Home Vakantie landen in Europa Oostenrijk Spreekbeurt en werkstuk over Oostenrijk

Spreekbeurt en werkstuk over Oostenrijk

72
0
DELEN
Oostenrijk

Oostenrijk ligt in Midden-Europa, ten zuiden van Duitsland en in het noorden van Italië.

Oostenrijk is een geheel door land omgeven land.  Dat betekent dat het geen toegang heeft tot de zee.

Het bijzondere van Oostenrijk zijn de bergen: twee derde van het land ligt in de Alpen – het grootste bergmassief van Europa.  De hoogste Oostenrijkse berg is de Grossglockner met 3,797 meter .

Daarom is Oostenrijk een populaire vakantiebestemming: skiën en snowboarden in de winter, wandelen en klimmen in de zomer.

Het is vlakker in het oosten van het land, aan de grens met Tsjechië en Slowakije en in de vlakte van de Donau.  De Donau is de langste rivier in Oostenrijk en stroomt over het noorden van het land.

Een bijzondere attractie in de hoofdstad van Oostenrijk zijn de koffiehuizen: mensen zitten daar urenlang te nippen aan hun koffie en praten over God en de wereld.

De oude traditie ontstond in 1683: in die tijd wilden de Turken Wenen meenemen, maar werden ze op de vlucht geslagen.  Ze lieten twee zakken met groenige, bittere bonen achter.

Uiteindelijk kwamen ze op het idee om de bonen te roosteren, te malen en over kokend water te gieten – de eerste koffie was klaar!  Zo ontstonden rond 1700 de eerste koffiehuizen in Wenen.

De kleuren van de Oostenrijkse vlag – rood, wit, rood – gaan terug naar een legende: in 1191 verloor de hertog van Oostenrijk zijn troepen uit het oog tijdens een veldslag.  Om de aandacht te trekken, zwaaide hij met zijn witte cape, die op sommige plaatsen bloedrood was geworden door een verwonding.  Als resultaat verzamelden zijn troepen zich om hem heen.  Later gebruikte de Oostenrijkse keizer de kleuren rood, wit en rood in het verdedigen van de grenzen tegen Slaven en Hongaren.  Officieel werd de vlag pas in 1786 geïntroduceerd.

Officiele naam:   Republiek Oostenrijk
Internet afkorting: .at
Geld:  Euro (€)

Geschiedenis:  
In het verleden was het Oostenrijkse vandaag het machtscentrum van het grote Oostenrijks-Hongaarse rijk.  Door de nederlaag in de Eerste Wereldoorlog verloor Oostenrijk grote delen van het land.  In 1938 werd Oostenrijk onderdeel van het nationaal-socialistische Duitsland.  Na het einde van de Tweede Wereldoorlog volgde de bezetting van het land door de geallieerden.  Pas in 1955 herwon Oostenrijk zijn onafhankelijkheid.

Aardrijkskunde:   

Gebied:   Totaal: 83.871 km²
Kustlijn:   0 km (ingesloten)
Grens:   2.562 km: Tsjechië (362 km), Duitsland (784 km), Hongarije (366 km), Italië (430 km), Liechtenstein (35 km), Slowakije (91 km), Slovenië (330 km), Zwitserland (164 km)
Laagste punt:   Neusiedler Meer (115 m boven zeeniveau)
Hoogste punt:   De berg Grossglockner (3.798 m boven zeeniveau)

Vennootschap:   

Bevolking:    8,2 miljoen (geschat in 2013)
Etnische groepen:    Oostenrijkers (91%), anderen (9%)
Religie:    Christenen (78%), Moslims (4%), Niet-confessioneel (12%), Overige (6%)
Talen:    Duits, Kroatisch (officieel in Burgenland)

Politiek:

staatsinrichting   Parlementaire democratie :

De burgers in een democratie (Grieks voor volksregering) kiezen voor een bepaalde periode vertegenwoordigers, die vervolgens “in naam van het volk” beslissingen nemen.

nationale feestdag:    26 oktober (1955): Aanneming van de Neutraliteitswet

Hoofdstad:   Wenen

Oostenrijk heeft  9 federale staten:
Wenen, Burgenland, Salzburg, Karinthië, Neder-Oostenrijk, Tirol, Opper-Oostenrijk, Stiermarken, Vorarlberg.