Home Vakantie landen in Europa Griekenland Vakantie in Mykonos

Vakantie in Mykonos

27
0
DELEN
Vakantie in Mykonos

Het is zeker de bekendste van de Griekse eilanden. De molens zijn beroemd over de hele wereld. Mykonos is de ster van de Cycladen. Ongetwijfeld omdat het een goede plek is om te feesten. Maar het kan bezoekers ook zachte, luie pauzes aan de rand van het water bieden, magische momenten waarbij het enige dat je hoeft te doen is om rond te kijken en te genieten van het uitzicht, het uitzicht op zee en de ondergaande zon die het water in gaat. Een weergave van witte huizen en blauwe koepels.

Sommige reputaties zijn moeilijk te verwijderen. Mykonos is een goed voorbeeld. Deze topbestemming van de Cycladen staat bekend om het harde feesten. Het is waar: feestbeesten hebben grotendeels haar reputatie opgebouwd en blijven daar in grote aantallen heengaan. Maar omdat de clientèle meer jet-setting dan alleen maar jonge, Mykonos nachten zijn minder intens, schandalig en gewoon gek dan die van Ios of Kos.

Er zijn echter verschillende punten waarop de reputatie van Mykonos volkomen waar is. In de eerste plaats, zijn schoonheid! Gelegen aan de noordkant van de Cycladen, met meer dan 80 kilometer kustlijn overspoeld door de wateren van de Egeïsche zee, het eiland en de tientallen dorpen kunnen met hun ansichtkaartuitzichten alleen maar charmeren: de blauwe koepels van de orthodoxe kerken, witte huizen die dicht bij elkaar liggen , katten die in de zon liggen te luieren … Clichés van de Cycladen, waar de hoofdstad Chora enigszins aan ontsnapt. De stad durft accessorise, het verbeteren van de smetteloze façades met marine blauw, turkoois, lavendel, parelgrijs, rood – de kleuren traditioneel gebruikt om de vangrails van de trappen en balkons te versieren.

Ontdek Chora

Het kleurrijke houtwerk is niet het enige interessante kenmerk van Chora. De stad doet ook een beroep op de toerist met zijn wirwar van steegjes, een waar doolhof dat in de Middeleeuwen de inwoners tegen de windvlagen beschermde en de ondergang was van piraten die zich erin waagden. Het staat ook bekend om de vijf windmolens van Kato Myli. Gelegen op slechts 500 meter van het stadscentrum, gelegen op een kleine heuvel, is dit vijf eeuwen oude kwintet een van de beroemdste monumenten van Griekenland. Toeristen houden van hun witgekalkte muren, hun rieten daken en absoluut dol op hun ruime terrassen, de perfecte plek om te genieten van een prachtig panoramisch uitzicht op de zonsondergang.

Ontdek Kato Myli

Net zo populair en zo oud als de vijf bewakers van Kato Myli is Klein Venetië. Dit is het meest levendige kwartaal van de hoofdstad van Mykonos. Er wordt gezegd dat bij het bouwen van deze huizen, recht op het water met balkons die de golven trotseren, de lokale bevolking werd geïnspireerd door de Serenissima zelf. En het is mogelijk, gezien het feit dat de Republiek van Venetië over de regio regeerde voor meerdere eeuwen, totdat het werd verjaagd door de Ottomanen. Maar de lokale bevolking heeft een andere verklaring: als hun voorouders hun huizen direct aan het water bouwden, was het om ervoor te zorgen dat de kapiteins die hen bezetten snel hun boten konden terugbrengen. Tegenwoordig heeft niemand meer haast. Met zijn vele bars en restaurants is klein Venetië een plek geworden om te ontspannen en plezier te maken. Daar kunt u genieten van een glas ouzo, het aperitief met lokale anijsgerechten, of vinsanto, de heerlijke zoete witte wijn van Santorini. Je kunt ook proeven van Lita Gyros (Griekse kebab), Souvlaki (lokale brochettes) of de twee specialiteiten van het eiland, Louza Loukaniko (typische Mykonos-worst) en Kopanisti (een frisse en zeer peperige geitenkaas).

De stranden van Mykonos

Een andere plek om te ontspannen op Mykonos: zijn stranden! Lange reepjes goudkleurig zand, badend in de kristalheldere wateren van de Egeïsche Zee. Kristallijn maar toch koel, vanwege de Meltemi-wind die op de Cycladen blaast! Maar niet sterk genoeg om het tweelingplezier van zon- en zeezwemmen te bederven. Op zoek naar is vrede en rust? Ga naar het oosten van het eiland: Kalafati, populair bij windsurfers, of Agia Anna en Lia. Als je een levendiger sfeer wilt, ga dan naar het zuiden. Paranga, veel rustiger, is ideaal voor gezinnen. Psarou is de meest chique met zijn jet-set klanten en jachten verankerd op een paar honderd meter van de ligstoelen. Maar dit zijn slechts enkele van de vele vele stranden, allemaal even mooi. En als je zorgvuldig zoekt, kun je zelfs een paar verlaten baaien op het eiland vinden. En daar, als je de enige persoon in zicht bent, kijkend naar de zee, voelt Mykonos echt als een paradijs.

Bezienswaardigheden in Mykonos en zijn omgeving

De pelikanen van Chora

In 1960 redde een visser een gewonde pelikaan. Zeer dankbaar, het liet nooit meer mannen achter, die regelmatig de haven bezochten om te worden gevoed en gefotografeerd. Bijgenaamd Petros, hij stierf een paar jaar geleden. Maar zijn plaats is ingenomen door een paar opvolgers.

Panagia Paraportiani

Er zijn meer heilige plaatsen in Mykonos dan er dagen in het jaar zijn. Kapellen en kerken hebben allemaal een zekere charme. Maar het mooiste van alles is ongetwijfeld Panagia Paraportiani, op de hoogten van Chora. Vijf kerken hebben er één veroorzaakt, hun muren vormen een soort enorme ijsberg die smelt in de Griekse zon.

Delos

30 minuten met de boot brengt u naar dit heilige eiland van de Cycladen, de geboorteplaats van Apollo en Artemis. Het staat op de Werelderfgoedlijst van de Unesco en is bezaaid met oude overblijfselen: zuilen, mozaïeken en sculpturen. Alleen het Parthenon in Athene kan met zulke rijkdom concurreren!

Duiken in Mykonos

Mykonos gaat niet alleen over de stranden, maar ook en vooral over de zee. Deze hoek van de Egeïsche zee biedt prachtige duikplekken: riffen, wrakken, onderwatergrotten. Het is een wereld van stilte, die op Mykonos zeldzaam is.