Werkstuk over Slovenië

Slovenie

Slovenië is de meest noordelijke republiek van het voormalige Joegoslavië en ongeveer zo groot als helft van Nederland.

In het westen en oosten van het land liggen bergen, heuvels en brede rivierdalen.

In de Julische Alpen is de Triglav, de hoogste berg in Slovenië.  In het binnenland zijn er tal van stalactieten grotten en thermale bronnen.

Het Slovenië van vandaag was al in de 7e eeuw door Slaven beslecht .  Lange tijd was het geen onafhankelijk land.  Meest recent maakte het samen met Servië en Kroatië deel uit van het voormalige Joegoslavië.  Pas in 1991 kreeg het zijn onafhankelijkheid.

De hoofdstad van Slovenië is Ljubljana.  Er wonen hier maar 302.000 inwoners.  De stad werd twee keer verwoest door aardbevingen: voor de eerste keer in 1511 en vervolgens opnieuw in 1895. Elke keer moest de stad herbouwd worden.

Het symbool van de stad is de “Triple Bridge”, die zich over de rivier de Ljubljanica uitstrekt.

Het bestaat uit een hoofdbrug waarop de auto’s rijden en twee voetpaden.

De hoofdbrug bestaat al sinds 1842. De twee voetgangersbruggen werden gebouwd in 1929.  Het werd ontworpen door de architect Jože Plecnik

De vlag van Slovenië bestaat uit drie gelijke horizontale strepen in de kleuren: wit, blauw, rood.  In de linkerhoek is het Sloveense wapenschild.  Het is een bord met de afbeelding van de hoogste berg in Slovenië, de Triglav.  Hieronder staan ​​twee golven die de meren en rivieren van het land voorstellen.  De drie sterren hierboven zijn van het pantser van de graven van Celje uit de 14e eeuw.

Officiele naam:   Republiek Slovenië / Republika Slovenija (Sloveens)
Internet afkorting: .si
Geld:   euro

Geschiedenis:   
Vóór 1918 behoorde Slovenië lange tijd tot Oostenrijk.  Na de Eerste Wereldoorlog vormde het samen met Servië en Kroatië een nieuwe staat, die vanaf 1929 het Koninkrijk van Joegoslavië werd genoemd.  Na de Tweede Wereldoorlog werd Slovenië een republiek van de Republiek Joegoslavië.  In 1991 werd Slovenië onafhankelijk.

Aardrijkskunde:   

Gebied:   Totaal: 20.274 km²
Grens:   1.087 km: Italië (198 km), Kroatië (456 km), Oostenrijk (329 km), Hongarije (103 km)
Kustlijn:   46,7 km
Laagste punt:   Adriatische Zee (0 m boven zeespiegel)
Hoogste punt:   De berg Triglav (2865 m boven de zeespiegel)

Vennootschap:   

Bevolking:   2,1 miljoen
Etnische groepen:   Slovenen (81%), Kroaten (4%), Serviërs (3%), Bosniërs (1%), Overige (10%)  Religie:   Christenen (58,6%), moslims (3,6%), anderen (25,4%), geen (10%)
Talen:   Sloveens (officieel), Servo-Kroatisch

Politiek:   

staatsinrichting   Parlementaire democratie :

De burgers in een democratie (Grieks voor volksregering) kiezen voor een bepaalde periode vertegenwoordigers, die vervolgens “in naam van het volk” beslissingen nemen.

nationale feestdag   25 juni (1991): Onafhankelijkheidsdag

Hoofdstad:  Ljubljana 

Slovenië bestaat uit 200 gemeenschappen en 11 gemeenten:

Ljubljana, Celje, Koper-Capodistria, Kranj, Slovenj Gradec,  Murska Sobota, Nova Gorica, Novo Mesto, Maribor Ptuj, Velenje