Home Bestemmingen Werkstuk over Slowakije

Werkstuk over Slowakije

68
0
DELEN
Slowakije

Slowakije ligt in Centraal-Europa en heeft geen toegang tot de zee.  In het westen en oosten van het land zijn er veel heuvels en brede rivierdalen.  Het zuiden is vrij vlak.  Hier stroomt de Donau, de op één na langste rivier van Europa.

Het noorden wordt gedomineerd door de bergen van de Hoge Tatra.  De hoogste berg is de Gerlsdorf-top met 2.654 meter.

Vanaf de 6e eeuw vestigden zich op het grondgebied van de huidige Slowaakse Slavische stammen.  Kort daarna ontstond het Slavische rijk.  300 jaar later werd Slowakije een Hongaarse provincie.  Tot de 20e eeuw behoorde Slowakije tot Hongarije.  Na de Eerste Wereldoorlog vormde het, samen met de Tsjechische Republiek, Tsjechoslowakije.  Sinds 1993 is Slowakije onafhankelijk.

Een van de meest bekende regio’s van Slowakije is Zips.  Het ligt aan de voet van de Hoge Tatra.  Het centrum van de regio is het Spiš-kasteel.  Sinds de Middeleeuwen is het uitgebreid en herbouwd.

Het bestaat uit een ronde toren in het midden en een paleis met drie verdiepingen: de bedienden woonden beneden, de middelste verdieping werd gebruikt voor defensie en de bovenste verdieping voor plechtige gelegenheden.

De vlag van Slowakije bestaat uit drie gelijke horizontale strepen van wit, blauw en rood en in de linker helft is er een rood en blauw schild dat het Slowaakse Kruis afbeeldt.  Hieronder is een blauwe berg die voor de bergen van het land staat. 

Officiele naam:   Slowaakse Republiek / Slovenská republika (Slowaaks) 
Internet afkorting: .sk
Geld:   euro 

Geschiedenis:    
Slowakije behoorde lange tijd tot Hongarije.  In 1918 richtte Slowakije samen met de Tsjechische Republiek Tsjecho-Slowakije op.  De overgang naar onafhankelijkheid begon in 1989 met de zogenaamde “Fluwelen Revolutie”.  De naam maakt duidelijk dat dit een vreedzame en grotendeels niet-gewelddadige revolutie was.  Met demonstraties en stakingen protesteerde de bevolking om een ​​politieke ommekeer.  Op 1 januari 1993 verdeelde Tsjecho-Slowakije zich in de twee deelstaten Tsjechië en Slowakije. 

Aardrijkskunde:   

Gebied:   Totaal: 49.034 km² 
Grens:   1.469 km: Oostenrijk (89 km), Polen (418 km), Tsjechië (199 km), Hongarije (681 km), Oekraïne (88 km) 
Kustlijn:   0 km (ingesloten) 
Laagste punt:   Rivier Bodrok (94 m boven zeeniveau) 
Hoogste punt:   Mount Gerlachovsky Stit (2.655 m boven zeeniveau) 

Vennootschap:   

Bevolking:    5,51 miljoen
Etnische groepen:   Slowaken (87%), Hongaren (9%), anderen (4%) 
Religie:    Christenen (83%), geen (10%), anderen (7%) 
Talen:   Slowaaks (officieel), Hongaars 

Politiek:    
staatsinrichting   Parlementaire democratie :

De burgers in een democratie (Grieks voor volksregering) kiezen voor een bepaalde periode vertegenwoordigers, die vervolgens “in naam van het volk” beslissingen nemen. 

nationale feestdag   1 september (1992): Dag van de Grondwet 

Hoofdstad:   Bratislava 

Slowakije  bestaat uit 8 regio’s:

Trnavsky, Banskobystricky, Presovsky, Trenciansky, Bratislavsky, Kosicky, Nitriansky, Zilinsky