Vakantie Balatonmeer

Balatonmeer vakantie

Het prachtige landschap, de aangename watertemperatuur, ongeveer 2.000 uur zon per jaar en de Hongaarse flair maken een vakantie aan het Balatonmeer een ontspannen en afwisselende ervaring. Elke jaar trekken de prachtige stranden, kuuroorden en thermale bronnen rond het Hongaarse Balatonmeer talrijke badstoeristen aan. Of het nu in Siófok, Keszthely of Alsóörs is: geniet van hun heerlijke cocktails en dans tot in de kleine uurtjes. Bovendien kunnen bezoekers ontspannen tijdens een pakketreis in een van de vele hotels of gebruikmaken van de vele sportfaciliteiten voor actieve recreatie. Terwijl watersporters hun hart kunnen ophalen tijdens het zeilen, surfen of waterskiën, kunnen gezinnen op hun eigen tempo op een waterfiets het Balatonmeer overvaren. Tijdens een wandeling of fietstocht kunt u genieten van het prachtige en heuvelachtige landschap.

Vooral populair is de zuidelijke oever van het Balatonmeer met vakantieresorts zoals het levendige Siófok of het kleine stadje Zamárdi. Als u op zoek bent naar volledige rust en ontspanning, moet u kiezen voor de zuidwestelijke en westelijke regio’s van het Balatonmeer, waar u kunt rusten op het strand, deels ongestoord en kunt herstellen van de dagelijkse stress. Het is echter de moeite waard om de andere Ortschafen verkennen: Terwijl Tihany scores in het noorden met zijn overvloed aan attracties, wijn regio’s bieden zoals Balatonfüred-Csopak, Balatonboglár en andere mooie routes, ideaal om te wandelen. Badacsony, de Hongaarse Tafelberg gemaakt van diep zwart vulkanisch gesteente, is een van de beroemdste witte wijnregio’s en een populaire bestemming voor diegenen die een fijne drop en love fish-restaurants waarderen. Maar het land biedt voor elk wat wils: Geniet van de Hongaarse delicatessen zoals goulash, paprika kip of Balaton snoek in de gezellige ambiance van een restaurant of in de wijnkelder met tuin restaurant.

Balaton foldvar

Balatonföldvár is een rustige badplaats met talrijke parken, bloemen en mooie wandelpaden. Vanuit het dorp heeft u een prachtig uitzicht op het tegenover liggende schiereiland Tihany. Balatonföldvár biedt vele stranden, watersportmogelijkheden, talrijke winkels, een openluchttheater, een bioscoop en enkele restaurants. De plaats heeft 1600 inwoners. Het meest bekende in Balatonfoldvar is de beroemde platanenlaan. Balatonföldvár is een voormalige vakantieplaats van overheidspersoneel en vakbondslieden. De grote huizen in het dorp waren van de partijbonzen. Het dorpje beschikt over vele hotels, pensions, kampeerterreinen, strandbaden en veel voorzieningen die garant staan voor een aangename vakantie. Vlak voor de kust ligt het duiveneiland en aan de oever kunt u heerlijk wandelen over de mooie pier met golfbrekers. De jachthaven van Foldvar is een van de grooste van het Balatonmeer. Balatonföldvár biedt u alles wat u van een vakantiebestemming kunt verwachten.

Balatonalmádi

Balatonalmádi is met 8.000 inwoners een van de grootste badplaatsen aan de noordoever van het Balatonmeer. De stad ligt in de noord-oostelijke punt van het meer en is aan de noord- en westkant door heuvels omgeven, zodat het in het dorp altijd windstil is. Samen met het mediterrane klimaat zorgt dit voor een optimale conditie. De plaatselijke bevolking verbouwd op de heuvels wijn en u bent als gast van harte uitgenodigd om eens een kijkje te nemen. De gevarieerde omgeving, de overblijfselen uit het verleden, de gastvrijheid en het grote aantal recreatiemogelijkheden maakt een verblijf voor toeristen heel speciaal. Hiernaast beschikt Balatonalmadi over verschillende stranden, zodat iedereen aan zijn trekken komt. ´s Avonds, na een dagje strand, kunt u kiezen uit een groot aantal restaurants, cafe’tjes en wijn-caves die u in het dorpje vindt.

Keszthely

Keszthely is ongeveer evengroot als de meer bekende stad Siófok. Maar waar Siófok vooral ingesteld is op het uitgaanstoerisme, heerst in Kesztely meer een dorpssfeer. Het gezellige stadje heeft een bijzondere historie wat op veel plekken in de stad terug te vinden is. De stad heeft een aantal musea, waaronder het Balatoni Museum waar het ontstaan van het Balatonmeer uitgelegd wordt. In het Romijns en Middeleeuws Lapidarie vindt u informatie over de beroemde Hongaarse schilder János Halápy. In de spiegelgalerij vinden in het seizoen elke dag concerten plaats. Natuurlijk kunt u in Ketszthely ook heerlijk langs de haven lopen waar de boten aanmeren en de plaatselijke bevolking aan het vissen is. Elk jaar is er eind Juli de Borutca, een wijnboulevard waar de wijnen en culturen uit de regio tentoon worden gesteld.

Siófok

De plaats Siófok is de grootste plaats op de zuidoever van het Balatonmeer. In de badplaats is het toerisme de belangrijkste bron van inkomsten. Vooral bij jongeren is dit een zeer populaire bestemming. De discotheken doen er niet onder voor die in Spanje en Italië, maar zijn wel stukken goedkoper. De stad heeft een 15 km lang strand en een groot aantal appartementen en hotels. Er zijn veel leuke kroegjes en terrasjes waar u lekker kunt eten en drinken. In Siófok kunt u verschillende watersporten beoefenen. Varen en waterskiën zijn goede en goedkope opties. Vanuit de haven van Siófok vertrekken de veerdiensten over het Balatonmeer. In de nabije omgeving bevinden zich interessante monumenten en leuke kleine plaatsjes.

Klimaat en beste reistijd voor de Balatonmeer vakantie

Balaton heeft een gematigd landklimaat met warme tot hete zomers en koude winters. Tussen juni en augustus is het de warmste met een gemiddelde van 26 graden. Vanwege de ondiepe diepte aan de zuidelijke oever van het Balatonmeer stijgt de watertemperatuur daar tijdelijk tot meer dan 30 graden – de gemiddelde waarde is ongeveer 24 graden. Wie vindt het niet zo lekker, zou al tussen april en mei of tussen september en oktober naar het Balaton-meer moeten reizen. In november daalt de gemiddelde dagelijkse temperatuur tot ongeveer acht graden. Januari is de koudste maand van het jaar met een gemiddelde van 1,5 graden. Als gevolg hiervan is de beste reistijd naar het Balatonmeer tussen mei en september. Zonaanbidders kunnen genieten van maximaal tien uur zonneschijn in juli. Bovendien zijn augustus en september de minste regentijd.