Werkstuk over Italië

Italie

Italië is een schiereiland.  Het bevindt zich in Zuid-Europa.  Op de kaart is het land heel gemakkelijk te herkennen: het heeft de vorm van een boot.  Italië omvat ook de mediterrane eilanden Sicilië, Sardinië en Elba.

In het noorden vormen de Alpen een natuurlijke grens met andere Europese landen.  De rest van de ‘boot’ grenst aan de zee.

Vanaf elke locatie in Italië is de zee in een paar uur te bereiken.  Als het echt warm is in de zomer, pakken de Italianen hun spullen in en rijden naar de zee.  Dan zijn de steden leeg en zijn de stranden vol.

De geschiedenis van Italië begint met de oprichting van de stad Rome.  Volgens de legende waren het de tweelingbroers Romulus en Remus, die werden achtergelaten door hun moeder en opgevoed door een wolvin en tenslotte in 753 v.Chr.  BC legde de eerste steen van de stad.

Kort daarna werd Rome de hoofdstad van het machtige Romeinse rijk.  Veel gebouwen en monumenten waar Italië tegenwoordig beroemd is, stammen uit deze periode.

Rond 500 AD eindigde de heerschappij van het Romeinse Rijk en werd het land een speelbal van verschillende machten.

Pas in 1861 werd Italië verenigd in een land en kreeg zijn onafhankelijkheid terug.

Na de val van het Romeinse Rijk werd Italië een bolwerk van kunst en wetenschap:

Hier leefde bijvoorbeeld de wetenschapper Galilei, die ontdekte dat de aarde rond de zon draait.  En de Italiaan Leonardo da Vinci schilderde de beroemde Mona Lisa.

Beroemde gebouwen en grote schilderijen zijn één ding – goed eten een ander: de pizza en het wafelijs komen uit Italië.

En Italianen vinden het leuk om hiervan te genieten op het plein – het centrale plein in elke stad.

De vlag
De vlag bestaat uit drie gelijke verticale strepen met de kleuren groen, wit en rood. De kleuren rood en groen zijn van een Italiaans uniform.  Het wit is toegevoegd omdat de vlag vergelijkbaar moet zijn met de Franse vlag.

Officiele naam: Republiek Italië / Repubblica Italiana (Italiaans)
Internet afkorting: .it
Geld :  Euro (€)

Geschiedenis : 
Italië heeft de oudste geschiedenis in Europa na Griekenland.  In de 4e eeuw voor Christus  BC, het Romeinse rijk werd gesticht, dat pas 900 jaar later instortte.  Tot de 19e eeuw werd Italië geregeerd door verschillende machten: eerst van Duitsland, vervolgens van de kerk en de paus, later van Frankrijk.  Het was pas in 1861 dat koning Victor Emmanuel II de vele kleine stadstaten in één Italië verenigde.  Tijdens de Tweede Wereldoorlog had Italië banden met Duitsland.  In 1946 werd het koninkrijk vervangen door een democratie.

 Aardrijkskunde
gebied:
Totaal: 301.340 km²
grens: 1.899 km: Frankrijk (488 km), Oostenrijk (430 km), San Marino (39 km), Zwitserland (740 km), Slovenië (199 km), Vaticaanstad (3 km)
kustlijn:  7.600 km
Laagste punt:   De Middellandse Zee (0 m boven zeeniveau)
Hoogste punt:  De Mont Blanc de Courmayeur (4.748 m boven zeeniveau)

Vennootschap
bevolking:
  61,7 miljoen (geschat in 2017)
Etnische groepen:  Italiaans
religie: Rooms-katholieke christenen (80%), andere (20%)
talen: Italiaans (officieel), Duits en Ladin (in Zuid-Tirol), Frans (in Valle d’Aosta), Sloveens (in Friuli)

 Politiek
staatsinrichting :
  Parlementaire democratie :
De burgers in een democratie (Grieks voor volksregering) kiezen voor een bepaalde periode vertegenwoordigers, die vervolgens “in naam van het volk” beslissingen nemen.
Hoofdstad :   Rome
Italie bestaat uit 20 regio’s :   Toscane, Abruzzo, Puglia, Marche,  Basilicata, Calabrië,  Emilia-Romagna, Friuli-Venezia Giulia, Campania, Ligurië, Lombardije, Molise, Piemonte, Umbrië, Sardinië, Sicilië, Valle d’Aosta, Trentino Alto Adige, Lazio, Veneto.