De eerste bewoners van Bulgarije waren de Thraciërs. Ze vestigden zich in de regio van de huidige hoofdstad Sofia. Dat was meer dan 3000 jaar geleden.
Vanaf de tijd van de Thraciërs komt er een gewoonte die nog steeds elk jaar op 1 maart wordt gevierd: de Marteniza. Op deze dag presenteren vrienden en familie zich met de Martenizi. Dit zijn poppen gemaakt van rode en witte wol.
De mascottes zijn om geluk en gezondheid te brengen en de lente te begroeten. De boeren hangen hun koeien, geiten en schapen zelfs met de Martenizi om de dieren gezond te houden.
Aan de voet van het Balkangebergte strekt het rozendal zich uit. Er groeit een speciaal soort roos: het heet Damascena en ruikt heel zoet. Van zijn bloemen is rozenolie geproduceerd sinds de middeleeuwen, die wordt gebruikt voor de productie van parfums en crèmes.
Het Balkan-schiereiland dankt zijn naam aan het Balkangebergte of kortweg de Balkan.
Zelfs het volkslied vertelt over de Balkan. Het draagt de titel “Gorda Stara Planina”, wat “trotse oude bergen” betekent.
In het oosten, aan de voet van de Balkan, ligt de Zwarte Zee. Het vormt de grens tussen Europa en Azië. Aan de kust van de Zwarte Zee zijn er veel zandstranden, die in de zomer populaire vakantiebestemmingen zijn.
HANDIGE INFORMATIE
De Bulgaarse vlag heeft drie gelijke horizontale strepen in wit, groen en rood, wit staat voor vrijheid en vrede, groen voor de natuur en rood voor het bloed dat wordt afgegeven in de strijd om vrijheid.
Officiele naam: Republiek Bulgarije / Republika Balgariya (Bulgaars)
Internet afkorting: .bg
Geld: Bulgaarse lev (BGN), 1 euro = 1,88 BGN
Geschiedenis: De eerste bewoners van Bulgarije waren de Thraciërs. Ze vestigden zich er meer dan 4000 jaar geleden. De eerste Bulgaarse staat ontstond in de 7e eeuw en gedurende de volgende driehonderd jaar werd Bulgarije een van de meest invloedrijke landen in Zuidoost-Europa. Daarna stond Bulgarije lange tijd onder de heerschappij van de Turkse veroveraars. Na de Tweede Wereldoorlog werd Bulgarije een communist en onderdeel van het Warschau Pact. Met de ineenstorting van de Sovjet-Unie kreeg Bulgarije een democratische grondwet.
AARDRIJKSKUNDE
Gebied: Totaal: 110.910 km²
Kustlijn: 354 km
Grens: 1.808 km: Griekenland (494 km), Macedonië (148 km), Roemenië (608 km), Servië (318 km), Turkije (240 km)
Laagste punt: De Zwarte Zee (0 m boven zeeniveau)
Hoogste punt: Mount Musala (2925 m boven zeeniveau)
VENNOOTSCHAP
Bevolking: 7 miljoen (vanaf juli 2013)
Etnische groepen: Bulgaren (78,9%), Turken (10%), Roma (4,9%), anderen (11,1%)
Religie: Orthodoxe christenen (60,4%), moslims (8,8%), anderen (27,9%), geen religie (4,2%)
Talen: Bulgaars (officieel), Turks, Romani, ander
POLITIEK
Staatsinrichting: Parlementaire republiek:
De burgers van een republiek kiezen voor een bepaalde tijd de vertegenwoordigers van de volksvergadering. Ze nemen dan beslissingen “in de naam van het volk”. Staatshoofd is de president.
Hoofdstad van Bulgarije is Sofia
Bulgarije bestaat uit 28 regio’s:
Blagoevgrad, Varna , Sofia, Burgas, Dobrich, Gabrovo, Khaskovo, Veliko Turnovo, Kurdzhali, Kyustendil, Lovech, Montana, Vratsa, Pazardzhik, Pernik, Pleven, Silistra, Sliven, Plovdiv, Razgrad, Ruse, Shumen, Smolyan, Sofiya-Grad, Stara Zagora, Turgovishte, Vidin, Yambol