Werkstuk over Ierland

Ierland

Ierland is het op een na grootste Britse eiland en ligt in de Atlantische Oceaan ten westen van Engeland.  Niet te verwarren zijn het eiland Ierland en de Republiek Ierland.

Driekwart van het eiland behoort tot de Republiek Ierland, een afzonderlijke staat, terwijl Noord-Ierland tot het “Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland” behoort.

Ierland wordt vaak “het groene eiland” genoemd.  En niet zonder reden: zachte heuvels, brede weiden en slechts een paar bomen domineren het grootste deel van het landschap.

Omdat het in Ierland veel regent, maar nooit echt koud wordt, is het groen sappig en helder.

Overigens is het Ierse weer vaak behoorlijk gek: op een bepaald moment zwiep de wind en het regent als emmers, het volgende moment schittert het hele land in het zonlicht.

Op één dag van het jaar is het groene eiland zelfs heel kleurrijk: op 17 maart, de nationale feestdag van de Republiek Ierland.  Dan gloeien de steden en mensen in de Ierse nationale kleuren groen, wit en oranje. Op deze dag vieren de Ieren Sint Patrick’s Day.  Saint Patrick bracht het christelijk geloof naar Ierland in de 5e eeuw .

HANDIGE INFORMATIE:

De vlag:
De kleuren van de Ierse vlag zijn groen, wit en oranje.  De groene streep staat voor het groene eiland Ierland en de katholieken, oranje staat voor de protestanten en wit voor de vrede tussen de twee religieuze groeperingen.

Officiele naam:   Ierland / Ierland (Engels) / Éire (Gaelic)
Internet afkorting: .ie
Geld:   Euro (€)

GESCHIEDENIS:
Keltische stammen vestigden zich al in de 4e eeuw voor Christus.  Op het eiland.  In de 12e eeuw viel Ierland naar Groot-Brittannië.  Een mislukte revolutie in 1916 leidde tot jarenlange burgeroorlogen.  Uiteindelijk, in 1921, werden 26 districten onafhankelijk en zes noordelijke districten maken nog steeds deel uit van het Verenigd Koninkrijk.

AARDRIJKSKUNDE:

gebied:    Totaal: 70.273 km²
grens:   360 km naar Groot-Brittannië (Noord-Ierland)
kustlijn:   1,448 km
Laagste punt:   De Atlantische Oceaan (0 m boven de zeespiegel)
Hoogste punt:   De berg Carrauntoohil (1041 m boven de zeespiegel)

VENNOORSCHAP:

bevolking:   4,8 miljoen (vanaf 2016)
Etnische groepen:   Iers 87,4%
Religie:   Christenen (93,1%), anderen (3,5%), geen (4,4%)
Talen in Ierland:    Engels is de meest gebruikte taal, Iers of Gaelic wordt voornamelijk gesproken aan de westkust.

 POLITIEK

staatsinrichting:    Parlementaire democratie

De burgers in een democratie (Grieks voor volksregering) kiezen voor een bepaalde periode vertegenwoordigers, die vervolgens “in naam van het volk” beslissingen nemen.

nationale feestdag:   17 maart: Saint Patrick’s Day.  Saint Patrick is de eerste christelijke zendeling in Ierland.  Hij zou zijn overleden op 17, 461 of 493.

 Hoofdstad van Ierland is Dublin 

Ierland bestaat uit 29 provincies: Carlow, Meath Cavan, Clare, Donegal, Sligo, Dun Laoghaire-Rathdown, Kildare, Fingal, Galway, Kerry, Kilkenny, Laois, Roscommon, Leitrim, Limerick, Longford, Louth, Mayo, , Monaghan, Wexford, Noord-Tipperary, Offaly, Zuid-Dublin, Cork, Zuid-Tipperary, Waterford, Westmeath, Wicklow.

 Ierland bestaat uit 5 steden: Dublin, Cork, Galway, Limerick, Waterford.