Stedentrip Barcelona reisgids

Barcelona

De havenstad Barcelona, gelegen in het noorden aan de Middellandse Zee, is de meest bedrijvige stad van Spanje. Met 1,5 miljoen inwoners heeft Barcelona na Madrid (4,1 miljoen) het grootste bevolkingsaantal van Spanje. De stadsgeschiedenis gaat terug tot de Romeinse Oudheid, waarvan nog door de hele stad heen verschillende sporen zijn te vinden.

Maar de stad heeft ook een naam hoog te houden op cultureel gebied. Na de succesvolle wereldtentoonstelling in 1888 stootte Barcelona definitief op in de vaart der volkeren. Het is altijd een vooruitstrevende stad geweest, wat bijvoorbeeld duidelijk tot uiting komt in de karakteristieke architectuur van Gaudi.

En ook al barst het hier van architectuurstijlen zoals Gotiek en Art Nouveau, musea gewijd aan Picasso of Catalaanse kunst, boven alles is Barcelona een stad waar je al de sfeer heel simpel ervaart door gewoon door de stad te lopen, een terrasje te pikken of te winkelen.

Het cultuurrijke Barcelona kent diverse bijzondere historische monumenten, onder meer uit de Oudheid, Middeleeuwen en Renaissance. Het meest in het oog springend is echter de moderne architectuur vanaf eind negentiende eeuw.

De man die daar bijna in zijn eentje voor verantwoordelijk is heet Antoni Gaudi. Hij ontwierp bijvoorbeeld ruim honderd jaar geleden de sprookjesachtige en reusachtige kathedraal Sagrada Familia, waaraan nog altijd driftig wordt gewerkt.
La Boqueria is een grote markthal waar je allerlei verse waren kunt kopen en is geopend van 8.00 tot 20.00

In de Ramblas ligt het negentiende-eeuwse Plaça Reial. Het is een erg mooi en vol leven (niet echt moeilijk met een hostell voor backpackers op het plein). Het is de hangout voor toeristen, scooterjongens, dronken zwervers en Catalaanse extenriekelingen. Naast de mensen op het plein is de charme de decoratie met een oude fontein, palmbomen en lantaarns (nog ontworpen door de toen nog onbekende Gaudï). Dit alles bij elkaar genomen moet het minstens een mooie foto en een goed verhaal opleveren voor thuis…

Barcelona heeft een strand, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Het is piepklein, ligt erg dicht bij de stad en de kwaliteit van het water is bedroevend. Je kunt beter een stukje de stad uitrijden, waar zich diverse mooie strandjes bevinden.

Het nachtleven is als spannend, bruisend en lang te omschrijven.
In Barcelona zijn meerdere grote discotheken, waarvan de populairste de Baja Beach Club is. Dat klinkt bekend zou je zeggen en dat klopt. De eigenaar van de deze club is dezelfde als van de Baja in Rotterdam. De Baja van Barcelona is wel een stuk groter.
Het gaat de hele nacht door, barretjes sluiten om een uur of 3 in de morgen, disco’s ergens tussen 4 en 5. Voor de echte nachtvlinders die op dit late tijdstip nog geld over hebben zijn er dan nog exclusieve clubs die (n de weekenden) ergens tussen 6 en 9 uur in de morgen de boel sluiten. Die duurdere, trendier plekken kun je vinden in de Eixample, Avda Diagonal en Vía Augusta, ten westen van Gràcia.
Ook zeer de moeite waard is het gebied rond de Ramblas, dé boulevard van Barcelona, waar zich talloze leuke cafeetjes bevinden. Plaza Pi heeft allerlei bars en restaurants waar je iets kunt drinken en tapas kunt eten.

De metro rijdt van 5.00 tot 23.00 uur, van maandag tot donderdag. In het weekend rijdt de metro tot 2.00 uur.
De bussen rijden van 5.30 tot 23.00 uur. De bus kost evenveel als de metro en de kaartjes gelden zijn voor beide geldig. Neem ook eens de speciale toeristenbus, die stopt bij alle toplokaties en zeer frequent rijdt. Je hoeft maar één keer een kaartje te kopen en je mag zoveel in- en uitstappen als je zelf wilt.

Telefoonnummer van het Nederlands consulaat in Barcelona is 00-34-934106210.
Kaart Spanje