Home Vakantie landen in Europa Denemarken Werkstuk over Denemarken

Werkstuk over Denemarken

82
0
DELEN
Denemarken

Denemarken ligt in Noord-Europa tussen de Noordzee en de Oostzee en grenst aan Duitsland.  Het schiereiland Jutland vormt het grootste deel van het land.

Daarnaast zijn er meer dan 390 eilanden in Denemarken, waarvan er slechts enkele bewoond zijn.

De naam Denemarken verscheen voor het eerst in 870 n.Chr . In die tijd regeerde Gorm de oude als een Viking-koning over een groot deel van het huidige Denemarken en gaf het land zijn naam.

Zelfs vandaag houden veel Denen de cultuur van hun voorouders levend.  Er is zelfs een Vikingdorp waar mensen wonen zoals ze toen deden.  Bezoekers kunnen zien hoe de Vikingen leefden, welke kleding ze droegen en hoe ze werkten.

Overigens omvat Denemarken ook Groenland en de Faeröer.  Groenland, het grootste eiland ter wereld, ligt tussen de oostkust van Canada en IJsland.  Geografisch gezien behoort het eiland tot het continent van Amerika, politiek behoort het tot Denemarken, maar het is geen EU-lid.

HANDIGE INFORMATIE:

De Deense vlag “Danebrog” komt van de Vikingen: ze hebben een rode vlag op hun schepen gehesen.  “Dane” stond voor “rood” en “brog” voor “doek”.  In 1218 kwam het witte kruis als een christelijk symbool op de vlag.  Vandaag de dag is het linkshandige kruis op veel Noord-Europese vlaggen te zien: Noorwegen , Finland, Zweden en IJsland hebben het over genomen.

Officiele naam:   Koninkrijk Denemarken / Kongeriget Danmark (Deens)
Internet afkorting: .dk
Geld:  Deense kroon (DKK), 1 euro = 7,50 DKK

Geschiedenis:    Denemarken was ooit het huis van de Vikingen, later een Noord-Europese grootmacht.  Sinds 1949 is Denemarken lid van de NAVO en sinds 1993 van de Europese Unie (EU).

AARDRIJKSKUNDE

Gebied:   Totaal: 43.093 km²
Kustlijn:    7.317 km
Grens:   67 km met Duitsland
Laagste punt:   De baai Lammefjord (7 m onder de zeespiegel)
Hoogste punt:   De heuvel Mollehoj (174 m boven de zeespiegel)

VENNOOTSCHAP

Bevolking:    5,5 miljoen (2016)
Etnische groepen:   Scandinaviërs, Inuit, Faeröer, Duitsers, Turken, Iraniërs, Somaliërs
Religie:   Christenen (96%), moslims (4%)
Talen:   Deense, moedertaal in de Faeröer en Groenland, Duitstalige minderheid in Noord-Sleeswijk

 POLITIEK

Staatsinrichting:   Parlementaire monarchie

De koningin of koning moet zich houden aan de grondwet en de wetten van het land.  De wetten worden aangenomen door het volksverkozen parlement.  De vorst kan de regering niet afzetten.

nationale feestdag   Officieel geen nationale feestdag;  maar de Dag van de Grondwet op 5 juni wordt als zodanig beschouwd.  Op 5 juni 1849 ondertekende koning Frederik VII zijn grondwet.  Hij heeft erkend dat ook hij als koning zich aan de grondwet moet houden.

De hoofdstad van Denemarken is Kopenhagen 

Denemarken bestaat uit 5 regio’s :

Sjaelland,  Hovedstaden, Nordjylland, Midtjylland, Syddanmark.

Sinds 1948 en 1979 zijn de Faeröer en Groenland grotendeels onafhankelijke gebieden binnen de keizerlijke gemeenschap van het Koninkrijk Denemarken .  Beide gebieden maken geen deel uit van de Europese Gemeenschap.