Werkstuk over Griekenland

Griekenland

Griekenland ligt in het zuidoosten van Europa en bestaat uit het zuidelijke Balkan-schiereiland en talrijke eilanden.

De Griekse natuur is ongelooflijk veelzijdig.  Dit komt deels omdat Griekenland meer dan 2000 eilanden heeft en elk er anders uitziet: de ene is bijzonder groen, de andere heeft zwarte stranden, de volgende is kaal en ruig.

Griekenland wordt gekenmerkt door zijn oude geschiedenis: het was al meer dan 4.000 jaar geleden een hoge cultuur.  Wetenschap, kunst en cultuur van die tijd beïnvloeden onze samenleving tot vandaag.

En vier van de zeven wereldwonderen zijn ontstaan ​​in Griekenland: de Tempel van Artemis van Efeze (nu in Turkije), het standbeeld van Zeus, het Mausoleum van Halicarnassus en de Kolos van Rhodos.

De oude Grieken geloofden in veel goden die deelnamen aan het leven van mensen – bijvoorbeeld, partij in oorlogen in beslag genomen.  En elke godin, elke god had een heel specifieke taak.  Er was bijvoorbeeld Zeus, de heerser van hemel en aarde, Hera, de beschermer van het huwelijk en vrouwen, en Aphrodite, de godin van schoonheid en liefde.

Al deze goden leefden volgens de legende op de Olympus, de hoogste berg van Griekenland.  Ter ere van hen werden veel tempels gebouwd en festivals gehouden.

Zo waren de Olympische Spelen bijvoorbeeld zo’n festival: al in 776 voor Christus.  Ringer en runner vochten ter ere van de Griekse god Zeus.  Daarom wordt vandaag de Olympische vlam in het Griekse Olympia verlicht en naar de plaats gebracht waar de volgende Olympische Spelen zullen plaatsvinden.

De Vlag van Griekenland:
De kleuren van de vlag, blauw en wit zijn ook de Griekse nationale kleuren: blauw staat voor de lucht en de zee, wit voor de zuiverheid van de strijd van de Grieken voor hun onafhankelijkheid.  Het kruis staat voor het christelijk geloof.  Er is een reden waarom de vlag precies negen strepen heeft: het motto van Griekenland “Eleutheria e Thanatos” (“vrede of dood”) heeft negen lettergrepen.

Officiele naam:   Griekenland / Ellinikí Dhimokratía (Grieks)
Internet afkorting: .gr
Geld:   Euro (€)

Geschiedenis van Griekenland:
De Griekse oudheid begon rond de 8e eeuw voor Christus.  Het oude Griekenland, Hellas, was het spirituele en culturele centrum van de westerse wereld.  Tot op de dag van vandaag vormen de bevindingen van de oude Griekse samenleving de Europese cultuur.  De democratie is bijvoorbeeld bedacht door Griekse politieke filosofen.  Vanaf 146 voor Christus  Griekenland wordt een Romeinse provincie en verliest zijn macht door de bezetting van de Romeinen en ten slotte zijn onafhankelijkheid.  Het land bleef bijna 2000 jaar bezet en werd pas in 1830 weer onafhankelijk.  Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Griekenland bezet door Duitsers, Italianen en Bulgaren.  Van 1967 tot 1974 heerste er in Griekenland een militaire dictatuur.
Griekenland is sinds 1974 een parlementaire democratie .

 Aardrijkskunde:   

Gebied:    Totaal: 131.957 km²
Kustlijn:    13,676 km
Grens:    1.228 km: Albanië (282 km), Bulgarije (494 km), Turkije (206 km), Macedonië (246 km)
Laagste punt:    De Middellandse Zee (0 m boven zeeniveau)
Hoogste punt:    Mount Olympus (2.917 m boven zeeniveau)

Vennootschap:   

Bevolking:    10,8 miljoen (geschat in 2013)
Etnische groepen:    Grieken (93%), andere (7%)
Religie:    Christenen (98%), moslims (1,3%), anderen (0,7%)
Talen:    Grieks

 Politiek:   

Staatsinrichting:    Parlementaire democratie

De burgers in een democratie (Grieks voor volksregering) kiezen voor een bepaalde periode vertegenwoordigers, die vervolgens “in naam van het volk” beslissingen nemen.

nationale feestdag:    25 maart (1821): Onafhankelijkheidsdag

 Hoofdstad:   Athene 

Griekenland bestaat uit 13 regio’s:
Kreta, Attica, Epirus, Ionische eilanden, Zuid-Egeïsche Eilanden, Noord-Egeïsche Zee, Centraal-Griekenland, Oost-Macedonië en Thracië, Peloponnesos, West-Griekenland, West-Macedonië, Centraal-Macedonië, Thessalië.