Stedentrip Leeds

Leeds

Al in 703 vestigden mensen zich in West Yorkshire in een gebied genaamd “Loids”, dat zich heeft ontwikkeld tot een bloeiende stad met ongeveer 760.000 inwoners. Vooral tijdens de industriële revolutie verwierf de stad rijkdom door zijn textielfabrieken en is nog steeds een belangrijk cultureel en commercieel centrum van de regio, waar veel te zien en te doen is.

Bezoek bijvoorbeeld een van de musea over de lange en bewogen geschiedenis van de stad en loop door een replica Victoriaanse straat in het Thackeray Medical Museum of Abbey House Museum. Proef de gouden jaren als handelsstad op de Leeds Corn Exchange, waar handelaren en boeren ooit onderhandelden over de graanoogst en vandaag kun je door alternatieve winkels bladeren. Of winkel in Victoria Quarter, een modern winkelcentrum in Victoriaanse stijl.

In Leeds is de St. Johannes de evangelistenkerk een van de zeldzame 17e-eeuwse kerkgebouwen in Engeland die indruk maakt dankzij een rijke beschermheer met weelderige interieurs, evenals de karakteristieke ruïne van de abdij van Kirkstall, die William Turner voor altijd op doek heeft verbannen. Wandel door de aangrenzende tuinen langs de rivier de Aire of in een van de vele grote parken van Leeds. Wandelaars kunnen profiteren van de Leeds Country Way, die zich 100 kilometer door het platteland slingert.

Natuurlijk is een bezoek aan een pittoresk historisch landhuis een must tijdens een vakantie in Engeland, en een van de mooiste van het land ligt vlak bij Leeds: wandel door het stijlvolle interieur van het nog steeds levende Harewood House en drink uw drankje Middagthee op het terras met uitzicht op een perfect aangelegde Engelse landschapstuin. Jaarlijkse culturele evenementen trekken elk jaar tienduizenden bezoekers naar Leeds, waaronder het West-Indische carnaval van Leeds, dat sinds augustus elk jaar in augustus wordt gehouden. De stad wordt drie dagen gevierd, met als hoogtepunt de kleurrijke parade door de stad met felgekleurde figuren, parade-auto’s en dansformaties.

Ooit een centrum van industrie, heeft de stad Leeds in het noorden van Engeland zichzelf opnieuw uitgevonden met zijn bloeiende kunstscène, bruisend nachtleven en echte culinaire hotspots. Van de voormalige wolfabrieken schijnen tegenwoordig wolkenkrabbers en elegante bars aan de haven. Het textielerfgoed van de stad leeft nog steeds voort – in de vele designerboetieks, elegante warenhuizen en een extreem drukke winkelstraat.

Leeds is de thuisbasis van drie toonaangevende universiteiten in het land en heeft een groot aantal studenten. Hier vindt u levendige bars en betaalbare restaurants. Er zijn moderne gerechten en traditionele pubs in Yorkshire. De culinaire scene van de stad viert elk jaar in juni met een groot festival op Millennium Square.

Ondanks zijn industriële geschiedenis heeft Leeds een aantal architecturale pareltjes te ontdekken, waaronder de Victoria Quarter, fantastische Victoriaanse winkelgalerijen en de Abdij van Kirkstall, een 12e-eeuws cisterciënzer klooster. Roundhay Park, met zijn prachtige meren en tropische tuinen, is een van de grootste parken in Europa – en Leeds zelf, met meer dan 4.000 hectare groen, is een van de groenste steden van het eiland.

Leeds ligt in het westen van Yorkshire. Leeds Bradford International Airport verbindt Londen in één uur met Londen. Treinen vanuit de hoofdstad duren ongeveer twee uur en vijftien minuten.