Ibiza vakantie gids

Ibiza strand

Ibiza is het party-eiland bij uitstek. Het behoort tot de eilandengroep Balearen, ter hoogte van Valencia in de Middellandse Zee. De eilanden zijn eigenlijk toppen van bergen die gedeeltelijk onder zeeniveau verdwenen zijn. In de zestiende eeuw verlieten veel bewoners Ibiza vanwege de toenemende aanvallen door zeerovers. Spanje keek niet om naar Ibiza en dus gingen de eilandbewoners zeeroverij met zeeroverij beantwoorden. De zeerovers van Ibiza beschermden de bevolking en verjoegen de piraten.

In de jaren vijftig van de twintigste eeuw werd Ibiza ontdekt door schilders, schrijvers, dichters en beeldhouwers. Zij vestigden hier een kunstenaarskolonie. Ook hippies kwamen op het eiland, om communies op te richten. Nadat hier door de Spaanse overheid paal en perk aan werd gesteld, kwam het massatoerisme op gang.
Het meest karakteristieke van Ibiza zijn de talrijke rotsachtige inhammen (cala’s), en opvallende kubusvormige huisjes. Ibiza wordt ook wel ‘het witte eiland’ genoemd. Het ademt een gemoedelijke en vriendelijke sfeer uit.

De hoofdstad van Ibiza heet Ibiza maar wordt door de bewoners ‘Vila’ genoemd (35.000 inwoners).

Het stadje heeft 35.000 inwoners, schilderachtige straatjes, witgekalkte huisjes, knusse pleintjes en gezellige terrasjes. De stad is tegen de heuvels gebouwd en vanaf de haven zijn de stadsmuren al te zien. De Dalt Villa (de hoge stad) is te bereiken via de poort La Puerta de las Tablas (1585). De hoge en zware ringmuren die de hoge stad omgeven, zijn gaaf bewaard gebleven. De zeven bastions en de drie toegangspoorten zijn nog terug te vinden. De muur is in de zestiende eeuw gebouwd, op oude Arabische vestingswerken, om de stad tegen aanvallen van zeerovers te beschermen. Het centrum van dit oudste deel van de stad is het plein voor de kathedraal Santa Maria (uit de dertiende eeuw en herbouwd in de achttiende eeuw). Vanaf dit plein heb je een prachtig uitzicht op de baai, heuvels, akkers en de daken van de huizen die terrasvormig afdalen naar de haven. Links van de kathedraal is het oudheidkundig museum met resten uit de tijd van de Carthagers en de Romeinen.

Op zo’n 10 kilometer van de haven vind je goede stranden, te bereiken per bus of taxi: Salinas Beach, Es Caballet Beach en tenslotte aan de andere kant van de stad het officieel nudistenstrand Playa d’en Bossa. De overige stranden liggen verspreid over het eiland, 15 tot 25 kilometer van de stad.

Het uitgaansleven speelt zich in Ibiza op twee verschillende plekken af, in San Antonio en Ibiza-stad. In San Antonio speelt het nachtleven zich af in de megadiscotheken en de vele clubs. In Ibiza-stad is het uitgaansleven voornamelijk op straat in de verschillende barretjes. Een aantal bekende clubs zijn de Ku, de grootste en trendy club van Europa, de Pacha en de Amensia. Verder is de beachparty op Sallinas-beach en een bezoek waard. Tevens zijn er vele restaurants waar je voor het stappen een goede bodem kan leggen: Suasalito en San Telomo in de haven, Grill San Rafaël in San Rafaël (5 km. van de stad), Rte dos Lunes in San Rafaël (5 km. van de stad), Sa Masia d’en Sord op de weg naar San Miguel (8 km. van de stad) en C’an Bernat in Santa Gertrudis (10 km. van de stad).

Er zijn talloze souvenirwinkeltjes, waar bijvoorbeeld parels, sieraden, weefstoffen, aardewerk en ijzersmeedwerk wordt verkocht.
De winkels zijn geopend van 09.00 tot 13.00 en van 16.00 tot 19.00 uur. Op zaterdagmiddag zijn ze gesloten. Op veel plaatsen zijn auto’s, fietsen, brommers en scooters te huur.

Vliegen naar ibiza

De luchthaven van Ibiza ligt op ongeveer 6 km van de hoofdstad van het eiland Ibiza (Catalaans: Eivissa) en wordt bediend door alle grote Nederlandse luchthavens, in het hoogseizoen meerdere keren per dag. In de winter zijn er slechts een paar rechtstreekse vluchten, meestal is een tussenstop in Palma de Mallorca noodzakelijk. De vlucht van Naderland naar Ibiza duurt tussen twee en drie uur, afhankelijk van de plaats van vertrek. Toeristen uit EU-landen hebben alleen een geldige identiteitskaart of paspoort nodig als hun reisdocument.

Bezienswaardigheden Ibiza

Niet alleen voor strandliefhebbers en feestgangers Ibiza is de perfecte bestemming voor liefhebbers van cultuur en natuurliefhebbers, de Balearen biedt tal van hoogtepunten. Ontdek op vakantielanden.net de topattracties van Ibiza en geniet van uw vakantie in Ibiza sightseeing, wandelen en excursies in de natuur.

Ibiza-stad (Eivissa)

Een sightseeing tour van Ibiza is een bijzondere ervaring. Niet alleen kunt u genieten van grandioze monumenten, zoals de kathedraal Santa Maria de las Nieves of de historische oude stad hier, de mediterrane sfeer straalt pure vakantiegevoel. Geniet van de wandeling door de boom-wit en oker huizen geplaveide straatjes, kopen mooie souvenirs en genieten van heerlijke mediterrane gerechten in een van de typische restaurants.

Dalt Vila

De historische oude stad van Ibiza stad bestaat uit twee delen: de vesting-achtige bovenste stad, genaamd Dalt Vila en de UNESCO World Heritage Site, en de benedenstad met de haven en het visgebied. De top attracties bevinden zich in Dalt Vila, zoals de oude site Sa Capellata, het Archeologisch Museum en op een heuveltop kathedraal.

Kathedraal van Santa Maria de las Nieves

De Maria de las kathedraal Santa Nieves verheft zich majestueus boven de bovenstad van Ibiza-stad, op een voormalige tempel heuvel Kathager en Romeinen. Onder de Arabieren hier was een moskee, die manier gaf aan een kerk na de herovering. Bijzonder interessant zijn de muurschilderingen in het interieur als de prachtige altaar.

Necropolis Puig de Molins

Late 7de eeuw voor Christus, de Feniciërs stichtte de kern van de huidige Ibiza. In die periode was de eerste graven gecreëerd in het onderste deel van de heuvel, de Puig de Molins. Naarmate de tijd gegroeid tot meer dan 10.000 vierkante meter met meer dan 3.500 graven, de grootste kathargische begraafplaats, de culturele en historische betekenis, UNESCO onderstreept getiteld World Heritage Site.

Eglesia de Santa Eulalia

Waarschijnlijk de grootste en mooiste voorbeeld van Ibiza versterkte kerken is de Eglesia de Santa Eulalia. De glanzend witte kerk werd gebouwd in 1235 op de fundamenten van een moskee, zijn kenmerkend naast de versterkte muren, de bogen en de veranda, een totale architectuur getuigt van een doelmatige, maar zeer mooie eenvoud die in het interieur wordt herhaald.

Hippiemarkten

Getuigenissen uit de geschiedenis van Ibiza als een bolwerk van de bloem kinderen kunnen worden gevonden op het eiland van velen, waaronder de populaire hippiemarkten. De meest populaire is de zaterdag gehouden Las Dalias markt in Sant Calres. Exotische nostalgische stijl dealers bieden allerlei zelfgemaakte, esoterische en bizarre zoals sieraden, lederwaren, keramiek, kleding, kunst en natuurlijk klassiekers als wierook.

Nature Reserve Ses Salines

De zeegrasvelden in Ibiza zijn een UNESCO natuurlijk erfgoed en zijn onderdeel van het natuurreservaat Ses Salines in het zuidelijke puntje van het eiland. Het natuurpark strekt zich uit tot Formentera en is de thuisbasis van diverse ecosystemen. Ongeveer 15.000 hectare beschermde habitat voor zo’n 200 soorten vogels en 500 soorten planten en inspireren met duinen, dennenbossen, zoutpannen, moerassen, pittoreske zandstranden en prachtige kliffen.

Café del Mar

Het Café del Mar in Sant Antoni de Portmany (Spaans: San Antonio Abad) is de nieuwste legendarische sinds de jaren negentig als gevolg van de chill-out sessies en de casual muziek mix, die werd geboren in deze suggestieve plaats gevierd en van daaruit in de hele wereld geëxporteerd. Zelfs vandaag de dag verzameld op het strand een enthousiaste fan basis voor gekoelde zonsondergang spektakel een evenement moet je niet missen tijdens uw vakantie Ibiza

Isla Vedra

Uit de diepe blauwe wateren van de Middellandse Zee, het rif eilanden Isla Vedra en Vedranell stijgen van de zuidwestkust van Ibiza. De onbegroeide, grijs steile rotsen handelen middel op de kijker, maar fascinerend met het oog op de maagdelijke schoonheid. Dus onherbergzame eilanden lijken, van hen is een magische sfeer. Niet een paar te zien in Isla Vedra deel van de verloren stad Atlantis.

Strand en zee op Ibiza

Ibiza heeft in totaal 240 kilometer kustlijn, omzoomd met fijne zandstranden, idyllische rotsachtige baaien, moderne havens en aanlegplaatsen voor boten. De Platja’s van de Pityuses behoren tot de mooiste en schoonste van de Middellandse Zee. Velen dragen het milieukeur “Blauwe Vlag”. Of het nu een afgelegen natuurlijk strand is, een turquoise glinsterende baai, een levendig strandleven of maritieme flair, op Ibiza vindt elke badgasten het strand van zijn dromen.

Stranden in het zuiden

Het langste strand van Ibiza met 2,7 kilometer en de beroemdste feestzone is Playa d’en Bossa ten zuiden van Ibiza-stad. Cafés en openluchtbars zorgen voor een levendige sfeer, maar het strand is ook ideaal voor ontspannende wandelingen of watersporten. Het noordelijke strand van Ibiza-stad, Platja Talamanca, ligt in een grote, afgesloten baai en is ook geschikt voor strandvakanties met kinderen vanwege het ondiepe water. Ook familievriendelijk en dicht bij de stad is het gouden zandstrand Ses Figueretes. Op het strand van Ses Salines kunt u genieten van kristalhelder water en prachtige duinen. Aanbevolen: een wandeling naar het nabijgelegen natuurreservaat.

Stranden in het oosten

Het zacht glooiende hoofdstrand van Santa Eulàlia des Riu verrukt vooral gezinnen, en ook de noordelijke baai Es Canyar is ideaal voor strandvakanties met kinderen. Ten zuiden van Es Canyar ligt het fijne zandstrand Cala Martina, waar ook watersporters zich op hun gemak voelen. In de kleine, rustige baaien van S’Argamassa heerst een vredige sfeer die uitnodigt tot verpozen.

Stranden in het westen

Een van de belangrijkste toeristische resorts van Ibiza is Sant Antoni (San Antonio). In de populaire vakantieregio grenst een mooie badplaats aan de volgende. Een zwemparadijs voor gezinnen is het zacht glooiende hoofdstrand, dat wordt begrensd door een lange promenade. Een van de mooiste stranden van Ibiza is de kleine gouden zandbaai van Cala Salada. Kristalhelder water nodigt u uit om te zwemmen en snorkelen, en de rustige stemming doet u gewoon goed. Een ander strandjuweel is de meer dan 800 meter lange Cala Comte (Cala Conte). Deze plaats heeft alles wat een perfecte stranddag nodig heeft een spectaculair uitzicht op de offshore rotsachtige eilanden en onvergetelijke zonsondergangen inbegrepen.

Stranden in het noorden

In het noorden van Ibiza heerst een rustiger sfeer dan in de populaire vakantieresorts aan de zuidkust, waardoor het ontspannen is op de stranden. Bijzonder populair zijn de gezinsvriendelijke baaien en stranden van Portinatx en Puerto de San Miguel. Het waarschijnlijk meest noordelijke strand van Ibiza is de Cala de Sant Vincent in de buurt van San Juan. Turkoois water, gezellige bars, gezellige cafés en een ontspannen vakantiestemming – dat is pure Ibiza-flair. Als u op zoek bent naar rust en afzondering, vindt u de perfecte strandidylle in de pittoreske baaien van Cala Boix en Platja Pou des Lleó.


Ibiza Google maps
Kaart Spanje