Stedentrip Bristol

Bristol

Bristol ligt in het zuidwesten van Engeland en staat bekend om zijn hoog aangeschreven universiteit. Met 416.000 inwoners is Bristol de 8e grootste stad in het Verenigd Koninkrijk.  Bezoek Bristol om deel te nemen aan het luchtballonfestival.

Bristol is erg levendig vanwege de grote studentenpopulatie, maar het is ook een toonaangevende culturele stad. Bristol onderscheidt zich ook als de thuisbasis van een bedrijf dat de grootste luchtballonnen ter wereld maakt. Dit jaarlijkse festival, gewijd aan heteluchtballonnen, is het keynote-evenement voor alle liefhebbers van grote ballonnen. Bewonder tientallen starts, geniet van de kermis en mis vooral de ontsteking van heteluchtballonnen ’s nachts niet met een geluids- en lichtshow.

Bristol kan het best worden omschreven als de beruchte zoon van de stad, straatartiest Banksy: creatief, dapper en doelgericht. Historisch gezien is een bolwerk van scheepvaart en industrie (inclusief gerelateerde attracties), de zelfbenoemde hoofdstad van het zuidwesten van Engeland tegenwoordig de vlag voor ideeën, onafhankelijkheid en innovatie. Hier vindt u een levendige plek om te wonen en een interessante plek voor een stedentrip met een twist. De stad ligt op slechts twee uur met de trein van Londen – en met zijn reisbudget kun je heel ver komen!

Bezienswaardigheden Bristol

De grootste publiekstrekker van de stad is de SS Great Britain: een schip ontworpen door de legendarische ingenieur Isambard Kingdom Brunel. In 1843 spraken ze over het “grootste experiment sinds het begin van de schepping”, vandaag wordt de boot beschouwd als de voorloper van alle moderne schepen. Hoewel er geen online korting is, zijn gekochte tickets een heel jaar geldig.

Een ander kenmerk van de stad is te danken aan de erfenis van Brunel: de prachtige kettingbrug Clifton Suspension Bridge, strekt zich uit over de rivier de Avon. Het plaatselijke bezoekerscentrum is dagelijks geopend. Hier kun je jezelf gratis informeren over het ontwerp en de bouw van de brug. Tussen Pasen en oktober is er elke zaterdag, zondag en feestdagen om 15.00 uur een gratis brugtour.

Men bezoekt gratis de belangrijkste musea van de stad. Deze omvatten het lovenswaardige M Shed Museum, dat een moderne (en soms kritische) kijk op het verleden, heden en de toekomst van Bristol werpt. Zelfs een kunstwerk van Banksy is hier permanent te bewonderen. De nobele Bristol Museum & Art Gallery biedt werken van oude meesters tot hedendaagse kunst. De toegang is gratis.

Bristol heeft ook veel culturele festivals, waarvan vele gratis zijn. Zeker een bezoek waard is de vierdaagse International Balloon Fiesta. Een shuttlebus rijdt rechtstreeks van het stadscentrum naar het festival van heteluchtballonnen. Niet te missen is Europa’s grootste graffiti-festival Upfest, dat een weekend in Bristol plaatsvindt.