Zo ga jij duurzaam op vakantie

Duurzaam op vakantie gaan

Vakantie vieren is iets dat iedereen na een lange tijd hard te hebben gewerkt, wel kan gebruiken. Toch worden we allemaal wel steeds bewuster van het feit dat al onze reisjes een effect heeft op het milieu en de gemeenschap. Zo bieden bijvoorbeeld veel vliegtuigmaatschappijen bij het boeken van een ticket de optie om jouw bijdrage aan de CO2-uitstoot van het vliegtuig waarmee je reist te compenseren met een extra schenking. Een leuke gedachte, maar nog niet erg effectief natuurlijk. De vraag blijft dus: hoe kunnen we van onze welverdiende vakantie genieten, terwijl we zo duurzaam mogelijk reizen? Vind het antwoord hier!

Delen

Een simpele manier van je bijdrage leveren aan een betere wereld, terwijl je lekker vakantie viert, is door zoveel mogelijk van je vakantie door middel van een deeleconomie te boeken. Dit klinkt misschien ingewikkeld, maar dat is het in werkelijkheid verre van! Goede (en welbekende) voorbeelden van dit soort initiatieven zijn bijvoorbeeld Airbnb, Camptoo, Barqo en Blablacar. Met deze platformen kun je op een bewuste manier gebruik maken van verschillende faciliteiten. Zo kun je bij het bekende Airbnb een accommodatie via particulieren boeken en bij Camptoo, Bargo en Blablacar respectievelijk een camper, boot of auto delen met andere reizigers. Dat scheelt logischerwijze in de kosten, maar ook in schade aan het milieu!

“Groene” bestemmingen

Duurzaam op vakantie

Waar men vaak een “groen” gebied opzoekt op vakantie, heeft deze term in dit geval meer dan alleen de natuur gerelateerde betekenis. Er zijn namelijk plekjes en accommodaties op de wereld die zich meer op duurzaamheid richten dan veel andere plekken op de wereld. Denk bijvoorbeeld aan Tulum (Mexico), de Azoren (Portugal) en veel plaatsjes in Costa Rica, waar veel gewerkt wordt met groene energie en waterregulatie. Een veel gekozen invulling aan een duurzame vakantie is bijvoorbeeld een wandel- en/of fietsvakantie in combinatie met kamperen.

Geniet van lokale specialiteiten

Naast deze wellicht rigoureuze duurzame vakantie tips, kun je ook je steentje bijdragen op een veel makkelijkere (en lekkere) manier: duurzaam eten! Wat is dat dan?! Onder duurzaam eten verstaan we voornamelijk lokale dranken en gerechten. Dergelijke lokale specialiteiten worden bereid met producten uit de regio. Dit betekent dat jouw eten en drinken niet veel voetprint heeft nagelaten om van plaats van origine op jouw bord en/of glas te belanden. Daarmee maak je je vakantie alweer een stukje duurzamer. Daarnaast is het proberen van lokale specialiteiten uiteraard ook veel leuker dan eten wat je thuis ook kunt krijgen! Zo leer je pas echt het gastland kennen en denk je naast je eigen pleziertje ook aan je milieu voetprint!

Een duurzame vakantie hoeft dus niet moeilijk te zijn. Er zijn naast deze tips nog talloze manieren om je bijdrage aan een schone aarde te leveren, ook tijdens je vakantie. Volledig uitgerust en zonder schuldgevoel van je vakantie genieten doe je zo!