Stedentrip Hamburg

Stedentrip Hamburg

Hamburg heeft de grootste haven van Duitsland. Kom en ontdek deze stad van contrasten, zo jong en trendy als het oud en historisch is. Kosmopolitisch en multicultureel, Hamburg laat je het Hanzesteden en zijn vele wijken ontdekken, soms historisch, “verwarmd” of trendy!

Begin uw bezoek en wandel rustig door Altstadt, de oude stad, en langs de Spitalerstraße en Mönckebergstraße, de belangrijkste winkelstraten met elegante winkels. Ze leiden je naar het stadhuis, een prachtig gebouw waarvan de barokke gevel is versierd met beelden van de keizers. Vlak achter, is Rathausmarkt Square een plaats voor uitwisselingen en vergaderingen waar veel evenementen worden georganiseerd. Vlakbij zijn de kerken van St. Jacobi en St Petri, twee van de vijf belangrijkste kerken in Hamburg.

Een bijzonderheid van Hamburg: het prachtige meer in het hart van de stad. Alster bestaat uit twee meren, de Binnenalster (Inner Alster) en de Aussenalster (Outer Alster). De oevers zijn aangelegd en begroeid met groen en bieden aangename wandelingen. En om stilletjes een drankje te drinken terwijl je geniet van het mooiste uitzicht op het meer, ga je naar het Alster Paviljoen! Je kunt ook aan boord van een stoomboot klimmen en een rondrit maken rond het meer en de grachten.

Blijf in een vredige en ontspannen sfeer tijdens een bezoek aan de botanische tuin “Planten un Blomen” (planten en bloemen), een ware oase in het hart van de stad. Naast de prachtige serres en rozentuinen, herbergt het Museum van de geschiedenis van Hamburg, dat de hele geschiedenis van de stad omvat.

Onder de andere belangrijke musea in de stad, kunt u een bezoek brengen aan de Kunsthalle of zelfs het Museum voor Kunst en Ambacht, dat prachtige collecties beeldhouwwerken, aardewerk, meubels, sieraden en muziekinstrumenten herbergt in een neorenaissancestijl paleis uit de 19e eeuw.

Als u het park verlaat, wordt u lid van de haven van Landungsbrücken. Vanaf daar kun je een shuttle nemen om de haven te bezoeken en naar een van de prachtige stranden rond de stad te gaan.

Je kunt ook naar de “zeer verwarmde” wijk Saint Pauli gaan en meer specifiek naar de beroemde Reeperbahn, met zijn bars, cabaret en feestgangers. Deze wijk, in vergelijking met de Red Ligtht buurt in Amsterdam, biedt het hele nachtleven van de stad, met een smeltkroes van mensen uit alle hoeken van de wereld.

In het noorden van Saint Pauli is Schanzenviertel zeker een omweg waard. Deze voormalige arme wijk, een plaats van verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog, is vandaag een wijk geworden vol leven met zijn vele cafés, waar studenten, immigranten en jonge ontwerpers een unieke sfeer creëren.

Bezienswaardigheden in Hamburg

Het stadhuis

Kom en bewonder dit prachtige gebouw in Second Empire-stijl, gebouwd tussen 1886 en 1897. Het balkon is bedekt met een mozaïek dat de beschermgodin van Hamburg, Hammonië, vertegenwoordigt. Van binnen bewonder je de Hygieia-fontein; Hygieia, godin van de gezondheid in de Griekse mythologie en representatief voor de kracht en zuiverheid van het water.

St Petri-kerk

Deze imposante kerk in rode baksteen, gebouwd in 1195, voor het stadhuis, was de belangrijkste kerk van Hamburg, maar werd volledig herbouwd in 1849 na een verwoestend vuur. De vervanging ervan is vrij klein en sterk, maar biedt het hoogste uitzichtpunt over de stad, als je moedig genoeg bent om de 544 treden te beklimmen.

De Hamburgse staatsopera

Deze internationaal gerenommeerde opera biedt plaats aan maximaal 1690 personen. Het werd voltooid in 1953, op dezelfde plaats als het voormalige Schinkel-theater werd afgebroken tijdens de Tweede Wereldoorlog. Geniet van de uitstekende akoestiek van de kamer tijdens een uitvoering van La Traviata of de notenkraker, of luister naar het prachtige Hamburg Symphony Orchestra.

Het Alstermeer

Dit uitgestrekte meer, gelegen in het hart van de Hanzestad, is een paradijs voor liefhebbers van zeilen, roeien of kajakken. Al in de 13e eeuw ontstaan, door de kleine Alster rivier af te dammen, is het een populaire Hanzegesprekplaats. Ontspan met een glas “Alsterwasser”, een zeer verfrissende mix van bier en limonade.

Kunsthalle

Het Museum voor Schone Kunsten van Hamburg, gehuisvest in een enorm rood bakstenen gebouw met de typische Noord-Duitse neo-classicistische stijl, is een van de grootste kunstmusea van het land. Het bevat een schat aan schilderijen en sculpturen uit de 15e tot de 20e eeuw: een grote collectie romantische Duitse schilderijen en prachtige expressionistische en impressionistische collecties (Manet, Gauguin, Monet Renoir).

De haven van Hamburg

Hamburg dankt zijn welvaart aan zijn maritieme haven, de belangrijkste in Duitsland en de tweede in Europa. Opgericht in de 12e eeuw, herbergt het supertankers, containerschepen en vrachtschepen van over de hele wereld. Ga naar de Landungsbrücken en loop langs de pontons met hapjes en souvenirwinkels.

Het Planten un Blomen Park

Dit grote park van 47 hectare, gelegen in het centrum van Hamburg, staat bekend om zijn water- en lichtshows, evenals zijn concerten. In het park kunt u een reeks geklasseerde tropische kassen bewonderen, of zelfs een rozentuin ingericht in een klassieke stijl.

Elbe Philharmonic Hall

De Elbe Philharmonic is een van de mooiste concertzalen ter wereld. Met trots staande op 110 meter boven de Elbe, heeft het gebouw een glazen dak in de vorm van scherpe golven, wat op een kroon lijkt. Het is een architecturale prestatie en maakt het meteen het nieuwe embleem van de stad.

Saint Michael’s Church

Gebouwd van 1751 tot 1762, deze barokke kerk, embleem van Hamburg, is niet alleen de meest opmerkelijke van Noord-Duitsland, maar het heeft ook de hoogste toren van het land, met wijzerplaten met een omtrek van meer dan 24m. De 132m toren heeft een panoramisch platform en biedt een prachtig uitzicht over de haven en de stad.

Eten en drinken in Hamburg

Als havenstad staat Hamburg bekend om zijn verse vis, gezouten, gerookt of gemarineerd. Je proeft pannfisch, een langzaam gekookt gerecht gemaakt van verschillende soorten vis en gebakken aardappelen, gegarneerd met een mosterdsaus.

Zoete en zure stoofschotels worden ook genoten en worden gemengd met gekookt of gekonfijt fruit. Probeer in de winter Ochsenschwanz, bereid met runderlap, rapen en aardappelen.

Aan de zoete kant is de keuze niet enorm, maar je kunt nog steeds genieten van een rote grütze, een soort rode fruitpudding met vanillecrème, of een franzbrötchen, een heerlijk kaneelgebak dat je in alle bakkerijen kunt vinden.