Werkstuk over Hongarije

Hongarije

Hongarije ligt in Centraal-Europa.  Het ligt in een laagland en wordt omringd door bergen.  De Donau stroomt door Hongarije.  Rivier Donau verdeelt het land in twee.  Aan de oostelijke zijde strekt zich een boomloos landschap uit: de zogenaamde Puszta.

Ten westen van de Donau wordt het landschap gekenmerkt door heuvels.  Er zijn ook bossen en wijngaarden hier.  Dit gebied wordt Transdanubië genoemd.  Dat betekent zoveel als voorbij de Donau.

Algen zijn bijna allemaal afstammelingen van een volk dat Magyars wordt genoemd.  Dit had zich gevestigd in het gebied van het Hongarije van vandaag in de 9e eeuw .  De Hongaarse staat werd kort daarna gesticht door Stephen I.  Hij was de eerste koning van Hongarije en wordt tot op de dag van vandaag nog steeds vereerd.

In de volgende eeuwen probeerden buitenlandse mogendheden het land te veroveren.  Lange tijd werd Hongarije bezet door de Turken.

In de 19e eeuw vormde Hongarije samen met Oostenrijk een dubbel imperium.

Na de Eerste Wereldoorlog stortte het dubbele rijk in.  Met de Tweede Wereldoorlog kwam Hongarije onder invloed van de USSR .  Pas in 1989 werd Hongarije onafhankelijk.

De hoofdstad van Hongarije is Boedapest.  Hier is niet alleen de zetel van het Parlement, maar er zijn ook veel bezienswaardigheden.  In het midden van de stad zijn ondergrondse grotten en meer dan 80 thermale bronnen.

Een van de beroemdste gebouwen in Boedapest is het Vissersbastion: een kasteel gebouwd aan het begin van de 20e eeuw precies waar de stadsmuur was.

Overigens is het bastion vernoemd naar de Donau-vissers.  De vissers waren in de Middeleeuwen verantwoordelijk voor de verdediging van dit deel van de stadsmuur.

Een specialiteit uit Hongarije heet Langos.  Het smaakt vooral goed met knoflooksaus en paprika

De vlag bestaat uit drie gelijke horizontale strepen met de kleuren rood, wit en groen.  Elke kleur heeft een specifieke betekenis: rood staat voor de kracht, wit voor de eerlijkheid en groen voor de hoop van de mensen.

Officiele naam:   Republiek Hongarije / Magyar Köztársaság (Hongaars)

 Internet afkorting: .hu
Geld:   Hongaarse Forint (HUF), 1 EURO = 261 HUF (maart 2018)

Geschiedenis van Hongarije:
In de 14e eeuw vormde Hongarije samen met Polen een dubbel imperium.  Eeuwenlang probeerden vooral Turkse machten het land voor zichzelf te veroveren.  In de 19e eeuw sloot Hongarije de krachten met Oostenrijk.  Na de Tweede Wereldoorlog was Hongarije onder invloed van de USSR .  Hongarije kreeg zijn onafhankelijkheid pas in 1989.

 Aardrijkskunde:
Gebied:  totaal: 93.028 km²
grens:   2.185 km: Kroatië (319 km), Oostenrijk (368 km), Roemenië (439 km), Servië (158 km), Slowakije (682 km), Slovenië (103 km), Oekraïne (104 km)
Laagste punt:   Rivier Tisza (79 m boven zeeniveau)
Hoogste punt:   De berg Kekes (1.015 m boven zeeniveau)

Vennootschap:
Bevolking:   9,93 miljoen (geschat in 2013)
Etnische groepen:   Hongarije (91,8%), Roma (2,3%), anderen (6,2%)
religie:   Christenen (75%), anderen of geen (25%)
talen:   Hongaars

 Politiek:
Staatsinrichting:   Parlementaire republiek
De burgers in een democratie (Grieks voor volksregering) kiezen voor een bepaalde periode vertegenwoordigers, die vervolgens “in naam van het volk” beslissingen nemen.

Hoofdstad:   Boedapest

Hongarije heeft  19 regio’s:
Komarom-Esztergom, Bacs-Kiskun, Somogy, Baranya, Bekes, Vas, Borsod-Abauj-Zemplen, Hajdu-Bihar, Csongrad, Fejer, Jasz-Nagykun-Szolnok, Gyor-Moson-Sopron, Heves, Nograd, Pest, Szabolcs-Szatmar- Bereg, Veszprem, Tolna, Zala