Home Vakantie landen in Europa Rusland Stedentrip St. Petersburg

Stedentrip St. Petersburg

63
0
DELEN
Rusland St. Petersburg

St. Petersburg – de meest noordelijke megacity ter wereld, het Venetië van het noorden. Er is nauwelijks een andere Russische stad beschreven door zoveel dichters als St. Petersburg. Componisten als Tsjaikovski, Moesorgski en Sjostakovitsj en beroemde schilders en beeldhouwers vormden het gezicht en de atmosfeer van deze stad.

Het bijna volledig bewaard gebleven stadscentrum met de strikte historische gebouwen, de uitgestrekte watergebieden, de ruime pleinen en de straten imponeren allemaal. St. Petersburg is nog geen 300 jaar oud, maar alle ups en downs van de Russische manier worden weerspiegeld in de geschiedenis van de 18e tot de 20e eeuw.

Met zijn barok-classicistische centrum is het “Venetië van het noorden”, zoals St. Petersburg vaak wordt genoemd, een van de mooiste steden in Europa. De stad met haar Europese architectuur en haar geschiedenis in Rusland verrast door uitzonderlijke schoonheid en nodigt u uit voor een stedentrip in St. Petersburg.

Je stedentrip naar St. Petersburg is gegarandeerd een belevenis. Deze stad heeft veel te bieden en je kunt St. Petersburg van zijn mooiste kant ervaren. In de zomer ontvouwt St. Petersburg een speciale charme, maar zelfs in de herfst- en wintermaanden is deze stad uniek.

St. Petersburg bezienswaardigheden

St. Petersburg was tot de 20e eeuw, de hoofdstad van het Russische tsaristische rijk. Daarom zijn er veel prachtige gebouwen te bewonderen, maar ook in de omgeving heeft deze stad veel bezienswaardigheden. De Nevsky Prospekt is een van de mooiste straten van St. Petersburg en strekt zich uit over vier kilometer door de stad. Het is praktisch de winkelstraat van Sint-Petersburg en hier zijn ook de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. Vroeger woonde de adel hier en was daarom het ideale startpunt voor een rondleiding tijdens uw stedentrip St. Petersburg.

In het westen zie je de Admiraliteit van Sint-Petersburg. Dit is een historisch gebouw met een indrukwekkende toren. In de buurt ligt de St. Isaac’s Cathedral, die meer dan 100 meter de lucht in steekt. Het is misschien wel de meest krachtige “kerk” in heel Rusland en geeft je een uitstekend uitzicht over de hele stad.

Tegenover de Admiraliteit is het grootste museum in Rusland, de Hermitage. De mooiste schilderijen en standbeelden worden hier tentoongesteld in meer dan 350 zalen en het Hermitage Museum toont de belangrijkste kunstwerken van over de hele wereld. Het duurt echter enkele dagen om de kunstwerken te bekijken, omdat de Hermitage zo groot is dat je waarschijnlijk niet alles kunt bewonderen.

Natuurlijk moet je de Kazan Kathedraal bezoeken, die precies op je weg is. De halfronde vorm maakt het een echt opvallend gebouw in St. Petersburg. Bewonder de kerk van de Verlosser van het bloed, het ziet er echt prachtig uit en is gemodelleerd naar de Basiliuskathedraal.

Nu je alle belangrijke bezienswaardigheden in St. Petersburg hebt verkend, kijk eens naar de omgeving. Buiten de stad zijn er ideale bestemmingen voor een dagje uit. Het bekendste is waarschijnlijk “Peterhof”, een weelderige zomerresidentie van Peter de Grote. Er is ook een enorm park met meer dan 150 fonteinen en historische gebouwen. De grootste fontein is de “Gouden Cascade”. Vanuit de mond van een leeuw schiet een waterkolom zo’n 20 meter de lucht in. Deze faciliteit wordt ook wel het “Russische Versailles” genoemd en is het beste per boot te bereiken. Loop in de voetsporen van Tsaar Poesjkin, die het prachtige Catharinapaleis heeft gebouwd. Hij is ook de thuisbasis van de replica van de legendarische Amber Room en het bijbehorende park is behoorlijk indrukwekkend.

Natuurlijk mag je de “Witte Nachten” niet missen, het is een natuurlijk schouwspel van een bijzonder soort. Van eind mei tot begin juli gaat de zon niet onder in St. Petersburg. De stad van de tsaar trekt aan met zijn gouden koepels en de nachtelijk verlichte kasteelbrug.

Hermitage

Ook bekend als het ‘Winterpaleis’, is de Hermitage met zijn meer dan 3,5 miljoen kunstobjecten bijna tien keer zo groot als het Louvre in Parijs, waardoor het een van de grootste kunstmusea ter wereld is. In de archieven van het museum bevinden zich naast andere archeologische vondsten, de belangrijkste klassieke Europese kunst en het Louvre in Parijs en het Prado in Madrid. Talloze kunstwerken, van schilderijen van beroemde kunstenaars zoals da Vinci, Picasso of Monet over edelstenen, standbeelden en vazen ​​tot munten, wachten op de bezoeker.

Tsaar residentie Peterhof

De zomerresidentie van de tsaar is een van de zeven wereldwonderen van Rusland en staat ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het prachtige Grand Palace met elegante parken en indrukwekkende waterpartijen is een van de mooiste barokke ensembles ter wereld en wordt beschouwd als de fonteinhoofdstad van Rusland. De woning van de tsaar, prachtig gebouwd aan de Golf van Finland, maakt indruk met vijf paleizen. Het mooiste van allemaal is het Grote Paleis met een gevellengte van 270 meter.

Catherine Palace in Pushkin

Tsarskoye Selo (vertaald “Tsar Village”), ook wel bekend als Poesjkin, is te wijten aan de elegantie, de schoonheid en de legendarische wereldberoemde Amber Kamer in Catherine Palace, naast Peterhof, de mooiste Zarenresidenz van Rusland. Tsarskoe Selo werd in 1937 omgedoopt ter ere van Alexander Pushkin, de grootste dichter van Rusland. Het Lyceum met het Poesjkinmuseum bevindt zich nu in de rechtervleugel van het Catharinapaleis. De Tsaar residentie in Pushkin werd gebouwd in het midden van de 18e eeuw en was de favoriete verblijfplaats van de Russische Tsaren: Catherine I, Catherine II, Alexander I en Nicholas II.

Peter Paul-fort

Het leggen van de eerste steen van het Peter-Paul-fort in 1703 luidde de geboorte in van Sint-Petersburg. Het Peter-Paul-fort ligt in het centrum van Sint-Petersburg op het konijneneiland in de Neva en is een van de UNESCO-werelderfgoederen van Rusland. De locatie in het hart van de Neva koos Tsaar Peter de Grote, omdat hij hoopte op een strategisch voordeel. Tegenwoordig is het Peter-Paul-fort een prachtig, publiek toegankelijk complex met verschillende historische gebouwen en musea. Het behoort tot het Staatsmuseum voor de Geschiedenis van Sint-Petersburg. De hoofdstructuur van het fort is de Peter Paul Cathedral. Het is niet alleen het hoogste gebouw in St. Petersburg naast de tv-toren, het huisvest ook de graven van bijna alle Russische tsaren

Kazankathedraal

De op één na grootste kerk in de stad Sint-Petersburg is de Kazankathedraal. Dit classicistische meesterwerk werd gebouwd in 1801-1811 door de architect Andrej Voronichin. Niet voor niets doet de kolossale Kazankathedraal denken aan de Sint-Pietersbasiliek in Rome. De tsaar Paul I was na zijn bezoek aan Rome zo gefascineerd door de Sint-Pieterskathedraal dat hij had besloten iets soortgelijks in zijn eigen stad te creëren. Met zijn massieve halfronde colonnade van 96 Korinthische zuilen siert de Kazan Kathedraal de belangrijkste boulevard van St. Petersburg, Nevsky Prospekt.

Park van Pavlovsk

Pavlovsk is een vrij bescheiden koninklijke residentie met een veel leuker park. Catharina II. gaf de omgeving, op slechts vier kilometer van Tsarskoye Selo ligt aan de oevers van het Slavyanka haar zoon Paul I. In navolging van het Engels tuinen, de architect Charles Cameron en Pietro Gonganza op een oppervlakte van meer dan 600 hectare van een schijnbaar ongerepte natuurlijke landschap gecreëerd en het grootste landschapspark van Europa. De ingang van het park Pavlovsk ligt recht tegenover het gelijknamige station. Dit was ooit het eindpunt van de eerste spoorlijn van Rusland, geopend in 1837.

Metrostations

Tijdens uw stedentrip St. Petersburg moet je zeker met de metro gaan en de prachtige stations bewonderen. Dit zijn: Avtovo, Admiralteyskaya, Pushkinskaya en Vladimirskaya.

De verfraaiingen van deze stations en hun netheid zijn tegelijkertijd bewonderenswaardig en opmerkelijk. Het is niet toegestaan ​​om de metro van St. Petersburg in te voeren met ijs, alcohol of rook te consumeren.

Kerk van de Verlosser

De Kathedraal van de Wederopstanding, ook bekend als de Bloedkerk, werd gebouwd op het plein waar tsaar Alexander II werd vermoord tijdens een moordaanslag in 1881. De zoon van de vermoorde tsaar gaf het gebouw destijds de opdracht. De architecturale stijl van deze kerk lijkt op de Basiliuskathedraal in Moskou. Geïnspireerd door de geest van de 16e en 17e eeuw contrasteert het met de meer westerse stijl van de resterende gebouwen in St. Petersburg.

Isaac's Cathedral

De imposante St. Isaac’s Cathedral is niet alleen de grootste kathedraal in St. Petersburg, het is ook een uniek monument van de architectuur. De ingewikkelde constructie, de prachtige kerk van St. Petersburg en een van de mooiste architectonische monumenten van de Franse architect Henri Louis Auguste Ricard de Montferrand, duurde meer dan 40 jaar (1810-1858). Van 112 massieve granieten pilaren met elk een gewicht van 114 ton, werd de imposante Isaac-kathedraal gebouwd. Gekroond door een enorme gouden koepel, 26 meter in diameter, bedekt met tien ton bladgoud.

Nevsky Prospekt

Nevsky Prospect is niet alleen het hoogtepunt van elk bezoek aan St. Petersburg, maar ook een van de beroemdste straten in Rusland. Na de bouw tussen 1711 en 1721 diende de Nevsky Prospect eerder als de verbindingsweg tussen de Admiraliteit en het Alexander Nevsky-klooster.

Neva-bruggen

Voor verzending worden de Neva-bruggen in de stad een paar uur ‘s nachts gehesen. Vooral tijdens de Witte Nachten, tussen 02:00 en 05:00 uur, arriveren veel toeschouwers om deze prachtige scène niet te missen – absoluut een aanrader!

Navy Dome in Kronstadt

De historische stad Kronstadt staat sinds 1990 op de werelderfgoedlijst van UNESCO en herbergt vele forten. Het hart van de stad is echter de magnifieke marinekathedraal, die zowel van binnen als van buiten indruk maakt. Want ook hier zijn grote, vergulde koepels, vergulde muren en talloze schilderijen en iconen te bewonderen. 

Palace Square

Het plein voor het witgroene Winterpaleis is het toneel geweest van talloze historische gebeurtenissen in de afgelopen eeuwen, zoals de Bloedzondag van Sint-Petersburg of de Oktoberrevolutie in 1917.

De bronzen rijder

Een van de beroemdste bezienswaardigheden van de stad is de bronzen ruiter op het Senaatsplein. Het bronzen ruiterstandbeeld toont Tsaar Peter de Grote op een opfokpaard.

Art Center Pushkinskaya 10

Het kunstcentrum heeft 40 studio’s, cafés, amusementscentra en appartementen van bekende artiesten.

Kirowski Islands

De buitenste eilanden van Sint-Petersburg zijn erg populair, vooral in de zomer.

Belosselski Palace

Het Belosselsky-Belozersky-paleis is een neo-barok paleis nabij Nevsky Prospekt in Sint-Petersburg.

Decembristen plein

Op het Decembrist-plein vond de beroemde opstand in het keizerlijke Rusland plaats op 14 december 1825.

Kriegsmarinemuseum

Het Kriegsmarinemuseum werd gesticht door Peter de Grote in 1709.

TV-toren

De stalen toren, die in 1962 dienstdeed als eerste televisietoren in de Sovjet-Unie, meet 310 meter.

Kunstkammer

De Kunstkammer was het eerste museum in Rusland. Het werd opgericht door Peter de Grote.

Marmer Palace

Het Marmeren paleis was een van de eerste neoklassieke paleizen in Sint-Petersburg.

Menshikov Palace

Het eerste stenen paleis in Sint-Petersburg van vandaag toont veel collecties van cultureel Rusland uit de 18e eeuw.

Petrus en Paulus vesting

De Petrus- en Paulusvesting is de oorspronkelijke citadel van Sint-Petersburg uit het jaar 1703.

Kriegsmarinemuseum

Het Kriegsmarinemuseum werd gesticht door Peter de Grote in 1709.

Rostral Columns

De Rostra-kolommen zijn een zeer populaire bezienswaardigheid in Sint-Petersburg.

Schlossplatz

De indrukwekkende Alexander-zuil staat op de kroning op de Schlossplatz.

Smolny Convent

Het barokke Smolny-klooster werd een onderwijsinstituut voor meisjes.

Zomer Paleis van Peter de Grote

Het privépaleis van Peter de Grote werd gebouwd door de beroemdste architect van Sint-Petersburg, Domenico Trezzini.

Standbeeld van Catharina de Grote

Het beeld van Catharina de Grote ligt direct in de prachtige zomertuin.

Submarine Museum

De onderzeeër Narodowolez type D2 was een van de eerste onderzeeërs in Rusland en dient nu als een museum.

Troitzkij Bridge

De Troitsky-brug is een balkconstructie over de Neva en wordt ook wel de Trinity-brug genoemd.