Werkstuk over Portugal

Portugal

Portugal ligt in het zuidwesten van Europa.  Het wordt begrensd in het noorden en oosten door Spanje, in het westen en zuiden door de Atlantische Oceaan.  Ook een deel van Portugal zijn het eiland Madeira en de archipel van de Azoren.  Het land wordt verdeeld door de rivier de Tejo in twee helften: het noorden is bergachtig en groen.  In het zuiden is het land echter nogal vlak en droog.

De meest zuidelijke regio van Portugal is de Algarve.  Het is erg populair bij toeristen omdat het daar warmer is dan in het noorden en winderiger dan aan de westkust.  Overigens komt de naam van de Arabieren die al lang in Portugal wonen: het Arabische woord al-Gharb betekent zoiets als ‘west’.

Portugal werd lange tijd beschouwd als het einde van de wereld.  Vandaar ondernam Henry the Navigator de eerste verkenningsreizen naar Afrika in 1419.

Korte tijd later reisde de Portugese Vasco da Gama op reis en ontdekte de zeeweg naar India.

In de 16e eeuw was Portugal de leidende zeemacht en een van de rijkste landen ter wereld.

Het herkenningspunt van Portugal is ook nauw verbonden met de zeevaart: de Toren van Bélem zou de terugkerende schepen in zijn thuisland moeten verwelkomen en de haven van Lissabon moeten beschermen.

Het werd gebouwd in 1516 aan de monding van de rivier de Taag.  Het heeft zijn naam van een van de oudste buitenwijken van Lissabon.

De vlag bestaat uit twee verticale strepen met de kleuren groen en rood, de groene kleur staat voor Hope en de eerste Portugese zeiler Heinrich.  Het rood is om de gevechten te herinneren ten tijde van de revolutie.  In de linker helft is het nationale embleem.  Het komt van een instrument dat de matrozen gebruikten voor navigatie.

Officiele naam:  Republiek Portugal / Republica Portuguesa (Portugees)
Internet afkorting: .pt
Geld:   Euro (€)

Geschiedenis:  
In 430 stichtten de Suevi-bevolking het koninkrijk Portu-Cale.  Vanaf de achtste eeuw stond Portugal onder Arabische heerschappij totdat het werd verdreven door de Spaanse koningen.  In 1139 bereikte Portugal zijn onafhankelijkheid onder de eerste koning van koning Alfonso I.  Tussen de 15e en de 16e eeuw kreeg het land macht.  Portugal werd een zeemacht.  Het heeft vele koloniën gesticht.  Toen Portugal in de 19e eeuw door de Fransen werd bezet, verloor het invloed.  De 20ste eeuw werd gekenmerkt door de heerschappij van de dictator Salazar.  Het duurde tot 1975 voordat het land een democratie werd.

Aardrijkskunde:   

Gebied:   Totaal: 92.090 km²
Grens:   1.214 km naar Spanje
Kustlijn:   1.793 km
Laagste punt:   De Atlantische Oceaan (0 m boven de zeespiegel)
Hoogste punt   Monte Ponta do Pico op de Azoren (2.351 m boven de zeespiegel)

Vennootschap:  

Bevolking:    10,8 miljoen (geschat in 2013)
Etnische groepen:    Portugees
Religie:   Christenen (87%), anderen (13%)
Talen:    Portugees

Politiek:   

staatsinrichting   Parlementaire democratie :
De burgers in een democratie (Grieks voor volksregering) kiezen voor een bepaalde periode vertegenwoordigers, die vervolgens “in naam van het volk” beslissingen nemen.
nationale feestdag   10 juni (1580): Dood van de dichter Luis de Camões

Hoofdstad:   Lissabon

Portugal bestaat uit 18 regio’s:
Lissabon, Vila Real, Beja, Porto, Braganca, Coimbra, Evora, Faro, Guarda, Leiria, Portalegre, Santarem, Setubal, Castelo Branco, Viana do Castelo, Aveiro, Viseu, Madeira en de Azoren.