Vakantie in Finland

Vakantie Finland

Finland is een prachtig land met talrijke meren, diepe bossen en middeleeuwse kastelen. Om ervoor te zorgen dat de uitgestrekte natuurlijke landschappen in Finland beschermd blijven, zijn grote delen gevormd tot nationale parken. Zeker het bekijken waard is het Linnansaari National Park. Het omvat een merengebied met meer dan 150 eilanden. Dit betoverende landschap is het beste te verkennen vanaf het water. Per kano of kleine boot kun je dagen doorbrengen op het water en met een beetje geluk zie je dieren zoals de visarend en de zeldzame ringelrobben. Op het hoofdeiland Linnansaari zijn er enkele wandelpaden voor trekking liefhebbers. Een ander populair wandelpad is de lange afstandswandeling met de naam “De Bärenrunde”. Het 82 kilometer lange pad slingert door diepe bossen, langs meren en door het typische heidelandschap van Finland. In deze regio leven ook bruine beren. Er zijn ook tal van wandelpaden in het Nationaal Park rond de berg Koli. Vanaf de top van de bijna 340 meter hoge berg heb je een fenomenaal uitzicht op het merenlandschap in het zuiden van Finland. In de zomer zijn er wandelpaden en in de winter zijn er langlaufloipes beschikbaar. Als je van wintersport houdt, moet je de stad Ruka bezoeken. Het wintersportcentrum biedt iets minder dan 28 skipistes voor skiërs.

Het culturele hoogtepunt tijdens vakantie Finland is de kathedraal van Helsinki. Hij is niet alleen het herkenningspunt van Helsinki, maar ook van de architectonische kant evenals het ingetogen interieurontwerp dat absoluut de moeite waard is om te bekijken. De stad Naantali is een van de oudste steden in Finland en de schilderachtige oude binnenstad van vandaag wordt nog steeds gedomineerd door de traditionele architectuur van Finland. Veel van de oude houten gebouwen zijn bewaard gebleven en geven een goede indruk van hoe men vroeger in Finland woonde. Ook in de stad Rauma kan men deze bewonderen voor typische houten gebouwen in Scandinavië. Het centrum van Rauma staat onder de bescherming van het UNESCO Werelderfgoed. De bijna 600 houten huizen en het middeleeuwse, smalle straatjes vormen een ensemble. Tijdens vakantie Finland mag een bezoek aan een van de vele kastelen niet ontbreken. Het vestingeiland Suomenlinna bij Helsinki is een van deze bezienswaardige faciliteiten. Het strekt zich uit over vijf eilanden en herbergt nu verschillende musea.

Bestemmingen in Finland

Stedentrip Helsinki

Helsinki ligt in het zuiden van Finland in de regio Uusimaa. Helsingfors is de Zweedse naam en ja, het is Zweeds, omdat in Finland meestal de talen Fins en Zweeds worden gesproken.

In Helsinki wonen ongeveer 590.000 mensen. De totale oppervlakte van de stad strekt zich uit tot meer dan 710 km², waarvan de stroomopwaarts archipel er al 300 in beslag neemt. De hele kustlijn, met zijn talloze baaien en schiereilanden, is een goede 100 kilometer lang en nodigt de inwoners van de stad en haar gasten uit om prachtige wandelingen of boottochten te maken en te blijven hangen.

Turku - De oudste stad van Finland

Turku ligt aan de monding van de rivier de Aurajoki in het zuiden van Finland. De op vier na grootste stad van Finland is te bereiken via de eigen luchthaven of met de veerboot. Er zijn dagelijkse veerboten via Mariehamn naar Stockholm in Zweden. Turku is een van de gematigde koude klimaten, de jaarlijkse gemiddelde temperatuur is vijf graden Celsius. Tijdens de maand juli bereiken de temperaturen gedurende de dag 22 graden Celsius, terwijl ze in de koudste maand februari boven minus zeven graden Celsius zijn. Het regent vaak in augustus.

Tampere

De op twee na grootste stad in Finland, dat ligt op een smalle landtong tussen de Näsijärvi- en het Pyhäjärvi, is niet alleen de grootste stad in het binnenland van het land, maar met ongeveer 210.000 inwoners de grootste stad in het binnenland de Scandinavische landen.

Imatra

Imatra, de oude stad in het zuidoosten van Finland, dichter bij Sint-Petersburg dan Helsinki, is de thuisbasis van de oudste toeristische attractie van het land – de Imatrafal, een van de 27 officiële nationale landschappen van Finland. Hier valt de rivier Vuoksi gedurende een lengte van ongeveer 500 meter in een smalle granieten kloof van 18 meter diep.

Oulu

Oulu, de belangrijkste stad ten noorden van Finland en noordelijke grote stad in de Europese Unie, is niet alleen bekend als de tweede grootste universiteit stad van het land, bisdom en belangrijke economische regio, maar ook voor de legendarische, jaarlijks gehouden sinds 1888 Tervahiihto cross-country skiën. Het is de oudste ononderbroken langeafstandshelling op ski’s wereldwijd, die jaarlijks begin maart wordt gehouden op routes van 40 tot 70 kilometer.  In Oulu wonen bijna 132.000 inwoners.

Regio's in Finland

Lapland

Ver naar het noorden van Scandinavië ligt de regio Lapland. De koude klimatologische omstandigheden hebben een bizar natuurlijk landschap gecreëerd, dat in de wintermaanden wordt bedekt door dichte sneeuwbedekking. Reizigers van internationale afkomst bezoeken graag de wilde en romantische regio van Noord-Finland om te genieten van hun natuurlijke en culturele schoonheden.

Åland

Åland is de naam van een archipel tussen Finland en Zweden bij de ingang van de Botnische Golf in de Oostzee. Åland verschilt in veel opzichten van alle andere provincies in Finland. De ongeveer 27.500 inwoners spreken bijna allemaal Zweeds, Åland heeft een speciaal kenteken en eigen stempels.

Oost-Finland

Oost-Finland was tot begin 2010 een provincie van Finland. Na hun algemene afschaffing worden de gebieden van Noord- en Zuid-Savo en Noord-Karelië, die als landschappen worden aangeduid, nu onder deze term samengevoegd.

Zuid-Finland

Zuid-Finland is een regio in het zuiden van Finland met directe toegang tot de Finse Golf, het meest oostelijke deel van de Oostzee. Het meest zuidelijke administratieve district van Finland bestaat uit zes regio’s of landschappen en omvat de volgende regio’s: Uusimaa, Ostuusimaa, Päijät-Häme, Kanta-Häme, Kymenlaakso en South Karelia. Het klimaat is Arctisch gematigd, met milde zomers en koude winters en de beroemde witte nachten.

West-Finland

De regio West-Finland omvat de gebieden Pirkanmaa, Ostrobothnia, Satakunta, Varsinais-Suomi, Pohjois-Pohjanmaa, Central Ostrobothnia en Centraal-Finland. De regio grenst aan de Baltische kust en de Botnische Golf, die zich tussen Zweden en Finland bevindt en gedurende vele maanden wordt bedekt met ijs. Tot 2009 was Turku het administratieve centrum van West-Finland totdat de regering besloot de provincies te herroepen.

Bezienswaardigheden in Finland

Kathedraal van Helsinki

De kathedraal van Helsinki wordt beschouwd als een van de meest imposante en historisch belangrijke gebouwen in de stad.

Suomenlinna (Finnenburg) in Helsinki

Het bastion Suomenlinna, het kasteel van Finland, ligt op verschillende eilanden in de Finse Golf. Vanuit het centrum van de Finse hoofdstad Helsinki, kunt u ervoor kiezen om de veerboot of de waterbus te nemen.

Uspensky-kathedraal in Helsinki

De Uspenski-kathedraal in Helsinki is duidelijk zichtbaar van veraf. Het torent hoog boven de stad uit op het schiereiland Katajanokka en bij goed weer kun je de dertien gouden koepels zien op vele punten van de Finse hoofdstad.

Temppeliaukio kerk in Helsinki

De Temppeliaukio-kerk wordt genoemd in het Finse Temppeliaukion kirkko en in het Zweedse Tempelplatsens kyrka. Ten oosten van de Hietaniemi-begraafplaats werd deze moderne rotstuin opgetrokken in het district Töölö in de Finse hoofdstad Helsinki.

Kasteel Olavinlinna in Savonlinna

De Zuid-Finse stad Savonlinna werd gesticht in de 16e eeuw en is een van de oudste steden in Finland. De adembenemende natuur en het kasteel Olavinlinna trekken toeristen al jaren naar de stad. Het kasteel is het belangrijkste gezicht van de stad en kan het hele jaar door bezocht worden.

Esplanade Park in Helsinki

Helsinki, de stad aan zee, is omgeven door groen en pure natuur. Een groot deel van de metropool van Finland bestaat uit goed onderhouden parkeerterreinen waar u kunt wandelen, ontspannen en picknicken. Het Esplanadi Park is een van deze groene ruimten in het centrum van Helsinki en zeer bekend en zeer populair.

Kathedraal van Tampere in Helsinki

De indrukwekkende kathedraal ligt dicht bij het stadscentrum en ten noorden van het treinstation van Tampere. Bekend als “Tuomiokirkko” door de lokale bevolking, de kathedraal is een historisch monument en de meest populaire culturele attractie van de op twee na grootste stad van Finland.

Fins Nationaal Museum in Helsinki

Het Finse nationale museum (Fins: Suomen kansallismuseo) in Helsinki toont de geschiedenis van Finland vanaf het stenen tijdperk tot heden. Er is een permanente tentoonstelling verdeeld in zes tentoonstellingsruimten.

Sinebrychoff Art Museum in Helsinki

Het Sinebrychoff Art Museum herbergt de grootste collectie klassieke Europese kunst. Het patriciërshuis Sinebrychoff is gebouwd in 1842 en huisvest Franse, Italiaanse, Nederlandse en Vlaamse schilderijen uit de 14e tot de 19e eeuw.

Santa Claus Village (Santa Claus Village) in Rovaniemi

Elk kind kent de kerstman en elk kind wil weten waar de echte kerstman woont.

Openluchtmuseum Seurasaari in Helsinki

Seurasaari, het society-eiland, ligt op slechts enkele kilometers van het centrum van Helsinki. Hierop vindt u het openluchtmuseum met dezelfde naam en een ruim gebied dat u uitnodigt om te wandelen, picknicken en lang blijven hangen.

Kiasma - Museum voor hedendaagse kunst in Helsinki

De Finse hoofdstad Helsinki heeft meer dan zeventig musea en kunstgalerijen, dus er is een geschikte tentoonstelling voor elk interessegebied en elke leeftijd. Een van de belangrijkste en interessantste musea en een deel van de National Gallery is Kiasma, het Museum van Hedendaagse Kunst.

Kasteel van Turku

Het indrukwekkende kasteel van Turku werd gebouwd in de late 13de eeuw en is een van de grootste overgebleven middeleeuwse kastelen in Finland. Het ligt in de buurt van de haven en is nu een van de meest populaire toeristische attracties in het land. Hoogtepunten zijn onder meer de luxueuze eetzaal en twee kerkers.

Kamppi-kapel van stilte in Helsinki

Om vrede te vinden temidden van cafés en hectische binnensteden is onmogelijk? Dat is niet waar. Een bekend team van Finse architecten heeft de Kamppi Chapel of Silence ontworpen, een elegante houten structuur die ervoor zorgt dat de lawaaierige omgeving op afstand houdt wanneer je binnenkomt.

Senaatsplein in Helsinki

Het verbluffend mooie Helsinki is de hoofdstad van Finland en een moderne stad met een verscheidenheid aan winkels, restaurants met uitstekend eten en een breed cultureel aanbod. In het idyllische centrum van de stad zijn aantrekkelijke groene ruimten en plaatsen die gemakkelijk te voet bereikbaar zijn en nodigen u uit om uit te rusten.

Kathedraal van Turku

Langs de rivier de Aurajoki kunt u door de middeleeuwse straatjes met kasseien wandelen. Vooral in de zomermaanden komt de rivieroever tot leven, wanneer toeristen en de lokale bevolking elkaar ontmoeten om te eten, te kletsen en naar muziek te luisteren.

Pretpark Linnanmäki in Helsinki

Het traditionele pretpark Linnanmäki ligt nabij het centrum van Helsinki en bestaat sinds de jaren 1950. Het park biedt een verscheidenheid aan themagebieden, adembenemend amusement en wordt beschouwd als een van de meest beroemde toeristische attracties van Finland.

Pyynikki Park in Tampere

Een favoriete plek onder de lokale bevolking en gasten van de stad is het idyllische Pyynikki Park in hetzelfde genoemde district. Deze groene oase is ideaal voor ontspannen wandelen, picknicken en sporten.

Museumschip Pommeren in Mariehamn

De Pommerse is een voormalig vrachtschip, dat nog steeds in zijn oorspronkelijke staat wordt bewaard. Het ligt sinds 1957 als museumschip in de Finse Mariehamn op de Ålandseilanden.

Kunstmuseum Turku

Als je een reis naar Turku in Finland maakt, moet je zeker het Kunstmuseum bezoeken. Hier vindt u de reguliere tentoonstellingen en tentoonstellingen van moderne Finse kunstenaars. De architectuur van het gebouw alleen al is indrukwekkend.