Stedentrip Aarhus

Stedentrip Aarhus

Dynastisch maar ook intiemer dan Kopenhagen, Aarhus, de tweede stad van het land, maakt dat je de bohemienwereld wilt betreden. Culturele hoofdstad van Europa in 2017, het is een stad met duizend schoonheden die zowel geschiedenis- als natuurliefhebbers zal verrassen!

Hoogst waarschijnlijk gebouwd door de Vikingen in de 8e eeuw onder de naam Aros, Aarhus is een stad doordrenkt van geschiedenis. Begin met het verkennen van het hart van de stad, vlak bij de haven. Het is de aangename voetgangersstraat van Søndergade die verder gaat in Sankt Clemens Torv (het hele voetgangersgebied staat bekend als Strøget), die na het oversteken van de vriendelijke Åboulevarden waar de rivier wordt begrensd door caféterrassen, leidt naar het plein buiten de Sint-Clement Kathedraal.

Opgericht ter ere van de patroonheilige van de zeelieden domineert het de stad met zijn prachtige taps toelopende torenspits. Een ander gebied dat je niet mag missen: het Quartier Latin. De smalle straatjes rond Rosensgade vormen de oudste wijk van de stad, gebouwd vanaf de 14e eeuw na de verwoesting van de muren uit de Vikingtijd. Ga terug naar de tijd van verteller Hans Christian Andersen door de geplaveide straatjes te wandelen en ontdek de cafés, winkels en kunstgalerijen die u uitnodigen om te winkelen en rond te wandelen. Als het kloppende hart van de wijk is het kleine plein van Pustervig Torv de ideale plek om iets te drinken.

Zorg ervoor dat je langs het stadhuis loopt, een van de mooiste voorbeelden van functionalistische Deense architectuur. Als je een passie hebt voor de geschiedenis van de Vikingen, ben je hier aan het juiste adres! Het Vikingmuseum, gelegen in de Nordea-bank, geeft inzicht in de oorsprong van Aarhus, terwijl het openluchtmuseum Gamle By u terugbrengt in de tijd met zijn 75 oude huizen en reconstructies van traditionele habitats uit verschillende tijdperken (bijv. schrijver Hans Christian Andersen, in de 19e eeuw).

Maar de stad is ook de thuisbasis van andere prachtige musea. In een meer eigentijdse stijl biedt het ARoS Fine Arts Museum een ​​goed overzicht van de Deense creatie sinds de 18e eeuw, met een belangrijk deel gewijd aan moderne kunst. Op de bovenste verdieping heeft kunstenaar Oliafur Eliasson de panoramische wandeling van het museum in regenboogkleuren (Rainbow Panorama) ingericht. Kom en ontdek de expressionisten van de CoBra-beweging.

Let ook op een vrouwenmuseum dat zich richt op de status van vrouwen door de eeuwen heen. Plantenliefhebbers van allerlei aard kunnen een rondleiding door de botanische tuin nemen, maar als u zin ​​hebt in avontuur, kunt u de baai van Aarhus verkennen en waarom niet naar het kleine eiland Tunø gaan?

Bezienswaardigheden van Aarhus

Kathedraal van Sint-Clement

Gewijd aan de patroonheilige van de zeelieden, presenteert dit prachtige gebouw van rode baksteen (12e-14e eeuw), dat zich in het hart van de voormalige Viking-behuizing bevindt, tegenwoordig in wezen gotische architectuur. Het schip met een lengte van 93 meter, de langste in Denemarken, wordt gekenmerkt door prachtige geschilderde bogen.

Vikingmuseum

Het was tijdens de bouw van een bank, tegenover de kathedraal, dat sporen van de voormalige Vikingstad werden gevonden. Het museum bevindt zich in de kelder van het gebouw. Een deel van de muren is bijgewerkt, evenals belangrijk archeologisch materiaal en de overblijfselen van huizen waarvan u hun restauratie kunt zien.

Stadhuis

Ontworpen in de jaren 1940 door de grote architect en Deense ontwerper Arne Jacobsen in een zeer functionele stijl, dit stadhuis is bedekt met grijs Noors marmer. Vanaf de top van de toren omarmt het panoramische uitzicht de hele stad.

In een spectaculair gebouw, met een veelkleurig rond glazen dak, zijn de collecties van dit museum voorzien van de Deense Gouden Eeuw (1770-1900), Deens modernisme (1990-1960) en een hedendaagse sectie open voor internationale kunst .

Gamle By

Dit historische dorp, nagebouwd door de stad, is een van de mooiste openluchtmusea in Denemarken, met geplaveide straten onderbroken door gebouwen uit de 16e tot de 19e eeuw uit heel Denemarken, die zorgvuldig zijn gerestaureerd.

Botanische tuin

Deze weelderige tuin, die behoort tot de universiteit, kijkt uit over de “oude stad”. In het midden van de tuin huisvesten de 2.000 m² serres meer dan 5.000 soorten tropische en subtropische planten, evenals papegaaien, die zijn neergestreken in een bos van te hoge planten.

Quartier Latin

Rondom Rosensgade ligt de oudste en meest trendy wijk van de stad! In de smalle straatjes vindt u tal van cafés, trendy winkels en kunstgalerieën die jonge mensen aantrekken en de plaats een levendige sfeer geven.

Excursies op zee

Ontdek de baai van Aarhus om de ontwikkeling van de stad, de havenactiviteit, het Vikingverleden en het zeeleven van de baai te begrijpen.

Moesgaard Museum

Een paar kilometer ten zuiden van de stad, dit museum is een van de beste plaatsen om de Deense prehistorie en de Viking-cultuur te ontdekken. De ster van de locatie is de Grauballe Man, een mummie die perfect bewaard is gebleven in turf uit de 3e eeuw voor Christus. en werd ontdekt in 1952.

Paleis Marselisborg

Het is een huwelijksgeschenk voor prins Christian X en prinses Alexandrine, het is de zomerresidentie van het Deense koninklijke paar. De Engelse tuin met een oppervlakte van 13 hectare beschikt over uitgestrekte grasvelden, vijvers en heuvels beplant met struiken, evenals kunstwerken, een rozentuin en een moestuin.