Versoepeling van reisbeperkingen Amerika onder Joe Biden?

Versoepeling-van-reisbeperkingen-Amerika-onder-Joe-Biden

Het kan je niet ontgaan zijn: Joe Biden wordt de nieuwe president van de Verenigde Staten van Amerika. In een zenuwslopende strijd om het Witte Huis bleek de democraat Joe Biden populairder dan de zittende president Donald Trump. Joe Biden legt in januari de presidentiële eed af waarna zijn ambtstermijn officieel begint. Betekent een nieuwe president een versoepeling van de reisbeperkingen die momenteel gelden voor Amerika?

De belofte van Joe Biden

Tijdens de presidentsverkiezingen heeft Joe Biden twee beloften gemaakt aan zijn kiezers: hij wil het door president Trump ingestelde reisverbod voor 13 overwegende islamitische landen opheffen en het besluit om zich terug te trekken uit het Akkoord van Parijs, een onderdeel van het klimaatverdrag, ongedaan maken. Ook zijn laatste belofte heeft allerlei gevolgen voor het reizen van en naar Amerika.

Inreisverbod voor 13 landen

In het begin van zijn presidentschap stelde Donald Trump een controversieel inreisverbod in voor 7 landen: Libië, Iran, Somalië, Syrië, Jemen, Noord-Korea en Venezuela. Inwoners van deze landen waren niet langer welkom in de Verenigde Staten van Amerika. Niet lang daarna breidde hij het reisverbod uit met 6 landen: Eritrea, Kirgizstan, Myanmar, Nigeria, Soedan en Tanzania.

Als aanstaande president Joe Biden zich aan zijn woord houdt kunnen inwoners van de hier genoemde landen de Verenigde Staten binnenkort weer bezoeken. Tot die tijd kunnen we enkel hopen dat het inreisverbod daadwerkelijk wordt opgeheven.

Reizen naar Amerika tijdens de corona crisis

Naast het geldende inreisverbod voor inwoners van Libië, Iran, Somalië, Syrië, Jemen, Noord-Korea, Venezuela, Eritrea, Kirgizstan, Myanmar, Nigeria, Soedan en Tanzania is het momenteel voor inwoners van China en de EU-Schengenlanden ook niet mogelijk om naar Amerika te reizen. Inwoners van Nederland en België kunnen dus momenteel niet naar Amerika vliegen. Buitenlandse reizigers die gedurende 14 dagen in Nederland, België of een van de andere EU-Schengenlanden of China zijn geweest mogen de komende 14 dagen tevens niet naar de Verenigde Staten van Amerika reizen.

Het inreisverbod in verband met de corona crisis is van kracht sinds 13 maart 2020. Het is niet bekend of Joe Biden deze maatregel gaat versoepelen. Voorlopig blijft reizen naar de Verenigde Staten van Amerika dus niet mogelijk.

Naast internationale reisbeperkingen voor Amerika gelden er ook reisbeperkingen in en tussen de verschillende staten.

Gevolgen corona crisis voor de Amerikaanse reisindustrie

Gevolgen-corona-crisis-voor-de-Amerikaanse-reisindustrie

De gevolgen van het corona crisis zijn wereldwijd desastreus te noemen. Niet alleen het aantal besmettingen, overledenen, maar ook zeker de financiële en sociale gevolgen zijn overal merkbaar. De Amerikaanse reisindustrie heeft het zwaar te verduren. Maar liefst 40% van alle banen zijn verdwenen. Dit komt neer op bijna 4 miljoen banen. Een enorm verlies. De industrie heeft het zwaar te verduren vanwege het geldende inreisverbod en hoopt dat de reisbeperkingen snel worden versoepeld. Veilig reizen per vliegtuig zou bijvoorbeeld weer mogelijk zijn door testcentra op vliegvelden in te richten.

Joe Biden gaat na zijn benoeming direct een taskforce aanstellen dat zich buigt over de aanpak van het coronavirus en het herstel van de economie en de reisindustrie.

Goed en slecht nieuws voor de reisbranche

Aan de ene kant is er dus goed nieuws en aan andere kant blijft het slechte nieuws. Alhoewel we de gehanteerde corona-maatregel begrijpen hopen we uiteraard dat er snel weer door iedereen naar Amerika kan worden gereisd. Met de komst van een nieuwe president en een vaccin tegen COVID-19 hoeven we hier wellicht niet heel lang meer op te wachten. 

Voor meer informatie over reizen naar Amerika en het geldende reisadvies bekijk je het reisadvies van de Verenigde Staten van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Wat als reizen naar Amerika weer mogelijk is?

Misschien kun je het je nog maar moeilijk voorstellen, maar er komt een tijd dat je weer zorgeloos op vakantie kunt. Ook naar Amerika. Als het moment daar is, heb je wel een ESTA nodig. Een ESTA kun je op ieder moment aanvragen en is 2 jaar geldig. Mocht er dus onverhoopt iets gebeuren waardoor je reis wordt uitgesteld, dan kun je hem binnen 2 jaar alsnog gebruiken.

Zodra je weer een vakantie naar Amerika kunt plannen, regel je jouw ESTA heel eenvoudig bij E-visums.nl. Zij helpen jou graag!

Let op: het Amerikaanse reisadvies verandert voortdurend. Bekijk daarom altijd de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor de actuele situatie.