Stedentrip Riga

Letland Riga

Ontdek een stad vol schoonheid en verrassingen. Verdeeld in twee delen door immense groene ruimtes, Riga is een mix van geschiedenis en moderniteit. Trouw aan zijn rijke erfgoed, maar ook resoluut op zoek naar de toekomst, is de hoofdstad van Letland een geweldige plek voor een onvergetelijke vakantie. Tussen de oude stad en de nieuwe stad wachten u geschiedenis en cultuur! Maar Riga heeft ook nog vele andere verrassingen in petto …

Begin met je verkenning van het historische centrum (Vecrīga), in het kasteel van Riga. Riga Castle is gebouwd in 1330 en dient als het hoofdkantoor van de Livonian Order. Het is nu de residentie van de Letse president. Vervolg uw stedentrip met een bezoek aan de kathedraal van Riga, een embleem van de stad met een van de grootste orgels ter wereld. Ook niet te missen is de Sint-Pieterskerk. De houten torenspits is een belangrijk kenmerk van de skyline van Riga, die 123 m hoog is en is bekroond met een gouden haan van 1,5 m lang. In de Middeleeuwen was het hoogste gebouw van het land.

Mis niets van een architectonisch wonder dat bekendstaat als de “Drie Broeders“: een complex van drie huizen dat herinnert aan het Hanzeverleden van de stad, toen de kooplieden daar bloeiden. U zult ongetwijfeld ook graag het verhaal van het House of the Blackheads leren, een beroemd middeleeuws huis en een tijdelijk verblijf voor ongetrouwde kooplui die door Riga gaan en die behoorden tot de machtige ‘Brotherhood of Blackheads’.

Tot slot, maak tijd vrij om de Kruittoren te bewonderen, het enige overgebleven deel van de vestingwerken die de stad in de middeleeuwen omringen, en die nu een militair museum is. Een bijzonder interessante plaats om te bezoeken!

De Esplanade Gardens bieden een rustige overgang tussen de twee delen van de stad: oud en nieuw. Stop om het Vrijheidsmonument te bewonderen. Dit monument, gebouwd in 1935, is een eerbetoon aan de soldaten die stierven in de strijd tijdens de Letse onafhankelijkheidsoorlog (1918 – 1920). In de loop van zijn geschiedenis is hij verschillende keren bedreigd en nu beschermd door de erewacht. Bewonder de prachtige orthodoxe kathedraal van de geboorte van Christus, een van de grootste orthodoxe kathedralen in de Baltische staten.

In Riga staat de Art Nouveau centraal. In het midden van de 19e eeuw onderging de stad een grote periode van verstedelijking en veel architecten namen deze stijl over, die in de meeste delen van de stad de norm werd. Als u hun werk wilt ontdekken, kunt u een wandeling maken langs Alberta Street, Elizabetes Street, Brīvības Street en Valdemara Street.

Heeft al deze stedentrip je hongerig gemaakt? Ga naar het zuiden, in de richting van de bruisende centrale markt, gehuisvest in voormalige luchtschiploodsen in de Eerste Wereldoorlog. En als je zin hebt om te ontsnappen naar een rustige, natuurlijke ruimte, spring dan aan boord van een kleine trein in de buitenwijken, die je 25 km de stad uit brengt naar prachtige witte zandstranden.

Hotels Riga

Boek voordelige Riga vluchten

Vanaf Amsterdam: KLM, Air Baltic

BOEK rechtstreeks bij de luchtvaartmaatschappijen of  gebruik vluchtzoekmachine van Skyscanner om alle vluchten te vergelijken >>

Vliegtickets naar Riga

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Bezienswaardigheden van Riga

Kasteel van Riga: aan de oevers van de Daugava, dit is 14e-eeuwse gebouw een van de meest opmerkelijke en oudste monumenten van het land.

Kathedraal van Riga: deze 13e-eeuwse protestantse kathedraal is de meest imposante kathedraal in de Baltische staten. Er waren verschillende miljoenen stenen nodig om te bouwen! Oorspronkelijk gebouwd in de Romeinse stijl, werd het vervolgens aangepast in de gotische periode.

St Peter’s Church: een van de oudste en meest waardevolle monumenten van de middeleeuwse architectuur in de Baltische staten. In 1997 werd het toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst.

De Kruittoren: zoals alle middeleeuwse steden was Riga ooit omringd door vestingwerken. Alleen deze toren blijft vandaag. De naam komt van het gebruik om buskruit op te slaan.

De Centrale Markt: deze zeer indrukwekkende markt vult vier voormalige luchtschiploodsen uit 1930 en is een van de grootste overdekte markten in Europa. De perfecte plek om streekproducten te proeven!

Het Vrijheidsmonument: ontdek de verbazingwekkende geschiedenis van dit gebouw, gebouwd in 1935 dankzij donaties van burgers. Het werd bijna gesloopt door de Sovjets, maar werd gered door minister van Cultuur Chroesjtsjov.

De Art Nouveau-buurt: als je van Art Nouveau houdt, ben je dol op Riga! In dit gebied kunt u het beroemde gebouw bewonderen met zijn kolossale gebeeldhouwde gezichten op de voorgevel. Vind het op nummer 10a en 10b Elizabetes Iela.

De orthodoxe kathedraal van de geboortekerk: kijk naar de grote architectonische schoonheid van dit neo-byzantijnse gebouw, versierd met talloze iconen.

De Joodse getto: het getto van Riga uit de Tweede Wereldoorlog bevond zich in de voorstad Maskavas, de thuisbasis van de enige overgebleven synagoge in Riga, evenals het Joods Museum van de stad.

De kanalen: waarom probeert u niet een andere manier om de stad te verkennen, op de grachten?

Eten en drinken in Riga

Beïnvloed door de Oostzee, heeft de Letse gastronomie een grote voorliefde voor vis: gerookte of gemarineerde zalm met ringen van rauwe ui is een delicatesse. Het eten neemt ook veel inspiratie uit de naburige keukens van Rusland, Polen en Duitsland. Voor een snelle, heerlijke en voedzame snack, geniet van wat roggebrood met biezpiens (een rauwe kaas net als Quark), of de beroemde pankukas: kleine, dikke, zachte pannenkoeken die zowel hartig als zoet kunnen worden gegeten. Als je zin hebt in een drankje, heeft Letland uitstekend bier (zowel goud als bruin), evenals heerlijke perencider.