Werkstuk over Finland

Finland

Finland, zoals Zweden en Noorwegen, maakt deel uit van Scandinavië .  Het ligt ten noorden van Estland en grenst aan Rusland in het oosten.  Grote delen van het land zijn dicht bebost.  De koning van deze bossen zijn de bruine beren.

Het zijn echter niet de bossen die het land zijn naam geven, maar de meren: de Finnen noemen hun land “Suomi” – “land van meren en moerassen”: Finland heeft meer dan 60.000 meren.

Aangezien meer dan een derde van het land ten noorden van de poolcirkel ligt, is het in de winter vaak bitter koud: min 20 graden zijn niet ongewoon.

Maar er zijn ook echt warme zomerdagen in Finland: dan in het zuiden van het land kan de thermometer oplopen tot 30 graden in de zomer.

In het noorden van het land is er twee keer per jaar een heel bijzonder evenement: dan is het de rendierdag.

Omdat de rendieren in grote kuddes in het bos leven, vertrokken de zaden met een soort lasso om de dieren te vangen en te tellen.

Vlag van Finland:
Zoals bij veel Noord-Europese vlaggen, is het kenmerk van de Finse vlag het linkshandige kruis, een teken dat oorspronkelijk afkomstig is van de Deense vlag.  Omdat Finland al heel lang onder invloed van Zweden en Rusland was, heeft het pas sinds 1918 de vlag in gebruik en zijn eigen nationale kleuren blauw en wit.

Officiele Naam :  Republiek Finland / Suomen Tasavalta (Fins)
Internet afkorting: .fi
Geld :  Euro (€)

De geschiedenis  van Finland:
Van de 12e tot de 19e eeuw was Finland een Zweeds Groothertogdom.  In 1809 viel Finland naar Rusland.  Het bleef een groot hertogdom, maar nu met onafhankelijk bestuur.  Finland bereikte zijn volledige onafhankelijkheid in 1917. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verdedigde Finland met succes zijn vrijheid en verzet zich tegen verovering door de USSR , hoewel het een deel van zijn grondgebied verloor.

Aardrijkskunde :

Gebied :  Totaal: 338.145 km²
grens:   2.654 km: Noorwegen (727 km), Zweden (614 km), Rusland (1.313 km)
kustlijn:   1250 km
Laagste punt:   Oostzee (0 m boven zeeniveau)
Hoogste punt:   De berg Halti (1.328 m boven de zeespiegel)

Vennootschap:
bevolking:   5,3 miljoen (geschat in 2017)

Etnische groepen:   Finnen (93,4%), Zweden (5,6%), Russen, Esten, Sami, Roma (1%)
religie:    Christenen (84,8%), zonder denominatie (15,1%), anderen (0,1%)
talen:   Fins (officieel), Zweeds (officieel), Sami en Russisch

Politiek 

staatsinrichting:   Parlementaire democratie
De burgers in een democratie (Grieks voor volksregering) kiezen voor een bepaalde periode vertegenwoordigers, die vervolgens “in naam van het volk” beslissingen nemen.
nationale feestdag   6 december (1917): Onafhankelijkheidsdag
Hoofdstad van Finland:   Helsinki

Finland heeft 5 regio’s:
Zuid-Finland (Hämeenlinna), West-Finland (Turku), Oost-Finland (Mikkeli), Oulu (Oulu), Lapland (Rovaniemi). Aland (Mariehamn) is een autonome regio.