Wintersport in Turkije

Turkije skivakantie

Grote delen van Turkije zijn gemiddeld 1.000 meter hoge Anatolische schiereiland en zijn daarom bij uitstek geschikt om te skiën en wintersport. Dit kan verrassend lijken op het eerste, Turkije is als zonvakantie land zeer geschikt. Maar zelfs in de winter kunt u genieten van een heerlijke skivakantie in Turkije.

Parallel aan de kust van de Zwarte Zee is de Noord-Anatolische bergketen (2.587 m – 3.932 m), parallel aan de Middellandse Zeekust van de Taurus gebergte (3086 m – 4136 m). Indrukwekkende vulkanen langs de Gerbirgsketten, inclusief de 3.917 meter hoge Erciyes in centraal Anatolien en indrukwekkende Büyük Agri Dagi, 5137 m Ostanatolien.

De tien grootste skigebieden in Turkije zijn niet alleen bekend vanwege de gunstige sneeuwcondities, maar ook voor de schilderachtige locatie. 

De 10 populairste skigebieden in Turkije

1 - Bursa – Uludag

Uludag, 36 km ten zuiden van Bursa, is een van de favoriete wintersportcentra van het land. Het is niet alleen populair vanwege het skiën, maar ook vanwege de rijke flora en fauna (het is een Nationaal Park) en de zomerse activiteiten als kamperen en trekking. In de oudheid stond de berg bekend onder de naam Olympos Misios en in de mythologie als de plaats vanwaar de goden de Trojaanse oorlog gade sloegen. Plannen voor de uitbreiding van de accommodaties en de skifaciliteiten zijn reeds goedgekeurd. Door de geografische ligging biedt Uludagook de mogelijkheden van heli-skiën, snowboarden, schaatsen en sneeuwfietsen.

Bereikbaarheid: Het Uludag Nationaal Park is bereikbaar via de snelweg en de kabelbaan. Het skioord ligt 40 min. van Bursa met de auto en 60 min. van het vliegveld. Met de auto kan men het beste de Çekirgeweg nemen. De auto’s moeten in de winter voorzien zijn van sneeuwkettingen, wiggen en dikke touwen, die onderweg ook te koop of te huur zijn.In de winter vertrekken er elk uur minibussen naar de top van Uludag. De rit duurt vanaf Bursa ongeveer 1,5 uur.

Uludag is met de kabelbaan langs vier verschillende routes te bereiken: twee tussen Bursa en het Kadi plateau (1235 meter) en twee tussen Kadi en Sari Alan (1621 meter). Elke baan heeft een cabine voor 30 personen. Skiuitrusting meenemen is echter verboden. Vertrek is elke 20 minuten. De tocht naar Kadi duurt 25 minuten. Daar wordt gestopt en stapt men over in een andere cabine. Vanaf Sari Alan worden de laatste 7 km naar het hotel afgelegd met een minibus. Tijdens het zomerseizoen is er een stoeltjeslift van Sari Alan en Çoban Kaya (1750 meter)

Ligging: Uludag is de hoogste berg van West Anatolië, met als hoogste top Kara Tepe (2543 meter). Het gebied is bedekt met bossen en heeft gedeeltelijk een gematigd klimaat met een overheersende wind uit zuidwestelijke/zuidelijke richting. Het skigebied ligt op een hoogte van 1750-2543 meter en de beste tijd is van eind december tot eind maart. Aan het begin van het seizoen is er veel poedersneeuw die echter aan het eind van het seizoen steeds modderiger wordt.

Voozieningen: Er zijn 25 hotels, waarvan er 15 in privé handen zijn, met een totaal van meer dan 3000 bedden. Er zijn ook winkelcentra, restaurants, cafés, bars, amusement en gezondheidscentra.

Ski-uitrustingen zijn te huur en er zijn ook skileraren. Er zijn acht stoeltjesliften, zeven kabelbanen (T-bars) en 13 verschillende skipistes.

2 - Kayseri – Erciyes

De Erciyesberg (3916 meter), de hoogste bergtop in Centraal Anatolië, ligt 25 km ten zuiden van Kayseri. De top van de berg, een uitgebluste vulkaan, is het hele jaar met sneeuw bedekt. Op de noordflank van de berg is een gletsjer van 1 km lengte. Het skicentrum ligt op het Tekir Plateau, op de noordelijke hellingen van de berg. Naast het skiën is de Erciyes een van de belangrijkste bergen van Turkije voor bergbeklimming.

Bereikbaarheid: Per auto ligt de Erciyes 40 minuten van het vliegveld van Kayseri en 30 minuten van het stadscentrum. De meeste hotels organiseren zelf het vervoer van hun gasten naar het skigebied.

Ligging: De skigebieden op de oostelijk en noordelijke hellingen van de Erciyesberg liggen op een hoogte van 2200-3100 meter. De beste tijd om te skiën is tussen eind november en eind april met een sneeuwdikte van ongeveer 2 meter poedersneeuw. In het gebied heerst landklimaat en de wind waait over het algemeen uit zuidelijke of westelijke richting.

Voorzieningen: Er zijn vier gasthuizen die door de staat worden gerund, en een privé hotel. Er zijn tevens restaurants, bars, een zwembad, een groot café en medische voorzieningen. Er zijn skileraren en ski uitrusting is te huur. Er is een stoeltjeslift en een twee sleepkabels.

3 - Bolu – Kartalkaya

Het Kartalkaya skioord ligt in het westen van het Zwarte Zeegebied, ten zuidoosten van Bolu, in de Köroglu bergen. De situatie ter plaatse is geschikt voor berg en cross-country skiën.

Bereikbaarheid: De afstand van het centrum van Bolu is 54 km en van de snelweg naar Ankara 28 meter De rit vanaf het stadscentrum duurt ongeveer 45 minuten met de auto. Er zijn bussen en minibussen en ook verzorgen de meeste hotels vervoer naar de skipiste voor hun gasten.

Ligging: Het skioord ligt op een hoogte van 1850-2200 meter. Er heerst een gematigd landklimaat. Kartalkaya en omgeving is begroeid met bossen en de wind waait er meest uit westerse/noordelijke richting. De beste tijd om te skiën is van eind december tot eind maart met een gemiddelde sneeuwlaag van 3 meter. Aan het begin van de winter valt er poedersneeuw, maar tegen het eind wordt deze steeds modderiger.

Voorzieningen: Er zijn twee hotels met een totale capaciteit van 1005 bedden. Er zijn restaurants, zwembaden, disco’s en bars. Het huren van ski uitrusting en skilessen behoren tot de mogelijkheden. Er zijn 12 skipistes met een lengte van ongeveer 20 km, bereikbaar met twee stoeltjesliften, zes T-bars en drie kinderliften.

• Yesil (groene) lift (Stoeltjeslift – 700 meter)
• Çamçukuru Lift (Stoeltjeslift – 650 meter)
• Inekçayiri 1-2 (Ski-lift – 900 meter)
• Resuldede 1-2 (Ski-lift) – 600 meter)
• Kazankaya (Ski-lift – 650 meter)
• Köroglu Lift (Ski-lift – 1200 meter)
• 2 Kinder-liften

4 - Erzurum – Palandöken

De Palandöken berg heeft een hoogte van 3185 meter en ligt ten zuiden van Erzurum. In dit gebied in Turkije is voor het eerst uitvoerig onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor het toerisme en de uitkomst van het onderzoek was dat het alle mogelijkheden en kwaliteiten heeft om een groot internationaal wintersportcentrum te worden. Bij voldoende voorzieningen zouden er 32.000 mensen per dag kunnen skiën en zou het internationale wedstrijden en zelfs Olympische Winterspelen kunnen herbergen, met werkgelegenheid voor 6000 mensen.

Bereikbaarheid: Dagelijks zijn er vluchten naar Erzurum vanuit Ankara en Istanbul. Het skioord ligt 5 km van het centrum van de stad en 10 minuten van het vliegveld. In de winter rijden er bussen tussen het centrum en het skioord.

Ligging: Erzurum is een van de hoogst gelegen en koudste plaatsen van Turkije, met een streng landklimaat , met 150 dagen per jaar sneeuw en een sneuuwdikte van 2-3 meter. De wind waait meest uit zuidelijke en westelijke richting. Het skigebied ligt op een hoogte van 2200-3176 meter en de beste tijd om te skiën is tussen 10 december en 10 mei.

Voorzieningen: Er zijn 4 en 5-sterren hotels met restaurants. Men kan er skiles nemen en skiuitrusting is te huur. De hellingen behoren tot de langste en steilste ter wereld, elk tot 12 km land, met een totale lengte van 28 km Palandöken beschikt over twee geregistreerde pistes (Ejder Track en Kapikaya Track) voor slalom en grand slalom wedstrijden met een hoogte verschil van 1000 meter tussen start en finish. Er zijn vijf stoeltjesliften, een kabelbaan (T-bar), twee kinderliften en een gondellift.

5 - Ankara – Elmadag

Het skioord Elmadag, gelegen op de noordelijke hellingen van de Elmadag bergketen, bevindt zich slechts enkele kilometers ten zuiden van Ankara en is erg populair.

Bereikbaarheid: Slechts 18km van Ankara en dichtbij het vliegveld. Vervoer er heen alleen per auto of taxi.

Locatie: Het skioord ligt op de noordelijke hellingen van de Elmadag bergketen op een hoogte van 1500-1850 meter Er zijn geen bomen in het gebied, wel veel bergweiden. Het skiseizoen loopt van januari tot maart, er heerst landklimaat en de sneeuw is gemiddeld 30-60 cm dik.

Voorzieningen: Er zijn skiaccommodaties beheerd door de staat, twee restaurants, een overdekt zwembad, een sauna, een disco en verschillende restaurants. De T-bar baan is 548 meter lang, het niveau van de skipiste is gemakkelijk tot middelmatig moeilijk.

6 - Antalya – Saklikent

Saklikent ligt 50 km van het centrum van Antalya op een hoogte van 2550 meter in de Beydag bergen. Omdat het zo dicht bij Antalya ligt is het een van de weinige plaatsen ter wereld waar men ‘s ochtends kan skiën en ‘s middags in de zee kan zwemmen.

Bereikbaarheid: Vanaf het centrum van Antalya is het skioord te bereiken per bus, taxi of een servicebusje van het hotel.

Locatie: Skiën is mogelijk op een hoogte van 2000-2400 meter. Het skiseizoen is kort en de sneeuw ligt gemiddeld 0,5 tot 1 meter dik

Voorzieningen: Er is een pension met 14 bedden, een restaurant, een café en verschillende plaatselijke koffiehuizen. Er zijn twee T-bars en de twee skipistes zijn makkelijk tot matig moeilijk.

7 - Gümüshane – Zigana

Het Zigana Ski Centrum ligt in het Zwarte Zee gebied, 40 km ten noorden van Gümüshane.

Bereikbaarheid: Zigana ligt 60 km van Trabzon, het dichtst bijzijnde vliegveld en slechts 500 meter van de snelweg die naar het noorden naar Gümüshane leidt. Er is openbaar en privé vervoer van het skicentrum naar de stad.

Ligging: Er zijn veel bossen in de omgeving. De skipistes die op een hoogte van 1900-2500 meter liggen zijn het grootste deel van het jaar bedekt met gras. Het seizoen loopt van december tot april en de gemiddelde sneeuwdikte is 1,5 meter.

Voorzieningen: Het skicentrum heeft een accommodatie, een kabelbaan (T-bar) en een kinderlift. De skipiste is ongeveer 200 meter breed en heeft een gemiddelde helling van 20%.

8 - Isparta – Davraz

Het Davraz skicentrum ligt in het Westelijk Middellandsezee gebied, 26 km van het centrum van Isparta.

Bereikbaarheid: Er is een gemeentelijke busverbinding van het skicentrum met de stad, de afstand tot het Süleyman Demirelvliegveld is 58 km, en vanuit het gehele land zijn er goede busverbindingen met Isparta.

Ligging: Het Davraz gebergte, met een hoogte van 2637 meter, vormt een deel van de keten tussen de Egirdir en Kovada Meren, die de Isparta Vallei omringen in een gebied dat bekend staat als het merengebied. In het skicentrum heerst landklimaat en het seizoen loopt van december tot april. De sneeuw is ongeveer 0,5 – 2 meter dik. De berg zelf is nogal kaal, met weinig begroeiing en geschikt voor verschillende soorten van wintersport.

Voorzieningen: De skiaccommodatie heet een capaciteit van 50 bedden en heeft een groot restaurant. Er zijn ook geschikte hotels in het centrum van Isparta en de Egirdir regio. De stoeltjeslift begint op een hoogte van 1674 meter en gaat naar boven tot 1961 meter. De skipistes zijn 4 km lang.

9 - Kastamonu - Ilgaz

Het Ilgaz gebergte bevindt zich in het Zwarte Zee gebied, binnen de stadsgrenzen van Kastamonu en Çankiri, en hebben een hoogte van 2850 meter. Behalve voor de wintersport is dit Nationaal Park het hele jaar door een populaire en mooie plaats om te bezoeken.

Bereikbaarheid: Het Ilgaz skicentrum ligt 40 km van Kastamonu en 73 km van Çankiri en 203 km ten noordoosten van het dichtstbijzijnde vliegveld.De verbinding met het centrum van Kastamonu wordt onderhouden met touring cars en taxi’s.

Ligging: Het gebied heeft een landklimaat en de wind waait er voornamelijk uit noord/noordwestelijke richting. Het skiseizoen loopt van december tot april. De dikte van de sneeuw is ongeveer 1-2 meter en de skipistes liggen op een hoogte van 1800-2000 meter.

Voorzieningen: Er zijn vijf door de staat gerunde gasthuizen en twee hotels in het skicentrum zelf en nog een hotel op 3 kilometer afstand. Medische voorzieningen zijn aanwezig. Ook zijn er skileraren en kan men skiuitrusting huren. In het nabijgelegen Bostan zijn in 2001 een 5 –sterren hotel met een capaciteit van 320 bedden en 88 appartementen geopend. 3 km verderop bij het privé hotel zijn een dubbele stoeltjeslift een sleepkabel en een kinderlift.

10 - Kars – Sarikamis

In het gebied van Oost Anatolie en 55 km ten zuidwesten van Kars ligt op de berg Çamurlu op een hoogte van 2634 meter het Sarikamis skicentrum, bekend om zijn goede sneeuw kwaliteit.

De Cibiltop, met een hoogte van 2500 meter, is een gebied met een prachtige natuur. Er zijn vijf skipistes waarvan de langste 12 km is. De pistes zijn bedekt met gekristalliseerde sneeuw en vormen daarom een echte uitdaging.

Bereikbaarheid: Het Sarikamis skicentrum ligt 60 km ten zuidwesten van het centrum van Kars en 50 km van het vliegveld. Het is ook bereikbaar via het vliegveld van Erzurum in het zuidwesten. Vanaf het vliegveld van Kars is er een directe busverbinding (40 min.) evenals van het vliegveld van Erzurum (90 min.). Vanuit het centrum van Kars kan men er niet met openbaar vervoer heen.

Ligging: Het skigebied ligt op een hoogte van 2100-2634 meter temidden van pijnboom bossen. De sneeuw is gemiddeld 1, m dik en typisch voor een skigebied. De beste tijd om te skiën is tussen 20 december en 20 maart. Er heerst een landklimaat en de wind komt over het algemeen uit het zuidwesten.

Voorzieningen: Er zijn twee gasthuizen die door de staat worden gerund, maar ook privé accommodatie. Er zijn skileraren en ski uitrusting kan worden gehuurd. Er is een EHBO post en er zijn veiligheids- en gezondheidsdiensten. In het Sarikamis gebied zijn nog meer hotels en een ziekenhuis. Er is een militaire zone die kan worden gebruikt voor het landen van helikopters. Ook zijn er twee stoeltjesliften, een sleepkabel en twee 4-zits sleepkabels.