Werkstuk over Belgie

Belgie

België ligt in West-Europa en is een relatief klein land. In het westen grenst België aan de Noordzee.  In het zuidoosten liggen de Ardennen, een bergketen met veel bos, weilanden en rivieren.

Een populaire bestemming is het gebied rond de Maas: in het rivierdal zijn steile rotswanden om te klimmen, watersporters kunnen kanotochten maken op de rivier.

Hoewel België net zo groot is als Noord-Rijnland-Westfalen, worden er drie talen gesproken: de Vlamingen in het noorden spreken Nederlands, de Walen in het zuiden van Frankrijk en in het oosten een kleine Duitstalige groep.

De taaldiversiteit komt van de vele buitenlandse regeringen.  Toen de geschiedenis van België ongeveer 2000 jaar geleden begon, woonden daar nog steeds Keltische stammen.

In de volgende eeuwen veroverden onder meer Oostenrijkers, Fransen en Nederlanders het land.  Pas sinds 1830 is België een onafhankelijk koninkrijk.

Sinds de onafhankelijkheid is Brussel de hoofdstad van België.  Bovendien speelt Brussel een belangrijke rol voor de EU: dit is de zetel van de Europese Commissie.

Als je per vliegtuig naar Brussel vliegt, moet je zeker uit het raam kijken: vlakbij het vliegveld ligt een van de beroemdste bezienswaardigheden van België – het Atomium.

De 120 meter hoge constructie bestaat uit negen enorme stalen kogels.  Er is zelfs een restaurant in de bovenste bal.  De glanzende ballen worden geacht de atomen van een ijzermolecuul te vertegenwoordigen.

21 juli is een nationale feestdag in België, want op 21 juli 1831 werd de Belgische koning Leopold I beëdigd.

De vlag bestaat uit drie gelijke verticale strepen in zwart, geel en rood. De kleuren zijn van de militaire vlaggen die in 1787 werden gebruikt tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog tegen de Oostenrijkers.

 Officiele naam:   Koninkrijk België / Royaume de Belgique (Frans) / Koninkrijk Belgie

Internet afkorting: .be

Geld:   Euro (€)

Geschiedenis:  
België werd lange tijd geregeerd door verschillende machten: Spanjaarden, Oostenrijkers, Fransen en Nederlanders bezetten het land.  Het was pas in 1830 dat België onafhankelijk werd.  Sindsdien is België een koninkrijk.  Tot op de dag van vandaag is er één Vlaamse, een Franse en een Duitstalige gemeenschap in België.

 Aardrijkskunde: 

Gebied:   Totaal: 30.528 km²
Grens:   1.385 km: Frankrijk (620 km), Duitsland (167 km), Luxemburg (148 km), Nederland (450 km)
Kustlijn:    66,5 km
Laagste punt van Belgie:   Noordzee (0 m boven zeeniveau)
Hoogste punt van Belgie:   Het bergsignaal de Botrange (694 m boven de zeespiegel)

 Vennootschap:  

Bevolking:    10,4 miljoen (vanaf 2011)
Etnische groepen:    Vlamingen (58%), Walen (31%), Overige (11%)
Religie:    Katholieken (75%), anderen (25%)
Talen:    Nederlands, Frans, Duits

Politiek: 

Staatsinrichting:    Parlementaire monarchie

De koning of koningin moet zich houden aan de grondwet en de wetten van het land.  De wetten worden aangenomen door het volksverkozen parlement.  De vorst kan de regering niet afzetten.

nationale feestdag:    21 juli 1831: troonsbestijging door koning Leopold I

Hoofdstad:    Brussel

Belgie heeft 3 regio’s: Brussel, Vlaanderen, Wallonië

Belgie heeft 10 provincies: Antwerpen, Waals-Brabant, Henegouwen, Luik, Limburg, Luxemburg, Namen, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant, West-Vlaanderen