Werkstuk over Litouwen

Litouwen

Litouwen is het meest zuidelijke en grootste van de Baltische staten , waaronder Letland en Estland.  Litouwen ligt aan de Oostzee.  Langs de kust zijn er lange zandstranden.  In het binnenland van Litouwen zijn veel meren, moerassen en bossen.

Litouwen staat vooral bekend om de “Koerse Spit”.  Dit is een smalle landtong, die alleen uit hoge kilometerslange zandduinen bestaat.  Zo’n landtong is uniek in heel Europa.

De eerste mensen vestigden zich ongeveer 1000 jaar geleden op de oevers van de Litouwse rivier de Memel.
Toen een grootvorst van Litouwen in de 14e eeuw met een Poolse prinses trouwde, creëerden Litouwen en Polen een krachtig dubbelrijk.

Ongeveer 400 jaar later werd Litouwen weer gescheiden van Polen en in plaats daarvan een deel van Rusland.

Tijdens de twee wereldoorlogen was Litouwen korte tijd onafhankelijk.  Vanaf 1940 was het eigendom van de USSR .  Pas in 1990 wordt het voor de tweede keer onafhankelijk.

Telkens moest Litouwen zichzelf verdedigen tegen buitenlandse heersers in de afgelopen eeuwen.  Het oriëntatiepunt voor het verzet van de Litouwse inwoners is de berg met kruisen bij Siauliai.  Het ligt tussen de hoofdstad Vilnius en de Oostzee.

Voor het eerst hebben mensen er kruisingen gemaakt in de 19e eeuw .  Op dat moment, precies waar de kruisen vandaag staan, werden een paar Litouwers geëxecuteerd die zich hadden verzet tegen de Russische heersers.  Sindsdien dragen mensen steeds meer kruisen op de berg om aan het verzet te herinneren.  Er zijn nu meer dan 60.000 kruisjes daar.

De vlag bestaat uit drie gelijke, horizontale strepen met de kleuren: geel, groen, rood.  Elke kleur heeft een speciale betekenis: geel staat voor de grote tarwevelden van het land, groen voor de bosgebieden en rood is een teken van de moed van het volk.

Officiele naam:   Republiek Litouwen / Lietuvos Respublika (Litouws)
Internet afkorting: .lt
Geld:   Litausche Litas (LTL), 1 EURO = ongeveer 3,46 Litas (maart 2018)

Geschiedenis:    
Litouwen was, samen met Polen, lange tijd de grootste staat in Europa.  In de 18e eeuw werd het gescheiden van Polen en afgestaan ​​aan Rusland.  Litouwen was korte tijd onafhankelijk tussen de twee wereldoorlogen.  In 1940 werd het een deel van de USSR .  In maart 1990 werd Litouwen de eerste Sovjetrepubliek die zijn onafhankelijkheid verklaarde.

Aardrijkskunde:   

Gebied:    Totaal: 65.300 km²
Grens:    1.576 km: Letland (574 km), Polen (92 km), Rusland (226 km), Wit-Rusland (690 km)
Kustlijn:    89 km
Laagste punt:    Oostzee (0 m boven zeeniveau)
Hoogste punt:    De berg Aukstojas (293 m boven de zeespiegel)

 Vennootschap:   

Bevolking:    3,55 miljoen
Etnische groepen:    Litouwers (83%), Russen (6%), Polen (5%), Wit-Russen (2%), Overige (4%)
Religie:    Christenen (82%), anderen (18%)
Talen:    Litouws (officieel), Pools, Russisch

Politiek: 

Staatsinrichting:    Parlementaire democratie
De burgers in een democratie (Grieks voor volksregering) kiezen voor een bepaalde periode vertegenwoordigers, die vervolgens “in naam van het volk” beslissingen nemen.

nationale feestdag   16 februari (1918): Onafhankelijkheidsdag

 Hoofdstad:   Vilnius

 Litouwen bestaat uit 10 regio’s:
Alytaus, Panevezio, Kauno, Klaipedos, Utenos, Marijampoles, Siauliu, Taurages, Telsiu, Vilniaus