Home Bestemmingen Werkstuk over Tonga

Werkstuk over Tonga

58
0
DELEN
Tonga strand

Tonga is een land en eilandengroep in Polynesië.
Het uit 170 eilanden bestaande Tonga in Polynesië beslaat 700.000 km² van de Grote Oceaan, en ligt circa 700 km ten zuidoosten van Fiji en circa 2000 km ten noordoosten van Nieuw-Zeeland. 36 van de eilanden daarvan zijn permanent bewoond.

De eilanden zijn opgedeeld in drie groepen, van noord naar zuid: Vava’u, Ha’apai, Tongatapu

Koning George Tupou I voegde de drie groepen samen tot Tonga in 1875.

Tonga heeft op het internet een eigen top level domain, .to. Deze is populair om gebruikt te worden voor homepages, vanwege de Engelse betekenis van het woord to.

Gescheidenis:
Archeologische opgravingen duiden aan dat de eerste bewoners op de eilanden vanuit de Santa Cruz-eilanden kwamen, zo’n 6000 jaar geleden. De mensen maakten deel uit van de grote Lapita migratie – 1000 jaar lang leefde, zeilde en voerde dit volk oorlog in het gebied wat nu Tonga, Samoa en Fiji heet voordat ze Tahiti en de rest van de eilanden in Oceanië ontdekte.

In de 12e eeuw waren de Tonganen, en hun opperhoofd Tu’i Tonga, bekend in de hele regio, waardoor sommige geschiedkundigen het in deze tijd over het Tongaanse Rijk hebben. Er waren twee burgeroorlogen, in de 15e en in de 17e eeuw. Het was in deze roerige tijd dat de eerste Europeanen het eiland aandeden.

De Nederlandse ontdekkingsreizigers Willem Cornelisz Schouten en Jacob le Maire waren in 1616 de eersten die aanlegden op Niuatoputapu, een van de noordelijke eilanden, gevolgd door Abel Tasman die Tongatapu en Ha’apai aandeed in 1643. In 1773, 1774 en 1777 bezocht ook James Cook het eiland. De eerste Britse missionarissen vestigden zich in 1797.

Tonga werd samengevoegd tot een Polynesisch koninkrijk door een jonge krijger, strategist en begaafd spreker Taufa’ahau. Hij kreeg de titel Tu’i Kanokupolu, maar werd “King George” gedoopt. In 1875 verklaarde hij met de hulp van missionaris Shirley Baker Tonga een constitutioneel koninkrijk. Hij stelde een aantal wetten vast, en gaf de stamhoofden minder macht. Tonga werd een beschermde staat onder de Britse kroon door de Vriendschapsovereenkomst van 18 mei 1900. Deze status werd in 1970 beëindigd naar aanleiding van een overeenkomst die de derde monarch, Koningin Salote, had gemaakt voor haar overlijden. Tonga werd lid van de Commonwealth of Nations in 1970, en de Verenigde Naties in 1999.

Alhoewel Tonga in aanraking kwam met koloniale machten heeft het nooit eigen bestuur verloren – een feit dat Tonga uniek maakt in deze regio.

EILANDEN:
Vava’u
Vava’u is een eilanden groep in Tonga, bestaande uit een groot eiland (ook Vava’u genaamd), en meer dan 50 kleinere. Het grote eiland is 89 km² groot en het hoogste punt is Mount Talau (131m). De hoofdstad is Neiafu, en dit is de op een na grootste plaats in Tonga.

Het eiland is ontstaan door vulkanische activiteit, en is al 2000 jaar bewoont. De eerste Europeaan op het eiland was de Spaanse commandant Francisco Mourelle, op weg van de Filipijnen naar Mexico.

Het eiland heeft een aantal toeristische attracties, waaronder vissen, walviskijken, duiken en snorkelen. Ook heeft het een groot aantal bijzondere schelpen op de stranden. Er zijn directe vluchten van Tongatapu, en er is een veerdienst van Nuku’alofa naar Vava’u (24 uur). Ook is het goed bereikbaar vanuit Samoa en Fiji, en wordt daardoor steeds populairder bij toeristen.

Het enige zoogdier dat er voorkomt is de Tongavleerhond (Pteropus tonganus).

Ha’apai
Ha’apai is de naam van een groep eilanden die deel uit maken van het koninkrijk van Tonga in de Stille Oceaan. Zeventien van de eilanden zijn bewoond.

Twee van de grotere eilanden zijn Lifuka en Foa, die samen 4249 inwoners hebben. Daarna komen Nukunamo en Ha’ano die samen 4 dorpen en 728 inwoners hebben.

Ten zuiden van deze eilanden ligt Uiha, waar een oude begraafplaats en monumenten zijn.

Tongatapu
Tongatapu, voorheen Amsterdam geheten, is het belangrijkste eiland in Tonga. Het is 260 km² groot, en de hoofdstad Nuku’alofa ligt op het eiland. Het eiland is het dichtstbevolkte in het land, met ongeveer 66.577 inwoners (68% van het land) in 1996. De stad heeft een grote aantrekkingskracht op de bevolking door betere economische groei en omstandigheden dan de omliggende eilanden.

Het eiland heeft een groot aantal historische plaatsen en gebouwen, en het is ook waar de huidige koning van Tonga, Taufa’ahau Tupou IV woont.

Het enige zoogdier dat er voorkomt is de Tongavleerhond (Pteropus tonganus).

Bezienswaardigheden:
Koninklijk Paleis Tonga – Paleis van de koning
Nuku’alofa – Hoofdstad van Tonga
Mu’a – De andere belangrijke stad op Tongatapu
Langi – Graftombes van de Tongaanse koninklijke familie
Hufangalupe – Natuurlijke landverbinding aan de zuidoostelijke kant van Tongatapu
Plaats waar Kapitein Cook aan land kwam