Werkstuk over Roemenië

Roemenie

Roemenië ligt in het zuidoosten van Europa en grenst aan de Zwarte Zee.  De voorouders van de Roemenen zijn de Daciërs en Gets.  Deze stammen vestigden zich in 100 voor Christus.  Chr. Het land.

Roemenië ontstond pas vele eeuwen later – toen het Prinsdom Walachije en Moldavië in 1862 fuseerden. In die tijd werd Boekarest de hoofdstad van het land.

Transsylvanië, ook wel Transsylvanië genoemd, maakt sinds het einde van de Eerste Wereldoorlog deel uit van Roemenië.  Er is het grootste aaneengesloten bosgebied in Europa, waar beren, lynxen en wolven nog steeds leven.

Transsylvanië is ook de thuisbasis van de beroemde vampierlegende graaf Dracula.

Het enige ware deel van het vampierverhaal is dat er in de 15e eeuw eigenlijk een prins was genaamd Vlad Tepes Draculea.  Hij diende als een model voor het bekende vampierverhaal.  Kasteel Bran – in het Duitse Törzburg – wordt beschouwd als het huis van prins Draculea – hij is er nooit zelf in geweest.

Trouwens, kastelen, paleizen en kloosters zijn niet ongebruikelijk in Roemenië.  Sommigen van hen zijn de afgelopen jaren door UNESCO tot Werelderfgoed verklaard.  Maar Roemenië heeft ook unieke natuurlijke landschappen.

De Donau-delta wordt sinds 1991 beschermd als een World Natural Heritage Site, hier stroomt de Donau naar bijna 3.000    Kilometer lange reis vanaf de bron in het Zwarte Woud in de Zwarte Zee.

De vlag van Roemenië bestaat uit drie verticale strepen in blauw, geel en rood, rood staat voor Moldavië, geel voor Transylvania en blauw voor Walachije.  In de loop der jaren sierden verschillende wapenschilden de vlag.  Sinds 1989 heeft de vlag zijn huidige uiterlijk.  De communistische kam die eerder werd gezien, werd verwijderd.

Officiele naam:  Roemenië
Internet afkorting: .ro
Geld:    Roemeense lei, 1 € = 4,65 Roemeense lei (maart 2018)

Geschiedenis:   
Roemenië, oorspronkelijk gesticht door de overheden van Walachije en Moldavië, werd internationaal erkend als koninkrijk in 1878.  Na de Eerste Wereldoorlog werd Transsylvanië toegevoegd aan het koninkrijk Roemenië.  Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam Roemenië onder Sovjet-invloed.  Na de oorlog sloot het land zich aan bij het Warschau Pact.  Onder druk van de communisten werd het voormalige koninkrijk een volksrepubliek, later de socialistische republiek Roemenië.

In 1967 nam de dictator Ceausescu de macht over.  De mensen leden jarenlang aan hem.  Ten slotte gingen ze de straat op en demonstreerden ze tegen de regering.  In 1989 moest Ceausescus vertrekken.  Roemenië kreeg in 1991 een democratische grondwet.

Aardrijkskunde:   

Gebied:    Totaal: 238.436 km²
Grens:    2.509 km: Bulgarije (611 km), Hongarije (439 km), Modavia (448 km), Servië (478 km), Oekraïne (528 km)
Kustlijn:   226 km
Laagste punt   De Zwarte Zee (0 m boven zeeniveau)
Hoogste punt   De berg Moldoveanu (2.544 m boven de zeespiegel)

Vennootschap:

Bevolking:    21,9 miljoen
Etnische groepen:   Roemenen (88,6%), Hongaren (6,9%), Roma (3,0%), anderen (2,6%)
Religie:    Christenen (97%), anderen (3,0%)
Talen:    Roemeens (officieel), Hongaars, Romani

Politiek:  

staatsinrichting   Parlementaire democratie :

De burgers in een democratie (Grieks voor volksregering) kiezen voor een bepaalde periode vertegenwoordigers, die vervolgens “in naam van het volk” beslissingen nemen.

nationale feestdag   Dag van de eenheid: 1 december (1918) – Assemblage in Karlsburg, waarbij de eenwording van alle gebieden bewoond door Roemenen met het Koninkrijk Roemenië werd beslist.

Hoofdstad:  Boekarest

 Roemenië bestaat uit 41 regio’s  en de hoofdstad Boekarest:
 Suceava, Vaslui, Teleorman, Bacau, Buzau, Mures, Bihor, Bistrita-Nasaud, Botosani, Braila, Brasov, Calarasi, Caras-Severin, Prahova,  Giurgiu, Harghita, Alba, Neamt, Arad, Arges, Hunedoara, Ialomita, Iasi, Ilfov, Cluj, Constanta, Covasna, Mehedinti, Dimbovita, Dolj, Galati, Vilcea, Gorj, , Maramures, Olt, Salaj, Satu Mare, Sibiu,  Timis, Tulcea, Vrancea