Stedentrip Helsinki

Finland Helsinki

Neoklassieke gebouwen en gebouwen in art-nouveaustijl domineren het stadsbeeld van Helsinki in vele delen van de stad en laten het hart van liefhebbers van architectuur direct sneller kloppen. Het 18e-eeuwse Suomenlinna-fort staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en is te vinden op een van de Oostzee-eilanden in de stad. Het Kiasma Museum of Modern Art en het Finnish National Museum zijn de eerste aanspreekpunten voor iedereen die geïnteresseerd is in cultuur. Daarnaast kunt u een stedentrip in Helsinki maken voor recreatie en ontspannen op een van de stranden van de stad, die gedurende de zomermaanden aantrekkelijke temperaturen hebben.

Tijdens een stedentrip naar Finland zult u culinaire specialiteiten uit Scandinavië niet missen, evenals de moderne cultuur met muziek, zang en dans, die bijdragen aan een levendig en jong stadsbeeld. Als een fan van de Scandinavische metropolen vindt u ook geweldige aanbiedingen voor stedentrips naar Kopenhagen of naar Stockholm.

De vrij jonge stad werd gesticht in 1550 door de toen regerende koning Wasa, die een havenstad wilde bouwen met de stichting, die zou moeten concurreren met Tallinn van vandaag. Helsinki werd echter pas in 1812 de hoofdstad van Tsaar Alexander I.

De huizen van de stad werden gebouwd na de brand die bijna alles vernietigde, in de stijl van de jaren 20 en 30 van de 19e eeuw met de stad Sint-Petersburg als een model. De oudste gebouwen bevinden zich in het kwartier van het Senaatsplein, dat bezocht moet worden als u naar de stad reist.

Bezienswaardigheden in Helsinki

TIP: De goedkoopste manier om veel van de bezienswaardigheden van Helsinki te zien, is om een ​​3T tramrit van het marktplein te maken, want de heen- en terugreis gaat langs alle belangrijke gebouwen en pleinen – en u betaalt alleen het normale tarief van 3,80 euro.

Esplanadi - de boulevard Helsinki

In de altijd levendige marktplaats aan de haven, waar enorme meeuwen dartelen, begint de prachtige winkelstraat Esplanadi, van waaruit u het kleine centrum van Helsinki gemakkelijk te voet kunt verkennen. De Esplanadi was ooit de boulevard van de fijne samenleving. Tegenwoordig is het de boulevard-winkelstraat van Helsinki met talloze cafés, designerwinkels en elegante warenhuizen, waarvan Ackermann een van de grootste is in heel Noord-Europa.

Tussen de rechter- en linkerkant van de straat is Esplanadi een smal park met talrijke banken, een muziekpaviljoen en het halfronde gebouw van het Zweedse theater. Aan weerszijden van de straat liggen prachtige gebouwen uit de late 19e eeuw – ook het legendarische Hotel Kämp, het oudste en mooiste hotel van het land, waarin het gezelligste café van de hoofdstad zich bevindt, staat aan de Prachtavenue.

Senaatsplein

Het Senaatsplein en zijn omgeving vormen een uniek en samenhangend voorbeeld van neoklassieke architectuur. Het plein wordt gedomineerd door vier gebouwen ontworpen door Carl Ludvig Engel, de kathedraal van Helsinki, het regeringspaleis, het hoofdgebouw van de universiteit van Helsinki en de nationale bibliotheek van Finland. Een standbeeld van Alexander II staat in het midden van het Senaatsplein. De kathedraal van Helsinki is misschien wel het beroemdste en meest gefotografeerde gebouw van Finland. Het oudste stenen gebouw in Helsinki is het Sederholm-huis op de zuidoostelijke hoek van het plein. Vandaag wordt in het gebouw het Helsinki City Museum gehouden. Het Esplanade-park en het marktplein liggen slechts een blok verderop. Het Senaatsplein herbergt ook een geluidsinstallatie met de naam Sound of the Senate Square. Het is een moderne versie van het Europese klokkenspel en is elke dag om 17:49 te horen als het van het ene gebouw naar het volgende reist. De compositie duurt 5 minuten en 18 seconden en is gecomponeerd door Harri Viitanen en Jyrki Alakuijala.

Fort Suomenlinna

Als je in Helsinki bent, moet je het fort Suomenlinna op vijf eilanden van de stad hebben gezien, o.a. op Korkeasaari als u al aan de kust bent, kunt u ook genieten van het prachtige uitzicht op de vele archipel. Andere heerlijke eilanden zijn Seurasaari, die een openluchtmuseum en Lauttasaari in een schilderachtig zeegezicht herbergt.

Kathedraal van Helsinki

De kathedraal die op de noordzijde van het Senaatsplein uitsteekt, is het toneel van nationale en academische feestelijke diensten en een van de meest populaire toeristische bezienswaardigheden. De kerk maakt deel uit van het Empire-centrum van Helsinki en is een herkenningspunt voor diegenen die over zee aankomen. Het is het symbool geworden van heel Helsinki. Eerder de St. Nicolaaskerk en de Grote Kathedraal genoemd, werd de huidige hoofdkerk van het diocees in Helsinki voltooid in 1852.

Helsinki Zoo

De dierentuin van Helsinki biedt onderdak aan bijna 200 diersoorten en bijna 1000 plantensoorten die de diversiteit van de natuur laten zien. De dierentuin van Helsinki is een van de weinige dierentuinen op een eiland. De dierentuin werd in 1889 opgericht en is daarmee een van de oudste dierentuinen ter wereld. De dierentuin van Helsinki neemt ook deel aan het werk om de habitats in de oorspronkelijke huizen van de verschillende soorten te beschermen. Op het eiland vind je ook een souvenirwinkel en cafés en restaurants.

Sibelius Monument

Het monument van de wereldberoemde componist Jean Sibelius (1865-1957) van Eila Hiltunen bevindt zich in het Sibelius-park. Het werd op 7 september 1967 onthuld. Het Sibelius-monument, dat lijkt op orgelpijpen, is gemaakt van gelast staal met meer dan 600 pijpen en met de buste van de componist aan één kant. Het monument is een van de populairste standbeelden van Helsinki en een van de meest bekende toeristische attracties.

Löyly

Openbaar sauna- en restaurantcomplex in de wijk Hernesaari, aan de zuidpunt van Helsinki. Het complex beschikt over een traditionele Finse rooksauna, twee andere met hout verwarmde sauna’s, een terras dat het hele jaar door geopend is en een restaurant. Het is mogelijk om in de zee te zwemmen, ook in de winter. Er zijn aparte kleedkamers en douchefaciliteiten voor mannen en vrouwen.

Marktplaats

Gelegen aan de zuidelijke haven aan het ene uiteinde van het Esplanade Park, is het marktplein de meest internationale en beroemde markt van Helsinki. De kraampjes hier verkopen traditionele gerechten en traktaties op de markt, evenals handwerk en souvenirs. Er zijn ook verwarmde cafétenten waar u comfortabel kunt genieten van een dampende koffie, zelfs op de koudste dagen in de winter.

Suomenlinna fort

Het Suomenlinna-fort op de Werelderfgoedlijst van Unesco is met een reden een van de populairste attracties in Finland. Suomenlinna werd gevormd door drie historische tijdperken toen het hielp om eerst Zweden, daarna Rusland en uiteindelijk Finland te verdedigen. Met zijn musea, evenementen en restaurants biedt Suomenlinna een unieke ervaring voor bezoekers van alle leeftijden. Het fort is het hele jaar door gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer (HSL) veerboot vanaf het marktplein. In de zomer ook met veerboot JT-lijn. In de zomer worden dagelijks begeleide wandeltochten georganiseerd in het Fins, Zweeds, Engels en Russisch.

Seurasaari-eiland

Het eiland Seurasaari biedt een mooie omgeving voor buitenrecreatie, zonaanbidders en wandelaars. De tamme eenden, zwanen en ganzen die rond de brug zwemmen verwelkomen iedereen. Na het oversteken van de witte houten brug kan een bezoeker de gelukkige kleine eekhoorns van het eiland niet nalaten tegen te komen. In het Openluchtmuseum van Seurasaari wordt de traditionele Finse manier van leven getoond in de huisjes, boerderijen en landhuizen van de afgelopen vier eeuwen die zijn verplaatst vanuit heel Finland.

Temppeliaukio Rock Church

De Temppeliaukio-kerk is direct opgegraven in massief gesteente en ligt in het hart van Helsinki, aan het einde van Fredrikinkatu. Vanwege de bijzondere architectuur is de kerk, voltooid in 1969, een van de belangrijkste attracties in Helsinki. De kerkzaal is bedekt met een koepel, bekleed met koper en ondersteund op de rotswanden door gewapende betonnen balken. De binnenmuren zijn van ruige rots en puinmuur.

Pretpark Linnanmäki

In 1950 opende pretpark Linnanmäki Amusement Park biedt een breed scala aan leuke attracties, van ultra eng tot meer easy-going. De houten achtbaan uit 1951 blijft de populairste rit. Linnanmäki heeft ook vele arcadehallen met de nieuwste games en een openluchtpodium met vermakelijke optredens.

Allas zee zwembad

Allas Sea Pool is een zeekuuroord en een oase van stedelijke cultuur in het hart van de stad. Het biedt nieuwe manieren om van de Oostzee te genieten, op slechts een steenworp afstand van de Grote Markt en andere belangrijke bezienswaardigheden. Allas is het hele jaar geopend en biedt unieke ervaringen en recreatieve activiteiten voor stadsgenoten en reizigers. De marine spa heeft drie sauna’s, twee warmwaterbaden en een zeewater zwembad. Daarnaast zijn er een fitnessruimte, restaurant & café-services, begeleide wellness- en sportlessen en culturele evenementen.