Werkstuk over Groot-Brittannië

Groot Britanie

Groot-Brittannië is de grootste eilandstaat van Europa en ligt ten noorden van Frankrijk.  Overigens is de officiële naam van de staat “Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland”.

Dat heeft een simpele reden.  Het Verenigd Koninkrijk bestaat uit vier verschillende delen van het land: Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland.  In het zuiden en midden van Engeland zijn er voornamelijk heuvelachtige landschappen.  Schotland, Wales, Noord-Ierland en het noorden van Engeland zijn bergachtig en ruig.

Iedereen die op vakantie gaat in het Verenigd Koninkrijk en te voet is, moet opletten, hier rolt het verkeer naar links!

Maar de Britten zien er goed uit en geven bij veel verkeerslichtknooppunten hints in welke richting ze moeten kijken voordat ze eerst een straat oversteken, Goed opletten dus.

Overigens is er nog steeds een koninklijke familie in het Verenigd Koninkrijk.  Buckingham Palace in Londen is het officiële huis van de koninklijke familie .

Een heel bijzondere toeristische attractie is de traditionele wisseling van de wacht voor het paleis.  In de zomermaanden vindt het dagelijks plaats.

De Vlag:
De nationale vlag van Groot-Brittannië, genaamd “Union Jack”, toont drie overlappende kruisen op een blauwe achtergrond, de twee diagonale kruisen die de beschermheiligen van Schotland (wit) en Ierland (rood) voorstellen. Het rode kruis met de witte rand vertegenwoordigt de patroonheilige van Engeland.

Officiele naam:   Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland / Groot-Brittannië en Noord-Ierland (Engels)

Internet afkorting: .uk

Geld:    Britse pond (GBP), 1 euro (EUR) = 0,90 Britse pond

 De geschiedenis:
Groot-Brittannië was in het begin een dunbevolkt eiland aan de rand van Europa.  Het ontwikkelde zich echter tot een enorm rijk in de moderne tijd.  In de 19e eeuw, op het hoogtepunt van zijn macht, strekte het zich uit over een kwart van de wereld.  In de 20e eeuw leidde de wereldwijde politieke crisis en de twee wereldoorlogen echter tot het verlies van de macht van het rijk.

 Aardrijkskunde: 

Gebied:   243.610 km²
Grens:   360 km naar de Republiek Ierland
Kustlijn:   12.429 km
Laagste:   Het moeras- en moeraslandschap De Fens (4 m boven zeeniveau)
Hoogste punt:   Mount Ben Nevis (1343 m boven zeeniveau)

 Vennootschap :

Bevolking:   64 miljoen (geschat in 2013)
Etnische groepen:   Engels, Schotten, Noord-Iers, Welsh (93%), Indiërs, Pakistani, Overige (7%)
Religie:   Christenen (71,6%), moslims (2,7%), hindoes (1%), anderen 1,6%, anderen of geen 24,7%
Talen:   Engels (officieel), Welsh, Gaelic, Schots, Iers, Cornish

Politiek:

Staatsinrichting:   Parlementaire monarchie

De koningin of koning moet zich houden aan de grondwet en de wetten van het land.  De wetten worden aangenomen door het volksverkozen parlement.

Hoofdstad :  Londen 

Groot-Brittannië

Groot-Brittannië heeft 4 regieos:  Engeland, Wales, Schotland, Noord-Ierland