Stedentrip Vilnius

Litouwen-Vilnius

De hoofdstad van Litouwen en de grootste stad, Vilnius, is een flamboyant kleurrijke bestemming, met zijn pastelkleurige façades en zijn imago als een historische stad die naar de toekomst kijkt. Het is perfect voor liefhebbers van groene ruimten: meer dan 40% van het oppervlak van de stad bestaat uit parken en tuinen, waardoor het gevoel heeft van een gastvrij dorp waar je weekend rustig doorheen kan glippen. Met zijn diversiteit en middeleeuwse wortels, is Vilnius vol verrassingen.

De oude stad staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en zal u zeker betoveren, met zijn gebouwen die dateren uit de 13e eeuw. Het doolhof van steegjes biedt indrukwekkend eclectische architectuur: gebouwen in barok, gotiek en renaissance stijl sta je verwonderd te kijken terwijl je door het historische centrum loopt.

Vilnius is ook de thuisbasis van talrijke religieuze gebouwen: de kerk van de Heilige Geest, de kerk van St. Peter en St. Paul, kloosters en synagogen, en de Poort van de Dageraad, een beroemd bedevaartsoord voor katholieken.

Hoewel architectuur en religie zeer aanwezig zijn, is er toch een bohemien, opstandig en ondergronds gevoel in de buurt van Užupis, of de “Republiek Užupis”. Deze onafhankelijke wijk wordt beheerd door een artistieke gemeenschap. Het heeft kleurrijke huizen, kunstgalerijen, straatkunst … en veel shows in de straten. Perfect voor creatieve zielen …

Bezienswaardigheden in Vilnius

The Gate of Dawn

De oude poort van de stad is een katholiek pelgrimsoord in het historische centrum van Vilnius. Bezoek het om een ​​spiritueel moment van religieus gevoel te ervaren.

De oude stad

Op de UNESCO-werelderfgoedlijst, bestaat deze uit kleine straatjes, prachtige kerken en verborgen binnenplaatsen.

Kerk van St. Peter en St. Paul

Een prachtige barokke kerk met 2000 witte stucwerkbeelden.

De kathedraal van Vilnius

Gelegen op een terrein dat vroeger gewijd was aan de God van de Donder, staat het nu op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Bezoek om zijn fresco’s en schilderijen te ontdekken.

Gediminastoren

Het laatst overgebleven deel van het kasteel van Vilnius, het biedt een fantastisch uitzicht over de hele stad.

St. Anne-kerk

Deze gotische kerk is de mooiste van de stad, dankzij de rode bakstenen bogen en prachtige ramen.

Bernardine Gardens

De perfecte plek voor een wandeling, dit park bevat een botanische tuin en vele fonteinen.

Užupis

Deze boheemse, artistieke wijk heeft zijn eigen grondwet, geschreven in vele talen. Een verbazingwekkende plek, perfect voor nieuwsgierige geesten en kunstliefhebbers.

Vilnius TV-toren

Dit gebouw biedt een 360 ° -panorama van de nieuwe en oude stad … u kunt dineren in het restaurant op het draaiplateau.

Gediminas kasteel


Gelegen in het oude centrum en volledig gemaakt van baksteen, biedt het een adembenemend uitzicht op de stad.

Winkelen en uitgaan in Vilnius

Ga voor het diner naar Lokys om wat middeleeuwse Litouwse gerechten te proeven in een onvergetelijke omgeving: een gewelfde kelder met kale stenen, die een gezellige sfeer biedt om je het gevoel te geven dat je terug in de tijd bent gestapt. Als je graag zoete en hartige smaken mixt, probeer dan herten of hertenvlees met veenbessen en een wijn- en honingsaus.

Wil je de nacht dansen in gewelfde kelders? De meeste bars bevinden zich in het oude centrum of op de Gediminas straat.

Als u wilt winkelen, heeft u maar één woord nodig: Akropolis! Het grootste winkelcentrum in de Baltische staten. En als je een typisch souvenir mee wilt nemen, kies dan voor amber, verzameld aan de kust van de Oostzee en verkrijgbaar in veel Litouwse winkels.

Eten en drinken in Vilnius

Het gerucht doet de ronde dat van alle Baltische landen, Litouwen het beste eten biedt … een legende die het waard is om te onderzoeken! De Litouwse keuken heeft de reputatie rijk, smaakvol en traditioneel te zijn. Hier zijn de belangrijkste gerechten om te proberen tijdens uw stedentrip Vilnius.

– Suilpikai, gefrituurde aardappelbollen met verschillende sauzen.
– Ëlynai, dikke pannekoeken gevuld met vlees of zachte kaas en geserveerd op gesmolten boter.
– Cepelinai, aardappelzetmeelknoedels, gevuld met vlees of paddenstoelen.
– Koldunai, gigantische ravioli geserveerd met crème fraîche of een romige saus.
– Silké, haring gegeten met aardappelen.
– Šaltibarščiai, een soep met rode bieten die in de zomer of in de winter koud wordt geserveerd.