Home Reizen Waar je aan moet denken als je met de auto op vakantie...

Waar je aan moet denken als je met de auto op vakantie gaat

57
0
DELEN
Waar je aan moet denken als je met de auto op vakantie gaat

Gezellig. Je gaat met de auto op vakantie. Veel Nederlanders doen het ieder jaar. Zo zijn Spanje, Frankrijk, Italië en Oostenrijk een van de bekendste vakantiebestemmingen waar we massaal met onze bolide naartoe crossen, om van onze zuurverdiende vakantie te genieten. En ook voor een citytripje pakken we graag de auto. Als je met de auto op vakantie gaat heb je geen tijdsdruk of inpakstress. Je kunt alles meenemen wat je wilt en hebt (in de meeste gevallen) geen last van snurkende buren of te weinig beenruimte. Maar toch zijn er een aantal zaken die belangrijk zijn om rekening mee te houden voordat je de auto instapt. Dus rij goed voorbereid en veilig je vakantie tegemoet met de onderstaande tips!

Autovakantie check

Check, check, dubbelcheck

Niets is zo vervelend als pech onderweg. Het laatste dat je wilt als je eenmaal lekker op weg bent en net in de vakantiestemming bent gekomen, is stil komen te staan langs de weg. Het is daarom belangrijk om je auto op voorhand goed na te kijken. Je kunt voor de zekerheid voor je vakantie even langs de garage gaan om het een en ander na te kijken. Maar je kunt met de volgende aandachtspunten ook zelf de belangrijkste dingen al nalopen. Het belangrijkste om te checken zijn:

  • Bandenspanning
  • Bandenprofiel
  • Oliepeil
  • Koelvloeistof
  • Verlichting
  • Ruitenwisservloeistof

Zorg er daarnaast voor dat je auto goed verzekerd is. Je auto verzekeren en/of (tijdelijk) een breder pakket kiezen kan voor veel rust en zekerheid zorgen.

Slim inpakken

Nadat je de auto volledig hebt doorgelicht en op het punt staat om te vertrekken, is het tijd voor het strategische onderdeel van de vakantievoorbereidingen: het inpakken van de auto. Omdat je niet direct op het gewicht van je koffer of tas hoeft te letten en er nou eenmaal veel ruimte is, zijn we geneigd veel spullen mee te nemen. Om de ruimte zo efficiënt mogelijk in te delen kun je het beste tassen gebruiken, beginnen met de grootste tas en vervolgens lege ruimtes op te vullen met de kleinere tasjes.

Mocht je auto echt een krappe laadruimte hebben (of je zelf hebt ingepakt alsof je 3 maanden weggaat) kun je er altijd nog voor kiezen om een dakkoffer te kopen of huren (mits je auto hiervoor is ingericht uiteraard). Een dakkoffer is ideaal, maar zorg er wel voor dat je het gewicht gelijk verdeeld over de ruimte. En hou rekening met een langere remweg, een hoger brandstofverbruik en let op je snelheid!

Naast dat je ervoor wilt zorgen dat al je spullen in de auto passen, is het ook belangrijk er van tevoren over na te denken welke spullen je waarschijnlijk tijdens de rit nodig hebt en deze dus voor het grijpen houdt. Denk bijvoorbeeld aan sneeuwkettingen, kaarsjes, dekentjes, gevarendriehoek en andere veiligheidsspulletjes die in sommige landen verplicht zijn. (Verdiep je dus van tevoren in de regelgeving van het buitenland en zorg dat je hierop bent voorbereid!) Daarnaast kun je in het geval van een overnachting eventueel je toiletspullen en schone kleding in handbereik houden, zodat je niet in je auto hoeft te graven na een dag (of nacht) te hebben gereden.

Niet vergeten!

Autovakantie sneeuwkettingen

Naast de spullen die je gemakkelijk bij de hand moet hebben in de auto, zijn er ook nog een aantal zaken die je echt niet mag vergeten, zodat je reis zo vlekkeloos mogelijk verloopt. Denk er bijvoorbeeld aan dat er in het buitenland veel tolwegen zijn en dus een creditcard of genoeg contant geld bij de hand erg belangrijk is. Stippel daarom voor vertrek duidelijk je route uit en bereid je voor op eventuele tol, koop een milieusticker of vignet en verdiep je in de (veiligheids-)wetgeving van de landen waar je doorheen zult crossen. In Duitsland en Oostenrijk zijn winterbanden bijvoorbeeld verplicht in de winter en mag je in Italië tijdens de zomerperiode juist absoluut het land niet in met winterbanden. Zo kom je niet voor onverwachte kosten en/of nare verassingen te staan en kun je met een gerust hart veilig de auto instappen voor een heerlijke vakantie! Drive safely!