Polen is een beetje kleiner dan Duitsland. In het noorden zijn er lange zandstranden. In het zuiden, aan de grens met Slowakije, ligt het Hoge Tatra-gebergte.
Naast de vele weilanden in de laaglanden, is er ook het laatst overgebleven oerbos in Europa: het Bialowieza National Park is een enorm bosgebied met zeldzame dieren en planten.
Al in de 10e eeuw sloten verschillende stammen zich aan en stichtten de staat Polen. Even later kwam de Duitse Orde naar Polen.
De gebroeders broeders in Gdańsk vonden het vooral leuk. Omdat daar de twee rivieren Mottlau en Dead Vistula samenvloeien.
Een ideaal startpunt voor de Orde om van Gdansk een van de belangrijkste havensteden in Centraal-Europa te maken.
Kort daarna, niet alleen voor Gdansk, maar voor het hele land begon een “Gouden Eeuw”: in de 14e eeuw sloot Polen zich aan bij het naburige Litouwen en het was destijds de grootste staat in Europa!
De succesvolle loop van Polen eindigde in de 18e eeuw : het ooit zo machtige land verloor zijn onafhankelijkheid en was verdeeld tussen de naburige staten Rusland, Pruisen en Oostenrijk. Na de Eerste Wereldoorlog werd Polen een republiek. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verdeelden Duitsland en de Sovjet-Unie Polen onderling. Na de Tweede Wereldoorlog werd de Republiek hersteld.
Wie een reis wil maken naar het glorieuze verleden van Polen, moet zeker de Marienburg bezoeken. Het werd in de Middeleeuwen gebouwd door de ridders van de Duitse Orde en is nog steeds het grootste bakstenen kasteel van Europa.
U kunt een indruk krijgen van hoe het er in de dagen van de ridders uitzag: in de oude muren bevindt zich een museum met oude wapens en ridderpantser.
De vlag bestaat uit twee gelijke horizontale strepen in de kleuren wit en rood, de witte kleur staat voor het verlangen naar vrede.
Officiele naam: Republiek Polen / Rzeczpospolita Polska (Pools)
Internet afkorting: .pl
Geld: Poolse Zloty (PLN), 1 EURO = 4,19 PLN (maart 2018)
Geschiedenis:
Polen werd gesticht in de 10e eeuw . Het had zijn hoogtijdagen in de 16e eeuw . Daarna verloor het de macht en werd uiteindelijk verdeeld in 1772 tussen Rusland, Pruisen en Oostenrijk. In 1918 werd Polen een republiek. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verdeelden Duitsland en de Sovjet-Unie Polen onderling. Na de Tweede Wereldoorlog werd de Republiek hersteld.
Aardrijkskunde:
Gebied: Totaal: 312.776 km²
Grens: 3.046 km: Duitsland (455 km), Litouwen (92 km), Rusland (431 km), Slowakije (445 km), Tsjechië (614 km), Oekraïne (429 km), Wit-Rusland (605 km)
Kustlijn: 440 km
Laagste punt: Dichtbij het dorp Raczki Elblaskie (2 m onder dM)
Hoogste punt: Mount Rysy (2.499 m boven zeeniveau)
Vennootschap:
Bevolking: 38,4 miljoen (geschat in 2013)
Etnische groepen: Polen (97%)
Religie: Christenen (91%), anderen (9%)
Talen: Pools
Politiek:
staatsinrichting Parlementaire democratie :
De burgers in een democratie (Grieks voor volksregering) kiezen voor een bepaalde periode vertegenwoordigers, die vervolgens “in naam van het volk” beslissingen nemen.
nationale feestdag 3 mei (1791): Dag van de Grondwet
Hoofdstad: Warschau
Poleen heeft 16 regio’s:
Dolnoslaskie, Pomorskie, Kujawsko-Pomorskie, Lodzkie, Opolskie, Lubelskie, Lubuskie, Malopolskie, Mazowieckie, Podkarpackie, Wielkopolskie, Podlaskie, Slaskie, Swietokrzyskie, Warminsko-Mazurskie, Zachodniopomorskie