Home Bestemmingen Vakantie eiland Tuvalu

Vakantie eiland Tuvalu

63
0
DELEN
Tuvalu strand
Tuvalu is een polynesische archipel in de Grote Oceaan ten zuiden van Kiribati, ten noorden van Fiji en Wallis en Futuna en ten oosten van de Salomonseilanden. Het is een van de meest afgelegen landen ter wereld en, na Vaticaanstad, het land met het kleinste inwoneraantal. Het staatshoofd is koningin Elizabeth II en Tuvalu is lid van het Britse Gemenebest. Apisai Ielemia is de premier en de minister van Buitenlandse Zaken.

Tuvalu leefde naast de verkoop van postzegels en de verhuur van visgebieden vooral van ontwikkelingshulp. In 2000 echter werd voor 50 miljoen dollar het aansprekende internet topleveldomein .tv uitgebracht. Door de royalty’s die Tuvalu ontving van het Amerikaans bedrijf VeriSign voor het gebruik in de eerstvolgende twaalf jaar werd Tuvalu plotseling rijk.

Google maps Tuvalu

Tuvalu bestaat uit 9 atollen (3 van de 9 bestaan elk uit één eiland, de andere zes uit meerdere, Tuvalu in zijn totaal bestaat uit minstens 113 eilanden) waarvan er oorspronkelijk 8 bewoond waren – de naam Tuvalu betekent acht eilanden:

Vanwege de lage ligging, het hoogste punt ligt maar 5 meter boven zeeniveau, wordt Tuvalu bedreigd wanneer de zeespiegel zou stijgen.

Geschiedenis van Tuvalu
Tuvalu wordt al tweeduizend jaar door Polynesiërs bewoond en werd in 1568 ‘ontdekt’ door de Spanjaard Alvaro de Mendaña de Neira. Hoewel er geen nederzettingen gesticht werden, werd de eilandengroep regelmatig aangedaan door walvisjagers en slavenhandelaren. In 1892 gingen de eilanden deel uitmaken van het Britse protectoraat van de Gilbert- en Ellice-eilanden waarbij Tuvalu de Ellice-eilanden genoemd werd. Het protectoraat werd een kolonie in 1915.

In 1974 kozen de Polynesische inwoners voor onafhankelijkheid van de Micronesische inwoners van de Gilberteilanden, het latere Kiribati. Het jaar daarop werden de eilanden een zelfstandige Britse kolonie. De onafhankelijkheid werd op 1 oktober 1978 uitgeroepen. De regeringsleider is Apisai Ielemia.
Bestuur
Tuvalu is een constitutionele monarchie binnen het gemenebest met de Britse koningin Elisabeth II als koningin. Ze wordt vertegenwoordigd door een gouverneur-generaal, die benoemd wordt door de minister-president. Het Tuvaluaanse parlement bestaat uit één kamer (de Fale I Fono), waarvan de vijftien leden voor vier jaar worden gekozen. De minister-president, die regeringsleider is, wordt gekozen door het parlement. De overige leden van het kabinet worden benoemd door de gouverneur-generaal op advies van de minister-president. Er bestaan in Tuvalu geen politieke partijen.

Bevolking
Het bevolkingsaantal is sinds 1980 meer dan verdubbeld naar ruim 11.000 inwoners. De bevolking bestaat voor ongeveer 96% uit Polynesiërs en voor 4% uit Micronesiërs. Ongeveer 97% van de Tuvaluanen is lid van de Kerk van Tuvalu, een protestantse kerk. Andere religies zijn de zevendedagsadventisten en het bahaïsme.

Nagenoeg de gehele bevolking spreekt Tuvaluaans. Naast deze taal is ook Engels een officiële taal, maar deze taal wordt in het dagelijks taalgebruik niet gebruikt. Een derde taal is het Kiribatisch, dat door het merendeel van de Nuiaanse bevolking in het plaatselijke dialect wordt gesproken.
Toerisme

Er is op Tuvalu, ondanks het paradijselijke karakter van het land, weinig toerisme. Dit heeft vooral te maken met de lage ontwikkeling van het land en misschien nog meer met de (on)bereikbaarheid.

Luchtverkeer naar Tuvalu
De enige luchthaven ‘s lands, Funafuti International Airport op het hoofdeiland Fongafale in Funafuti, krijgt één keer in twee weken een Air Fiji-vlucht uit de Fijische hoofdstad Suva, op bezoek. Deze vlucht is de enige vliegverbinding die Tuvalu met de rest van de wereld heeft. Nausori International Airport, in Suva, is echter op zijn beurt uitsluitend te bereiken vanuit Fongafale, Nadi (Fiji), Auckland (Nieuw-Zeeland) en Sydney (Australië), alle vier verzorgd door Fiji’s grootste, Air Pacific. Alleen Sydney is vanuit Europa te bevliegen.

Binnenlands transport
De overige acht atols in Tuvalu worden om de twee à vier weken aangedaan door één van twee overheidsschepen die de overzeese districten komen bevoorraden vanuit Fongafale. Het schip legt per atol één uur aan. Bij missen van de boot zit men twee weken tot een maand vast op het betreffende atol.

Binnen Funafuti kan met de catamaran van de Funafuti Island Council drie maal per week naar het tweede bewoonde eiland van het atol, Funafala, worden gereisd, alwaar de boot twee uur stopt.

Accommodatie
Op het atol Funafuti zijn er zes pensions en een hotel, het Vaitupuatol biedt eveneens een guesthouse, maar daarmee houdt het lijstje accomodatiemogelijkheden dan ook op.

EILANDEN:

Google maps Tuvalu

Funafuti
Funafuti is de naam van het grootste en belangrijkste van de negen atols van Tuvalu, een onafhankelijke archipel in de Grote Oceaan.

Funafuti is een atol dat is opgebouwd uit ruim 33 kleinere eilandjes. Funafuti heeft tussen 3000 en 5000 inwoners.

De grootste plaats (dorp) op Funafuti is Fongafale (tevens de naam van het grootste eiland). Dit is de nationale hoofdstad van Tuvalu.

Fongafale, met in het bijzonder de hoofdwijk Vaiaku, is de uiterst rechtse grote kaap op de foto.

Het atol bestaat uit minimaal 33 eilanden. Minstens drie ervan zijn bewoond, namelijk Motuloa, Fongafale en Funafala. Het grootste eiland is Fongafale, gevolgd door Funafala.