Turkije strekt zich uit over twee continenten. Bijna drie procent van het grondgebied van de staat in het noordwesten van het land ligt op het Europese continent. 97 procent van het gebied ligt op het Aziatische continent. Met een oppervlakte van 783.560 km² is de Turkse staat twee keer zo groot als Duitsland en 39 keer groot als Nederland. De beroemdste stad van het land is Istanbul, met meer dan 14 miljoen inwoners, het is de meest dichtbevolkte stad in Turkije. Het ligt aan beide zijden van de Bosporus, die de Europese en Aziatische delen van het land scheidt.
Turkije heeft bijna 80 miljoen inwoners, waarvan het kapitaal Ankara is. Het ligt in het hart van het land en is de op één na grootste stad. Andere steden met minstens een miljoen inwoners zijn Izmir, Bursa, Adana, Gaziantep, Konya en Antalya.
In het noorden grenst het land aan de Zwarte Zee, in het westen grenst het aan de Middellandse Zee. Het land heeft een kustlijn van 7.200 kilometer. Aan de Middellandse Zee zijn de toeristische bestemmingen, die een hoog aantal bezoekers vertonen. Van noord naar zuid zijn de Çanakkale, Izmir, Mugla en Antalya. Turkije grenst aan Georgië, Armenië en Iran in het oosten en Irak en Syrië in het zuiden.
Geografisch gezien is Turkije verdeeld in zeven regio’s. De drie regio’s in Anatolië beslaan het grootste deel van het Aziatische continent. Hier vormen hoge bergen het landschap van het land. In Anatolië zijn de hoogste bergen van het land, zoals de Süfan en de Ararat. De oudste culturele regio van het land is het bergachtige gebied van Zuidoost-Anatolië. In het Taurusgebergte is de bakermat van de Ottomaanse beschaving, waaruit Turkije in 1923 ontstond als de opvolgerstaat van het Ottomaanse rijk.
Satelliet Landkaart en map van Turkije
Google maps van Turkije