Werkstuk Frankrijk

Frankrijk

Frankrijk is ongeveer 16 keer zo groot als Nederland en heeft ongeveer vijf keer zoveel inwoners. De nationale taal van Frankrijk is Frans. De buurlanden van Frankrijk zijn België, Luxemburg, Duitsland, Zwitserland, Italië, Monaco, Spanje en Andorra.

Frankrijk grenst aan twee zeeën, de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee.

In het noorden en westen zijn er meestal vlaktes of glooiende heuvels. De rest van het land is bergachtig. De hoogste berg van Frankrijk en tegelijkertijd de hoogste berg van Europa is de Mont Blanc (4808m).

Je kunt drie verschillende klimaatzones in Frankrijk vinden: het westen heeft een zeeklimaat, het mediterrane klimaat in het zuiden en het landklimaat in centraal Frankrijk en het oosten.

Bijna 30% van het land is bedekt met bos. Er zijn 136 verschillende boomsoorten in Frankrijk, wat heel erg voor een Europees land is. Om de natuur te beschermen, heeft Frankrijk 7 nationale parken en talrijke natuurreservaten gecreëerd.

De vijf grootste steden van Frankrijk zijn:

Parijs     = 2,2 miljoen inwoners
Marseille  = 850.000 inwoners
Lyon      = 486.520 inwoners
Toulouse  = 447.568 inwoners
Lille        = 228.000 inwoners

De hoofdstad van Frankrijk is Parijs. In deze stad kunt u verschillende bezienswaardigheden bezoeken:

De Eiffeltoren

De Eiffeltoren is waarschijnlijk de meest beroemde attractie in Parijs. Het is ongelooflijk 327 meter hoog en dus ongeveer drie keer zo hoog als onze Dom toren in Utrecht (112m). Vanaf daar kunt u de hele stad overzien. Het werd gebouwd door Gustave Eiffel. Het werd gebouwd ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling in de jaren 1887 tot 1889. Elke zeven jaar heeft de Eiffeltoren een nieuwe verflaag nodig. Het neemt meer dan 60 ton verf en een jaar in beslag.

De triomfboog

De triomfboog werd in 1860 door Napoleon in gebruik genomen en is 50 meter hoog. Je kunt alleen door een tunnel naar de boeg komen, omdat deze zich in het midden van een vijfbaansrotonde bevindt. De directe toegang is niet alleen onmogelijk door druk verkeer, maar ook zeer gevaarlijk.

Notre-Dame de Paris

De Notre-Dame de Paris is een van de belangrijkste kathedralen in Europa. Hier werd Napoleon tot keizer gekroond in 1804. Het enorme schip is 130 meter lang en 35 meter hoog. Je voelt je heel klein.

Musée du Louvre

Het Louvre is een van de beroemdste en grootste musea ter wereld. Het is zo groot dat een enkele dag niet genoeg zou zijn om alles te zien omdat er meer dan 30.000 exposities uit de hele wereld te bewonderen zijn. Elk jaar bezoeken meer dan 5 miljoen mensen het Louvre om onder andere de Mona Lisa van Leonardo da Vinci te zien. Op de binnenplaats van het Louvre is een grote piramide van glas.

Het ontbijt in Frankrijk vrij klein. Meestal bestaat het alleen uit koffie en een croissant of een stuk stokbrood met jam. Voor lunch en diner zijn echt weelderig. Voor eten is er altijd een vers wit brood.