Vakantie op het Canarische eiland La Gomera

Canarische eiland La Gomera

Een totaal van zeven belangrijkste eilanden behoren tot de Canarische Eilanden, met La Gomera als de op een na kleinste. Het heeft een oppervlakte van 369 vierkante kilometer en heeft iets meer dan 20.000 inwoners. Maar ondanks zijn kleine formaat heeft het verschillende vegetatiezones. In het noorden zijn er weer varenrijke laurierbossen en in het zuiden dorre landschappen met dikbladige planten en palmen. De unieke flora van het eiland is bijzonder beschermd dankzij het nationale park Garajonay. Hij werd zelfs uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed in 1986. Het hoogtepunt van dit beschermde gebied in het hart van het eiland is het nevelwoud, waar varens tot twee meter hoog groeien.

De bestemming La Gomera is van vulkanische oorsprong, die vandaag nog steeds gemakkelijk te bepalen is. Net als alle andere eilanden ontstaan ​​door vulkanische activiteit is rotsachtig met voornamelijk steile, torenhoge banken, waaronder kleine baaien, het zand door het vulkanische verleden is zwart. Door deze basisvoorwaarden heeft La Gomera een specifiek karakter. De frequente nevel van de noordelijke Passat zorgt voor condensatie voor het nodige vocht. Je moet ook een bezoek brengen aan de kloof van de Valle Gran Rey, want het is een echt wandelparadijs, voor het doorkruisen waarvan ook begeleide wandelingen worden aangeboden. Een andere attractie is het biosfeerreservaat van La Gomera, vanwaar u de rijke zee vegetatie rond het eiland niet alleen kunt ontdekken, maar die reizen organiseert naar walvissen en dolfijnen te observeren. Als u de vulkanische mond Roque Cano wilt bezoeken, moet u naar het prachtige stadje Vallehermoso gaan, waar het zich in de buurt bevindt. Voor al deze trips moet je opletten, goede schoenen en tegelijkertijd genoeg zonnebrand en water mee nemen.

De beste tijd voor een vakantie op La Gomera

Als je Gomera als bestemming hebt gekozen, kun je het hele jaar door komen. Het klimaat is mild en de temperaturen variëren tussen 17 en 25 graden. Het zuiden van het eiland is een beetje zonniger en warmer, terwijl het noorden groener is, maar de noordpassaat maakt het ook koeler. In grotere hoogtes moet je altijd lagere temperaturen en meer regen verwachten. De beste reistijd kan individueel verschillen. Als u de Midden-Europese winter wilt ontvluchten, is La Gomera ideaal als bestemming. In het voorjaar is het mild en de ontwakende natuur heeft zijn charme voor veel toeristen. Hier is het weer ook uitstekend voor een van de vele wandeltochten door het nationale park of door de kleine dorpjes in het binnenland van het eiland. In de zomer kan het 30 graden zijn. Dit komt ten goede aan veel Spanjaarden, die vervolgens ontsnappen aan de hitte van het vasteland.

Aankomst in La Gomera

De luchthaven van La Gomera is niet geschikt voor internationale vluchten omdat de landingsbaan te kort is. Reizigers naar La Gomera moeten eerst naar Tenerife vliegen, dat ongeveer vier en een half uur van Nederland duurt, en dan doorgaan op een veerboot naar La Gomera. Deze overtocht duurt tussen 40 en 90 minuten. Het is raadzaam om voor 19:00 uur aan te komen in Tenerife, omdat dan de laatste veerboot vertrekt en anders een overnachting in Tenerife gepland moet worden. La Gomera is de duurste bestemming op de Canarische Eilanden. De prijzen zijn echter niet zo hoog als in de Europese landen en je kunt goed eten in de restaurants, vooral buiten de hoofdstad. De Canarische eilanden hebben een speciale belastingpositie, dus benzine is goedkoper dan normaal. Als je La Gomera hebt gekozen als bestemming voor een strandvakantie, moet je zwart zand verwachten. Dit zand warmt zeer snel op in de zon, zodat badschoenen essentieel zijn. Strandstoelen en parasols moeten worden gebracht, omdat deze zelden voor verhuur zelf worden aangeboden. Zelfs een strandrestaurant is niet overal, dus je moet jezelf voorzien van voldoende drinkwater.

La Gomera bezienswaardigheden

Het Garajonay National Park van 3984 hectare is zonder twijfel het hoogtepunt van het eiland. In het gebied dat voornamelijk uit laurierbos bestaat, ligt een soortrijke biotoop. De laurierbossen die hier werden gezien waren typerend voor het Mioceen-tijdperk van de geschiedenis van de aarde, dat meer dan 5,3 miljoen jaar geleden eindigde. Deze bossen zijn echter bewaard gebleven vanwege de speciale klimatologische omstandigheden op La Gomera tot vandaag.

Los Organos is een andere must voor alle toeristen op La Gomera. Dit natuurlijke fenomeen wordt ook de orgelpijp genoemd. Dit zijn basaltbuizen die langs een klif omhooggaan tot 80 meter en eruitzien alsof ze door mensen zijn gemaakt. De beste manier om de “orgelpijpen” te zien is van de zee. Overeenkomstige tours worden aangeboden vanuit Valle Gran Rey of vanuit Playa Santiago.

Valle Gran Rey

Valle Gran Rey, de legendarische vallei van de grote koning, is de meest populaire vakantiebestemming op La Gomera geworden. In Valle Gran Rey roepen terrasvormige velden, ontelbare palmbomen, kleurrijke tuinen en prachtige badstranden een unieke flair op.

Hermigua

Hermigua is razend romantisch tussen hoge bergketens. De prachtige brede vallei van Hermigua staat bekend om zijn bijzonder milde klimaat. Vooral wandelaars worden aangetrokken door de unieke natuur rondom Hermigua.

Agulo

Agulo wordt beschouwd als het mooiste dorp van La Gomera, omdat het bijzonder aantrekkelijk is vanwege de oude koloniale gebouwen en kronkelende straatjes. Op een platform boven de zee ligt Agulo voor een imposante rode rotswand.

San Sebastián

In San Sebastián de la Gomera, de kleine eilandmetropool, is er geen teken van de drukte van de stad. Maar de havenstad San Sebastian de la Gomera aan de oostkust trekt met enkele culturele bezienswaardigheden, winkels en de grootste veerboot en jachthaven van La Gomera.

Vallehermoso

Het rustige dorpje Vallehermoso in het noordwesten van La Gomera wordt overwonnen door de imposante vulkaan Vent Roque Cano met meer dan 400 meter. Groene bananenplantages, kleine wijngaarden en aardappelvelden beslaan grote delen van de prachtige vallei van Vallehermoso.

Wandelen op La Gomera

Bij het wandelen op La Gomera en tijdens lange wandelingen, opent het eiland op een bijzonder intense manier. Via oude ezelpaadjes, kleine wandelpaden en gezellige boswegen kunt u de mooiste plekjes bereiken tijdens het wandelen op La Gomera.

Dolfijnen ontmoeten

De kans om speelse dolfijnen te ontmoeten terwijl walvis kijken met een boot al dichtbij de kust is op vele dagen van het jaar. Met een beetje geluk zal een van deze speciale boottochten op de open zee bij La Gomera ook enkele walvissen onthullen.

Los Organos

De Los Organos op La Gomera zijn een prachtig gevormd rotsmassief aan de noordkust van La Gomera. De Los Organos worden beschouwd als de mooiste basaltformatie van de Canarische Eilanden. Zo rank als orgelpijpen, torenen de kliffen 80 meter hoog en 200 meter breed uit de zee.

Mirador de Abrante

Een van de meest bezochte hoogtepunten van La Gomera is de Mirador de Abrante in Agulo, in het noorden van het eiland.

Het uitzicht is gigantisch! Onder het observatiedek kijken bezoekers uit over het mooie dorp Agulo, met zijn mooie huizen, groene terrasvormige velden en de aangrenzende Atlantische Oceaan. Op een heldere dag zie je de berg de Teide op Tenerife aan de horizon – een prachtige omgeving!