Home Vakantie landen in Europa Spanje Werkstuk over Spanje

Werkstuk over Spanje

64
0
DELEN
Spanje vlag

Spanje – dat betekent voor veel zon, zee en strand.

Spanje ligt in het zuidwesten van Europa.  Spanje omvat de Balearen , de Canarische Eilanden en de steden Ceuta en Melilla aan de Noord-Afrikaanse kust.

Maar dat is niet alles: bijna de helft van het Spaanse vasteland wordt bedekt door de Meseta – een dor en droog plateau omgeven door bergen.

In het zuiden van de Meseta ligt het gebergte van de Sierra Nevada.  Het is het meest zuidelijke skigebied van Europa.

In de geschiedenis van Spanje waren echter niet de bergen erg belangrijk, maar de zee.

Beter om de Atlantische Oceaan te zeggen: dit kruiste de zeevaarder Christopher Columbus namens Spanje, toen hij Amerika ontdekte in 1492.

Daar stichtten de Spanjaarden koloniën en vonden tonnen goud, zilver en juwelen.  Dus Spanje werd een rijk land van groot aanzien.

Zelfs vandaag wordt de ontdekking van Amerika elk jaar gevierd: op 12 oktober , de Spaanse nationale feestdag.

Eeuwenlang is er het stierenvechten geweest in Spanje.  Niet alle Spanjaarden ondersteunen dit omdat het gevecht om de stier meestal in de dood eindigt.  In Catalonië, de regio rond de grote stad Barcelona, ​​zijn stierengevechten sinds 2012 verboden.

Meer dan 180.000 mensen hebben deelgenomen aan een petitie tegen het stierenvechten.  Met succes: de politici in Catalonië hebben de zaak afgehandeld en het stierenvechten verboden.

Tomatina
Bunol draait eenmaal per jaar om tomaten.  De hele stad verandert in een enkele tomatensoep.  Sommigen vinden het geweldig.  Anderen zeggen dat eten daar te goed voor is.

De vlag bestaat uit drie horizontale strepen in rood, geel en rood en de kleuren zijn afkomstig van het wapenschild van de Spaanse regio’s Aragon, Castilla, Leon en Navarra.  De gele streep geeft het Spaanse wapen weer.  In het midden bevindt zich de koninklijke zegel, omsloten door twee pilaren.  Deze vertegenwoordigen de gebieden aan de twee oevers van de Straat van Gibraltar .  Er zijn twee Spaanse steden in Noord-Afrika: Ceuta en Melilla.

Offciele naam:   Koninkrijk Spanje / Reino de España (Spaans)
Internet afkorting: .es
Geld:   Euro (€)

Geschiedenis:    
Vanaf 711 na Christus kwamen de Arabieren naar Spanje en namen het grootste deel van het land in beslag.  Pas in 1492 veroverden de Spanjaarden het land volledig.  In hetzelfde jaar ontdekte Christoffel Columbus Amerika.  Door de lokale mineralen en de vestiging van koloniën kwam Spanje tot rijkdom en prestige.  In de 16e en 17e eeuw beleefde het een ‘gouden eeuw’.  Door talloze oorlogen en conflicten verloor het land echter in de volgende eeuwen van politieke en economische invloed.  Tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog bleef Spanje neutraal.  Het had zijn eigen problemen: het was een bloedige burgeroorlog, die een dictatuur beëindigde onder Francisco Franco.  Pas in 1975 werd Spanje democratisch.

Aardrijkskunde:

Gebied:   Totaal: 505.370 km²
Grens:   1,918 km:      Andorra (63,8 km), Frankrijk (622 km), Gibraltar (1,1 km), Portugal (1,215 km), Marokko, limieten voor de Spaanse steden Ceuta en Melilla (15,9 km)
Kustlijn:   4.965 km
Laagste punt:   De Atlantische Oceaan (0 m boven de zeespiegel)
Hoogste punt:   Monte Pico de Teide op de Canarische Eilanden : (3.717 m boven de zeespiegel)

Vennootschap:   

Bevolking:    46,8 miljoen
Etnische groepen:   Spanjaard
Religie:    Christenen (93%), anderen (7%)
Talen:    Spaans (officieel), Catalaans, Galicisch, Baskisch

Politiek:  

staatsinrichting   Parlementaire Monarchie :

In de parlementaire monarchie is er een koningin of een koning, maar zij regeren niet over hun land, zij vertegenwoordigen het alleen.  Regering en parlement worden gekozen door het volk.  De koning kan de regering niet afzetten.

nationale feestdag   12 oktober (1492): Ontdekking van Amerika door Christopher Columbus

Hoofdstad:   Madrid

Spanje bestaat uit 17 regio’s:

Canarische eilanden, Andalusië, Aragon, Balearen, Cantabrië, Castilla-La Mancha, Castilië-Leon, Catalonië, Madrid, Valencia, Extremadura, Galicië, Asturië, La Rioja, Murcia, Navarra, Baskenland en de twee steden Ceuta en Melilla aan de Afrikaans continent (Marokko).
Kaart Spanje