Letland ligt in Noordoost-Europa en is het midden van de drie Baltische staten : in het noorden van Letland ligt Estland en in het zuiden van Litouwen.
Letland grenst aan de Oostzee in het westen. In het heuvelachtige landschap in het oosten zijn er veel meren en moerassen. Daarom wordt dit deel van Letland het “Land van de Blauwe Meren” genoemd.
Overigens komt de naam Letland van een oude Baltische stam, de Latgale. Al in de 9e eeuw vestigden ze zich samen met andere stammen in het huidige Letland.
Tussen de 13e en 16e eeuw regeerde de Duitse Orde in Letland. Daarna was het land verdeeld tussen Polen en Zweden. Riga, de huidige hoofdstad van Letland, was bijvoorbeeld een deel van Zweden, waardoor het de grootste stad van Zweden is.
Vanaf de 18e eeuw behoorde Letland vervolgens tot Rusland en later tot de USSR . Alleen tussen de twee wereldoorlogen was Letland korte tijd onafhankelijk.
Gedurende deze tijd werd het Vrijheidsmonument gebouwd in Riga. In de jaren 1930 richtten de Letten de 42 meter hoge pilaar op als teken van hun verlangen naar vrijheid.
Aan de bovenkant van de kolom staat een vrouwelijke figuur met drie sterren in haar handen: ze staan voor de regio’s Kurland, Livonia en Lettgallen.
Sinds 1991 is Letland weer onafhankelijk. En tot op heden planten mensen bloemen bij het monument. Ze willen hen herinneren aan de strijd om hun vrijheid.
Het land had zich een jaar eerder op 4 mei 1990 onafhankelijk verklaard van de Sovjet-Unie. Ter nagedachtenis hieraan is de Nationale Feestdag van 4 mei.
De vlag is gemaakt van drie horizontale strepen van rood, wit en rood, de rode kleur staat voor de bloedschuur tot de onafhankelijkheid, wit voor zuiverheid en rechtvaardigheid.
Officiele naam: Republiek Letland / Latvijas Republika (Letland)
Internet afkorting: .lv
Geld: Euro (€) (sinds 1 januari 2014)
Geschiedenis van Letland:
Letland werd lange tijd geregeerd door de Duitse Orde. Later werd het verdeeld tussen Polen en Zweden en uiteindelijk behoorde het toe aan Rusland. Tussen de twee wereldoorlogen was Letland korte tijd onafhankelijk. In 1940 werd het een deel van de USSR . Met de ineenstorting van de USSR in 1991, heeft Letland zijn onafhankelijkheid herwonnen.
Aardrijkskunde:
Gebied: Totaal: 64.589 km²
Grens: 1.382 km: Estland (343 km), Litouwen (576 km), Rusland (292 km), Wit-Rusland (171 km)
Kustlijn: 498 km
Laagste punt: Oostzee (0 m boven zeeniveau)
Hoogste punt: Mount Gaizin Kalns (312 m boven zeeniveau)
Vennootschap:
Bevolking: 2,23 miljoen
Etnische groepen: Letten (59,8%), Russen (28,2%), Wit-Russen (4,1%), Oekraïners (2,8%), Polen (3,1%), Litouwers (1,6%), Overige ( 2,9%)
Religie: Christenen (35%), anderen of geen (65%)
Talen: Letlands (officieel), Litouws, Russisch
Politiek:
Staatsinrichting: Parlementaire democratie :
De burgers in een democratie (Grieks voor volksregering) kiezen voor een bepaalde periode vertegenwoordigers, die vervolgens “in naam van het volk” beslissingen nemen.
nationale feestdag: 18 november : Onafhankelijkheidsdag
Op 18.11.1918 verklaarde Letland zijn onafhankelijkheid van Sovjet-Rusland.
Hoofdstad: Riga
Letland heeft 9 regio’s :
Riga, Daugavpils, Liepaja, Jekabpils, Valmiera, Jelgava, Jurmala, Rezekne, Ventspils