Vakantie Pamukkale

Pamukkale ligt in het westen, langs de Egeïsche kust, waar, samen met prachtige stranden, verborgen baaien en interessante steden, er vele oude schatten te bewonderen zijn, Pamukkale is verreweg de belangrijkste schat ter wereld. Vertaald, Pamukkale betekent “katoenkasteel”. Wanneer je deze plek ziet, zul je snel merken dat Pamukkale die naam echt heeft verdiend.

Pamukkale ligt in het zuidwesten van Turkije, in de buurt van de stad Denizli. Vooral twee dingen zijn absoluut de moeite waard om te zien: ten eerste zijn er de beroemde kalksteenterrassen en aan de andere kant de oude en historische stad Hierapolis.

De kalksteen sinterterrassen van Pamukkale

Ze zijn helder wit en stralen, de kalkstenen terrassen in Pamukkale. Al lang geleden uitgeroepen tot Werelderfgoed door de UNESCO, imponeren deze sneeuwwitte terrassen met een adembenemend uitzicht. De terrassen zijn ontstaan ​​door de verdamping van warm, kalkhoudend thermaal water uit de bronnen, waar overigens nog elke dag 250 liter koolzuurhoudend en calciumrijk thermaal water doorstroomt. De afzettingen zien er uit als watten, vandaar dat Pamukkale ook de naam “katoenkasteel” kreeg.

Het water zou zelfs een genezend effect moeten hebben, dat de oude Romeinen bijna 2000 jaar geleden herkenden. In de tweede en derde eeuw beleefde het resort zijn hoogtijdagen, omdat het nog steeds zorgeloos was om te baden in het warme thermale water. Zo kwamen de circulerende, reumatische en hartpatiënten hier om zich in het genezende zwembad te baden en te herstellen van hun lijden en gebreken.

Zwemverbod omwille van de natuur

Zo mooi als de sneeuwwitte terrassen vandaag zijn, waren ze helaas niet altijd. Vanwege een overvloed aan nieuwsgierige toeristen in bikini’s en zwembroeken waren ze helaas jarenlang behoorlijk vuil en verloren ze bijna hun schoonheid.

TIP: Je moet zeker je badpak en bikini meenemen. Hier werden speciaal kunstmatige zwembaden gebouwd, die comfortabel baden toelaten met een prachtig uitzicht.

Al 20 jaar is het verboden om in de zwembaden te gaan zwemmen. Bovendien kunt u de terrassen alleen op blote voeten betreden.

Veel hotels rond Pamukkale werden afgebroken om de terrassen te beschermen. Na deze tijd van herstel herwonnen de terrassen hun schoonheid en elegantie en zijn ze nog steeds een indrukwekkend natuurspektakel, dat elk jaar veel toeristen uit de hele wereld aantrekt.

De oude Hierapolis

Door de kalksteenterrassen zijn de andere bezienswaardigheden aan de Egeïsche kust soms vergeten.

Boven de berg in Pamukkale de oude Griekse stad van Hierapolis ligt met zijn amfitheater, de necropolis (begraafplaats), de tempel van Apollo en de stadspoort.

Veel gebouwen in Hierapolis zijn nog steeds goed bewaard gebleven, vooral het amfitheater is een van de best bewaarde amfitheaters in Turkije. De oude stad werd gesticht in 190 voor Christus en voordat het in 133 deel ging uitmaken van de Romeinse provincie Azië.

Onderzoekers zeggen dat Hierapolis, vanwege zijn grote amfitheater, marmeren en kalkstenen terrassen, een zeer belangrijke stad onder de berg moet zijn geweest. Het water van de terrassen diende niet alleen om te baden, maar ook om wol te verven. Ambachten zoals weverijen en textielhandel gaven de stad dus veel rijkdom.

Als je naar deze plek kijkt, is het niet verwonderlijk dat veel toeristen hun strandvakantie in Turkije combineren met een dagtocht naar Pamukkale. Meestal komen ze uit vakantieoorden als Antalya, Fethiye, Bodrum en Kusadasi. Nabij Pamukkale is ook Efeze, een andere oude stad die ooit heel belangrijk en goed bewaard was gebleven.

Dus, als u een strandvakantie in dit prachtige land plant, moet u, indien mogelijk, beide of ten minste een van deze prachtige plaatsen bezoeken. Je moet deze culturele schatten niet missen!