Home Vakantie landen in Europa Groot Brittannië Stedentrip Liverpool

Stedentrip Liverpool

44
0
DELEN
Liverpool

In het noordwesten van Engeland ligt Liverpool, een van de belangrijkste havensteden in Groot-Brittannië. De stad werd gesticht in 1190 en groeide uit tot een bloeiende handelsstad in de 17e eeuw. Liverpool is vooral bekend om zijn voetbal- en muziekscene, waar alle vier de Beatles-leden zijn geboren en hun legendarische band hebben opgericht.

Liverpool ligt aan de rivier de Mersey, die uitmondt in de Ierse Zee. Boven de haven van Liverpooler was in de 19e eeuw 40 procent van de wereldhandel gevestigd. Hier was ook de rederij van de noodlottige Titanic, slechts een van de vele schepen waar duizenden emigranten uit Liverpool hun fortuin zochten in de Nieuwe Wereld. Door de verwoesting in de Tweede Wereldoorlog en de steeds armer wordende economische situatie daalde de stad en vooral het havengebied, zodat de dokken in de jaren zeventig werden gesloten. Uitgebreide reconstructie en renovatie in de jaren 1980 veranderde het in een aantrekkelijk gebied met bars, restaurants en musea zoals het prestigieuze Tate Liverpool.

Tegenwoordig is de droge periode van Liverpool nauwelijks zichtbaar en is de stad modern en toeristisch vriendelijk. In 2008 won ze de titel Culturele Hoofdstad van Europa. Het biedt bezoekers zeven gratis musea en imposante structuren zoals hun kathedralen, historische pakhuizen en de “Three Graces”. Ervaar voetbalkoorts in het iconische Anfield of zoek de beroemdste zonen van de stad op in The Beatles Story.

Liverpool is een speciale stad. Uniek van karakter, gepassioneerd en onlosmakelijk verbonden met zijn industriële verleden, denkt de stad graag groot en met goede reden! Twee wereldberoemde iconen – de Beatles en de Liverpool Football Club – hebben hun wortels hier en brengen wereldwijde bekendheid. Minder bekend zijn de talloze andere attracties van Liverpool: van de nieuw leven ingeblazen haven tot de levendige buurten, de stad is een interessante bestemming voor een paar spannende dagen – met een goede prijs-kwaliteitverhouding.

Attracties in Liverpool

Wist u dat Buiten Londen zijn er nergens in Groot-Brittannië meer musea en galerijen dan in Liverpool. De Nationale Musea Liverpool zijn verspreid over zeven locaties in de stad – en u hoeft nergens toegang te betalen. Een van de topadressen hier is het Museum van Liverpool, dat door de geschiedenis van de stad leidt, van de oorlogsjaren tot moderne cultuur en entertainment. Het bekende Maritiem Museum van Merseyside, aan de andere kant, behandelt de invloedrijke rol van de stad als een internationale haven.

Je moet de kathedraal van Liverpool niet missen – ook zonder entree. De gotische structuur met zijn hoge gewelven wordt beschouwd als de grootste kerk in het Verenigd Koninkrijk en heeft echt een wow-factor! Kunst nodig? Dan wordt de indrukwekkende Walker Art Gallery of het hedendaagse Tate Liverpool aanbevolen. Buiten Londen zijn er slechts twee Tate-galerijen. Beide galerijen zijn gratis.

Voor de meest persoonlijke dosis Beatles daal je de wenteltrap af naar de gerestaureerde Cavern Club. Er is gratis toegang voor 19.00 uur, als deelnemer van de wereldberoemde Magical Mystery Tour in de voetsporen van de Fab Four kun je de hele avond genieten voor een gratis clubatmosfeer. Nog een tip voor voetbalfans: als je een stadiontour boekt bij Anfield, hoef je niet extra te betalen voor het Liverpool FC Story Museum.