Vakantie in Fethiye

Fethiye Oludeniz (dode zee)

De reis naar Fethiye garandeert u een geweldige strandvakantie en indrukwekkende ervaringen. Gelegen in een pittoreske baai aan de voet van de steile zuid-westelijke uitloper van het Taurusgebergte, de stad met een indrukwekkende berglandschap, ruige rotsachtige eilanden en een interessante onderwaterwereld. Op een paar kilometer stijgen de bergen naar het oosten tot 3.000 meter hoogte, het Boncuk-massief in het noorden bereikt bijna 2.500 meter. Op het strand met de met sneeuw bedekte toppen in zicht dat is iets speciaals. De recreatieve activiteiten zijn niet beperkt tot alle soorten watersport, maar bieden ook alpine plezier. Verzeker jezelf als een vroege vogel van deze topbestemming met al je voordelen voor je gewenste datum.

De zuidelijke Egeïsche zee, waar Fethiye ligt, is een oud nederzettingsgebied. Historisch gedocumenteerd zijn de Lycische Telmessos, waarvan de oude gebouwen en sporen nog steeds overal in de stad te vinden zijn. Ze zijn een goed idee om tijdens de reis cultureel naar deze stad te gaan. Bijvoorbeeld, in de steile berghelling boven het dorp, beitelden de oude meesterbouwers fantastische rotsgraven. Slechts een paar meter van de haven lag het amfitheater bloot maar veel oude bouwelementen zijn ook ommuurd in oude woongebouwen. Als je Fethiye hebt geboekt voor je vakantie, zul je tijdens elke wandeling de geweldige geschiedenis van de regio zien. De locatie op de steile hellingen van het Taurusgebergte heeft echter niet alleen in het verleden iets speciaals opgeleverd: tegenwoordig biedt het ook twee attracties voor een pakketvakantie. Aan de ene kant wordt paragliden gevierd in zijn mooiste vorm in Fethiye. De sprong vindt plaats op een hoogte van ca. 1.700 meter en leidt tot een lange en prachtige zweeffase over de baai en de eilanden. Aan de andere kant blijven de berghellingen zelfs onder het zeeniveau dalen. Dientengevolge zijn uniek mooie duikgebieden gecreëerd, zoals het Barracuda-rif op een diepte van 14 meter.

Ölüdeniz (dode zee) is een van de mooiste stranden in Turkije en biedt u de beste badomstandigheden. De bijzonderheid van dit kustgebied is dat het heldere water in Fethiye Ölüdeniz in verschillende aquamarijn en turquoise kleuren schijnt. Geniet van deze aanblik en de extreem kalme deining. Historisch hoogtepunt tijdens uw vakantie in Fethiye Oludeniz is Ephesus, dat niet ver weg is. Op deze oude site kunt u nog steeds goed bewaard gebleven overblijfselen zien van eeuwenoude tempels, agora en een theatergebouw. Deze ‘eerste en grootste metropool van Azië’ werd ooit beschouwd als een van de zeven wereldwonderen.

Bezienswaardigen Fethiye

Butterfly Valley
Kelebekler Vadisi “de Vallei van de Vlinders” is 3-4 km van Ölüdeniz afstand en is te bereiken per boot. De vallei is omgeven door ongeveer 350 m hoge bergen. In de maanden juli tot september zijn er talloze vlinders.

Telmessos
In het zuidoosten van Fethiye ligt Telmessos. Het oude Lycië strekte zich uit van hier tot de westkust van de Golf van Antalya. Met zijn bergen, bossen, valleien en kustlijnen is het een van de mooiste landschappen in Turkije.
Bekend zijn de rotsgraven uit de Lycische periode, die uitgehouwen zijn in de bergwallen boven de stad. Bezienswaardig zijn het graf van koning Amynthas, het oude theater in de buurt van de jachthaven en de stenen sarcofaag. De meeste van de oude gebouwen werden vernietigd door aardbevingen.

Xanthos
Xanthos ligt op 65 km van Fethiye. Het werd gebouwd in de 8e eeuw voor Christus. Het was het politieke centrum van de Lycische Federatie. Xanthos is een van de mooiste oude steden van Turkije. Hoewel de stad werd genoemd aan de ene kant vanwege de vele aardbevingen, invallen en branden die ze hebben geleden, “Stad van rampen,” droeg ze de andere kant, de trotse naam “stad van monumenten”. In geen enkele andere oude stad van Turkije waren zoveel monumentbeelden en constructies van de hoogste artistieke waarde als in Xanthos. Archeologische opgravingen hebben plaatsgevonden in Xanthos sinds 1962.

Letoon
Letoon ligt op 10 km van Xanthos en 55 km van Fethiye en was het religieuze centrum met de belangrijkste heiligdom van Lycia. De godinnen Leto en Artemis en de god Apollo waren allemaal toegewijd aan een tempel. Opgravingen in Letoon lopende sinds 1962 en gepromoot onder andere resten van de vroeg christelijke kerken aan het licht.

Kayaköy
De geschiedenis van Kayaköy dateert uit 3000 v.Chr. Hier vindt u sarcofagen en rotsgraven uit de 4e eeuw voor Christus. Kayakoy werd verlaten wegens internationale uitwisseling tussen de bewoner Grieken en de West-Thracië Turken, hebben de daken ingestort na verloop van tijd. Hier zijn 350-400 huizen niet groter dan 50 m2.

St. Nicholas Island
De Gemiler Adası of St. Nicholas Island is te bereiken vanaf de Oludeniz lagune of Gemiler Bay. Op het eiland zijn de ruïnes van een Byzantijnse kapel en kerk en overblijfselen van huizen van de 5e-11e. Eeuw van het christendom verspreidde zich ook van het eiland.

Saklikent National Park
Saklikent National Park ligt op ongeveer 40 km ten oosten van Fethiye en ten noorden van Kas. Vanuit het zuiden is het nationale park te bereiken via de weg Kalkan – Yesilova naar het dorp Palamut en vanuit het noorden via de weg Kemer. Saklikent is een Canyon die ongelofelijk mooi en mystiek is in Turkije. In 1992 werd de Saklikent Canyon uitgeroepen tot nationaal park. De Saklikent Canyon in het Saklikent National Park is 18 km lang, 300 meter diep en is steil en smal.

Çalis
Op 4 km van Fethiye is het kleine stad beroemd om zijn lange, prachtige strand. Çalis is een van de belangrijkste plaatsen van entertainment. De 5 km lange promenade ligt vol met hotels, bars en restaurants. Het lange strand en de prachtige zee bieden uitstekende mogelijkheden om te zonnebaden, zwemmen en surfen.

Bezienswaardig is de charmante haven met vissersboten en typische houten boten, genaamd “Gulets”. Aan de prachtige waterkant zijn bars, restaurants en talloze winkels die u uitnodigen om te winkelen en te blijven hangen. Vanaf hier kunt u gemakkelijk uitstapjes maken in de omgeving. Het voormalige Griekse dorp Kayaköy staat bekend als de “spookstad” en ligt op 8 km afstand. Talloze rotsgraven, zoals het “rotsgraf van Aminthas”, liggen op loopafstand. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de hele stad en de haven.

Stranden Fethiye

Ölüdeniz (dode zee)

Ten zuiden van Fethiye ligt een badplaats dat direct lijkt te zijn ontsnapt uit een droom. Ölüdeniz (letterlijk ‘Dode Zee’) dankt zijn naam aan het feit dat het perfecte zandstrand ligt op een landtong die een rimpelloze lagune afscheidt van een eveneens beschut gelegen baai. De landtong is ontstaan doordat het strand zich heeft verplaatst onder invloed van de zoete en zoute waterstromen. Het witte strand ligt tussen het helderblauwe water en de groene bergen. Voor veel rust kunt u ondanks de poëtische naam tegenwoordig niet meer terecht in Ölüdeniz: het kilometerslange strand wordt zeer druk bezocht. De toestroom van vooral jonge Britse toeristen heeft geleid tot een nogal luidruchtig uitgaansleven.

Er zijn twee routes van Fethiye naar het 15 km zuidelijker gelegen Ölüdeniz. Wie de route door de bergen neemt die begint bij de kruisridderburcht, komt langs het spookstadje Kaya, dat aan het begin van de 20e eeuw nog Makri heette. In 1923 ontvluchtten de duizenden mensen van Griekse afkomst die er woonden, dit toen nog welvarende oord. Sindsdien ligt de plaats er verlaten bij, een stille getuige van de dramatische verwikkelingen in de Turkse onafhankelijkheidsstrijd. Bij Hisarönü, waar de twee wegen naar Ölüdeniz bij elkaar komen, zijn de laatste jaren veel voorzieningen voor toeristen gebouwd.

In de rotsen uitgehouwen grafmonumenten zijn te bewonderen in de belangrijke Lycische stad Pinara, waarvan de ruïnes zo’n 46 km ten zuidoosten van Fethiye in de bergen liggen (de afslag ligt aan de weg van Fethiye naar Kas bij het dorp Esen). Het aan de andere (oostelijke) zijde van de hoofdweg naar Fethiye gelegen 11os heeft soortgelijke ruïnes. Tussen de afslagen naar Pinara en nos voert een weg in oostelijke richting de bergen in naar de Saklikentkloof. Boven het beekje dat door deze nauwe en steile canyon stroomt zijn platforms gebouwd waar u forel kunt eten.

Snel het visum Turkije aanvragen (online)