Spreekbeurt en werkstuk over Kroatië

Kroatie

Kroatië ligt aan de Middellandse Zee, de buurlanden zijn Slovenië en Hongarije in het noorden, Servië in het noordoosten, Bosnië en Herzegovina in het oosten  en Montenegro  in het zuidoosten.

Het land wordt doorkruist door vele rivieren, De Plitvice-meren zijn in 1979 opgenomen in het werelderfgoed van UNESCO als een van de eerste natuurmonumenten.

De Kroaten gaven de eerste waterbeschermingswetgeving uit in 1891.  Hun kust is een van de schoonste in de Middellandse Zee.

De landschappen van Kroatië zijn zeer gevarieerd: het Pannonische laagland, waar het vrij vlak is, het bergachtige Dinarische berggebied met hoge bergen en de ruige kustlijn met vele eilanden voor de kust.

De hoofdstad Zagreb in het binnenland is de grootste Kroatische stad, het heeft ongeveer 850.000 inwoners en is ongeveer 900 jaar oud.

De plaatsen aan de kust zijn deels te wijten aan veel oudere nederzettingen.  Grieken en later stichtten de Romeinen daar steden.

De Romeinse keizer Diocletianus had een enorm paleis gebouwd in Split in de 3e eeuw na Christus.  Nadat het West-Romeinse rijk ten onder ging, werden huizen en pleinen gebouwd in het midden van het paleis.

Handige informatie:

De vlag van Kroatië bestaat uit drie strepen in rood, wit en blauw.  Daarvoor staat het wapen van Kroatië met het rode en witte schaakbordpatroon.  Hierboven wordt het wapenschild gekroond door de schilden van de vijf Kroatische regio’s: Kroatië, Dalmatië, Dubrovnik, Istrië en Slavonië.

Officiele naam:   Republiek Kroatië / Republika Hrvatska
Internet afkorting: .hr)
Geld:   de Kuna (HRK of kn), 1 euro = 7,57 HRK (vanaf 21.5.2013)

 Geschiedenis:
Kroatië heeft altijd deel uitgemaakt van andere landen in zijn lange geschiedenis.  Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het land bezet door het Duitse leger.  Na de oorlog in 1945 werd Kroatië een republiek van Joegoslavië.

Sinds 1991 is Kroatië een onafhankelijke staat.  Zijn verhaal begint met een oorlog van vier jaar, omdat de staat Joegoslavië, die toen nog bestond, Kroatië niet wilde laten gaan.

 Aardrijkskunde: 

Gebied:   56.594 km²
Grens:   1,982 km: Bosnië en Herzegovina (932 km), Hongarije (329 km), Servië (241 km), Montenegro (25 km), Slovenië (455 km)
Kustlijn:   5.835 km: vasteland 1.777 km, eilanden 4.058 km
Laagste punt:   Adriatische kust 0 m
Hoogste punt:   De Dinara is met 1.831 m de hoogste berg in Kroatië.

Vennootschap 

bevolking:   4,47 miljoen (geschat in juli 2013)
Etnische groepen:   Kroaten (89,6%), Serviërs (1%), anderen (2,9%)
Religie:   Rooms-katholiek (87,8%), orthodoxe christenen (4,4%), moslims (1,3%), anderen (6,5%)
Talen:   Kroatische (96,1%), Servische (1%) anderen (2,9%)

Politiek 

staatsinrichting:   Parlementaire democratie

De burgers in een democratie (Grieks voor volksregering) kiezen voor een bepaalde periode vertegenwoordigers, die vervolgens “in naam van het volk” beslissingen nemen.

nationale feestdag:    Nationale feestdag 25 juni (1991): op deze dag besloot het Kroatische parlement dat Kroatië onafhankelijk moest worden.

Independence Day 8 oktober (1991): het Kroatische parlement verklaarde Kroatië onafhankelijk.

Hoofdstad:   Zagreb 

 Kroatië  bestaat uit de stad Zagreb en 20 districten.
Bjelovarsko-Bilogorska, Zadarska, Brodsko-Posavska, Dubrovnik-Neretva, Istrië, Viroviticko-Podravska, Karlovacka, Sisacko-Moslavacka, Koprivnicko-Krizevacka, Krapinsko-Zagorska, Lika-Senj, Sibensko-Kninska,  Pozega-Slavonië, Medimurska, Zagrebacka, Osjecko-Baranjska, Primorsko-Goranska, Split-Dalmatië, Varazdinska, Vukovarsko-Srijemska.