Werkstuk over Frankrijk

Frankrijk

Frankrijk dankt zijn naam aan de Franken, die na het einde van het Romeinse Rijk de Rijn overstaken.  Ze noemden het land “Frankisch rijk”.  Dit werd later Frankrijk.

Frankrijk kent veel natuurlijke grenzen: de Pyreneeën in het zuiden, de Atlantische Oceaan in het westen, het Engelse Kanaal in het noorden, en de Rijn en de Alpen in het oosten.  Daarom heeft het land altijd dezelfde grenzen gehad als vandaag.

Het landschap van Frankrijk is ongelooflijk divers: bergen, uitgestrekte velden, zee, meren en rivieren – in elke uithoek van Frankrijk ziet het er anders uit.

Daarom is Frankrijk ook een bijzonder populaire vakantiebestemming.

Je kunt net zo goed op het strand liggen en surfen als in de bergen wandelen, fietsen of klimmen.

De grootste stad van Frankrijk is Parijs en als je erheen gaat, mis je het beroemdste oriëntatiepunt van Frankrijk niet: de Eiffeltoren.

De architect Gustave Eiffel bouwde de 330 meter hoge ijzertoren voor de Wereldtentoonstelling in Parijs in 1889.

In het begin waren mensen bang dat de toren zou instorten.  Natuurlijk is dat nu anders.  Elk jaar bezoeken ongeveer zes miljoen mensen de Eiffeltoren.

De vlag van Frankrijk, de Tricolore, bestaat uit drie verticale strepen van gelijke grootte.  Rood en blauw zijn de kleuren van Parijs.  Wit is de kleur van het koninklijke huis.  Voor de eerste keer verscheen de vlag tijdens de Franse Revolutie en sinds 15 februari 1794 is het de officiële nationale vlag.

Officiele naam:   Republiek Frankrijk / République Française (Frans)
Internet: .fr
Geld:   Euro (€)

Geschiedenis:   
In de 5e eeuw richtte Franke Chlodwig I het “Frankische rijk” op.  Eeuwenlang was er een monarchie in Frankrijk.  Na talloze oorlogen waren de mensen verarmd en in 1789 kwam er een einde aan de revolutie en eindigde de monarchie.  Het motto van de zegevierende revolutionairen was “vrijheid, gelijkheid, broederschap”.

De nieuw uitgeroepen republiek leidde na korte tijd tot een terreurbewind.  Dit maakte gebruik van Napoleon Bonaparte en benoemde zichzelf in 1804 als keizer van Frankrijk.  Na jaren van oorlog moest Napoleon vluchten en werd Frankrijk opnieuw een republiek.

Uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog kwam Frankrijk naar voren als een van de winnaars. Tegenwoordig is Frankrijk een van de modernste landen ter wereld.

 Aardrijkskunde:   

Gebied:    Totaal: 551.500 km²
Grens:    2.889 km: Andorra (56,6 km), België (620 km), Duitsland (451 km), Italië (488 km), Luxemburg Stad (73 km), Monaco (4,4 km), Spanje (623 km), Zwitserland (573 km)
Kustlijn:    3,427 km
Laagste punt:    De rivierdelta van de Rhône (2 m onder zeeniveau.)
Hoogste punt:    De berg Mont Blanc (4.807 m boven de zeespiegel)

Franse gebieden buiten Europa:
Frankrijk omvat ook overzeese gebieden: Frans Guyana, Guadeloupe, Martinique, Réunion, Mayotte

 Vennootschap:   

Bevolking:    65,9 miljoen (geschat in 2013)
Etnische groepen in Frankrijk:   Frans, Slaven, Noord-Afrikanen, Basken
Religie:    Christenen (85-90%), moslims (5% -10%), Joden (1%), anderen (4%)
Gesproken Talen in Frankrijk:    Frans

 Politiek:   

Staatsinrichting:   Presidentiële democratie

De burgers in een democratie (Grieks voor volksregering) kiezen voor een bepaalde periode vertegenwoordigers, die vervolgens “in naam van het volk” beslissingen nemen.  Naast de volksvertegenwoordigers kiest de bevolking van een presidentiële democratie ook de president.  De president heeft meer macht dan in een parlementaire democratie.

Hoofdstad van Frankrijk:   Parijs

Frankrijk bestaat ui 22 regio’s:

Aquitaine (Bordeaux), Pays de la Loire (Nantes), Auvergne (Clermont-Ferrand), Bourgogne (Dijon), Provence-Alpes (Marseille), Bretagne (Rennes), Centre (Orleans), Champagne-Ardenne (Chalons-sur-Marne), Lotharingen, Corse (Ajaccio), Franchise Comte, Ile-de-France, Languedoc-Roussillon, Limousin, Midi-Pyreneeën, Nord-Pas-de-Calais, Rhône-Alpes (Lyon), Basse Normandië (Caen), Hoog-Normandië (Rouen), Picardië (Amiens), Elzas (Straatsburg),  Poitoi-Charentes (Poitiers),

Er zijn 5 Overzeese regio’s: Frans Guyana, Guadeloupe, Martinique, Mayotte, Réunion