Werkstuk over Estland

Estland

Estland is een van de Baltische staten, samen met Letland en Litouwen.  In het noorden grenst het aan de Oostzee.  Er zijn meer dan 1400 eilanden, die ook tot Estland behoren.  Het landschap wordt vooral gekenmerkt door bossen, weilanden en hoogveen.

In Europa waren de Esten de eerste mensen die zich vestigden.

Sinds de 14e eeuw werd Estland keer op keer veroverd door andere volken: Duitsers, Finnen, Zweden en Russen namen de heerschappij over in Estland.  Voor het eerst werd Estland in 1918 onafhankelijk.  Vanaf 1940 was het weer onder Sovjet-bewind.  Estland werd voor de tweede keer onafhankelijk na de ineenstorting van de Sovjetunie in 1991.

Iedereen die vandaag een reis naar Estland maakt, kan het Toompea-kasteel amper missen.  Het is een van de beroemdste gebouwen in Estland en staat op de kathedraalheuvel in de hoofdstad Tallinn.  Het gebouw werd in de 13e eeuw gebouwd.

HANDIGE INFORMATIE:
De vlag bestaat uit drie gelijke horizontale strepen met de kleuren: blauw, zwart en wit.  In de periode dat Estland tot de USSR behoorde, was het niet in gebruik.  Het is pas sinds de onafhankelijkheid van Estland in mei 1990 opnieuw gebruikt.

Officiele naam:   Republiek Estland / Eesti Vabariik (Ests)
Internet afkorting: .ee
Geld:  Euro

Geschiedenis:  
Eeuwenlang stond Estland onder buitenlandse heerschappij: Zweden, Denen, Duitsers en Russen regeerden het land.  Pas in 1918 won Estland zijn onafhankelijkheid.  In 1940 nam de toenmalige Sovjet-Unie opnieuw de heerschappij van Estland over.  Na de ineenstorting van de USSR werd Estland in 1990 voor de tweede keer onafhankelijk.

 AARDRIJKSKUNDE

Gebied:   Totaal: 45.228 km² (dit omvat 1.520 eilanden in de Oostzee)
Grens:   633 km: Letland (343 km), Rusland (290 km)
Kustlijn:   3,794 km
Laagste punt:   Oostzee (0 m boven zeeniveau)
Hoogste punt:   De berg Munamägi (318 m boven de zeespiegel)

VENNOOTSCHAP

Bevolking:   1,27 miljoen (geschat juli 2013)
Etnische groepen:   Esten (64%), Russen (31%), anderen (5%)
Religie:   Christenen (27%), anderen (67%), geen 6%
Talen:   Ests (officieel), Russisch

POLITIEK

Staatsinrichting:    Parlementaire democratie
nationale feestdag:    24 februari (1918): Onafhankelijkheidsdag

 De hoofdstad van Estland is Tallinn 

 Estland bestaat uit 15 regio’s:
Harjumaa (Tallinn), Tartumaa (Tartu), Hiiumaa (Kardla), Valgamaa (Valga), Ida-Virumaa (Johvi), Jarvamaa (Paide), Saaremaa (Kuressaare), Jogevamaa (Jogeva), Laanemaa (Haapsalu), Viljandimaa (Viljandi), Laane-Virumaa (Rakvere), Parnumaa (Parnu), Polvamaa (Polva), Raplamaa (Rapla), Vorumaa (Voru)