Home Vakantie landen in Afrika Zuid Africa Vakantie in Zuid-Africa

Vakantie in Zuid-Africa

96
0
DELEN
Zuid-Afrika

In het uiterste zuiden van het zwarte continent ligt “het mooiste einde van de wereld” – Zuid-Afrika. De meer dan 1,2 miljoen km² landgrenzen Namibië, Botswana, Zimbabwe, Mozambique en Swaziland. Zuid-Afrika is ook de thuisbasis van het koninkrijk Lesotho, een enclave die volledig is afgesloten. Het land op de Kaap is een van de klassieke vakantiebestemmingen op het Afrikaanse continent. Reizen naar Zuid-Afrika staat hoog op het verlanglijstje voor toeristen van over de hele wereld.

Kenmerkend voor Zuid-Afrika zijn de vele verschillende etnische groepen die hier zijn gevestigd, daarom wordt het land vaak de “regenboognatie” genoemd. Sommige mensen praten zelfs over het ontdekken van de hele wereld in één land in Zuid-Afrika. Naast de verschillende Afrikaanse groepen wonen hier veel Indianen en natuurlijk de afstammelingen van blanke kolonisten. Vooral in de regio Kaap zijn er veel kleurlingen die zowel zwarte als witte voorouders hebben. Hoe fascinerend deze culturele diversiteit ook is, de gevolgen van apartheid, de geïnstitutionaliseerde rassensegregatie die de blanken tot in de jaren negentig konden afdwingen, zijn in principe nog steeds duidelijk voelbaar. Pas in 1994 vonden de eerste democratische verkiezingen plaats in Zuid-Afrika.

In de afgelopen jaren is Zuid-Afrika steeds meer een middenklasse maatschappij geworden. Toch zijn de contrasten tussen arm en rijk nog steeds zo groot als in bijna geen enkel ander land ter wereld. Hoewel Zuid-Afrika wordt beschouwd als het model van economische ontwikkeling in Afrika, leeft een groot deel van de bevolking vandaag nog steeds in armoede. Deze enorme sociale ongelijkheid resulteert in hoge niveaus van criminaliteit.

Hoewel de problemen die de geschiedeniservaring in Zuid-Afrika hebben gebracht nog steeds erg actueel zijn, is het een land van onbeschrijfelijke schoonheid. Veel toeristen zijn zo gefascineerd door de bruisende, kleurrijke diversiteit van de steden, de eindeloze witte stranden, de adembenemende landschappen en het avontuur van een safari dat ze keer op keer naar Zuid-Afrika reizen.

In grote steden zoals de hoofdstad Pretoria, Johannesburg of, natuurlijk, Kaapstad, musea, winkelcentra en vele andere attracties die kunnen worden bezocht op een van de meer dan 300 zonnige dagen van het jaar. Een safari mag niet ontbreken op vakantie in Zuid-Afrika. Zuid-Afrika biedt zijn bezoekers een speciale biodiversiteit, waaronder de “Big Five” van Afrika: olifant, neushoorn, buffel, leeuw en luipaard. In het oosten van het Kaapse Schiereiland liggen ook de strikt beschermde Afrikaanse pinguïns.

Vluchten naar Zuid-Afrika

Talloze luchtvaartmaatschappijen bieden dagelijkse vluchten naar de twee grote luchthavens in Johannesburg en Kaapstad. Naast de nationale luchtvaartmaatschappij van Zuid-Afrika, South African Airways, KLM biedt rechtstreekse vluchten vanuit Nederland naar het meest zuidelijke land in Afrika. Het loont de moeite om te zoeken op het internet over speciale aanbiedingen of goedkope vluchten naar Zuid-Afrika. Vooral buiten het hoogseizoen kun je heel goedkoop reizen naar het land op de Kaap.

Vluchten met een of meer tussenstops zijn meestal goedkoper dan rechtstreekse vluchten. Een echte aanrader is de luchtvaartmaatschappij Qatar airways, waarvan vliegtuigen comfortabel ingericht, de kaartjes maar gunstig zijn. Welke luchtvaartmaatschappij u ook kiest, een vlucht naar Zuid-Afrika is op elk moment van het jaar beschikbaar tegen relatief lage tarieven.

Vluchten vergelijken

Omdat Zuid-Afrika een zeer groot land is, is het vaak handig gebruik te maken van de regionale luchtroutes, als je in verschillende regio’s wilt reizen. Wie bijvoorbeeld een paar dagen in Kaapstad, maar ook de hoofdstad Pretoria en het Kruger Park niet wilt missen, moet u een vlucht boeken, want de bus tours zijn extreem lang. Van Kaapstad tot Johannesburg kun je vaak meer dan twintig uur met de bus reizen. Omdat de bussen meestal ‘s nachts reizen, heb je niet veel van het ongetwijfeld indrukwekkende landschap dat voorbijgaat. Degenen die deze afstand per vliegtuig afleggen, hebben ongeveer een uur en 30 minuten nodig in vergelijking hiermee. De bus is een beetje goedkoper, maar vooral voor de verbinding Kaapstad-Johannesburg zijn er nu veel aanbiedingen voor goedkope vluchten.

In bijna alle regio’s van Zuid-Afrika kun je gemakkelijk en snel per vliegtuig reizen. Er zijn andere luchthavens in Durban, Port Elizabeth, Nelspruit, Louis Trichard en vele andere steden. Een gedetailleerde lijst is te vinden op internet. Haal het beste uit voor je vakantie in Zuid-Afrika.

Bezienswaardigheden in Zuid-Afrika

De Kaap de Goede Hoop

De Kaap de Goede Hoop met Kaapstad en de Tafelberg, van waaruit men een prachtig uitzicht heeft op een van de mooiste steden ter wereld, zijn natuurlijk echte hoogtepunten van Zuid-Afrika.

Het landschap is uniek en trekt jaarlijks veel toeristen naar de Kaap. Overigens is Kaap de Goede Hoop niet, zoals vaak wordt aangenomen, het zuidelijkste punt van Afrika, want dat is Kaap Agulhas. Er zijn prachtige stranden en mogelijkheden om te zwemmen aan beide kusten. Maar kijk uit voor hun spullen, want vooral op Kaap de Goede Hoop zijn stelende bavianen onderweg.

Johannesburg

De andere grote steden van Zuid-Afrika zijn niet minder dan toeristische attracties. In Johannesburg, bijvoorbeeld, is de grootste stad in zuidelijk Afrika gelegen naast vele andere interessante musea, het zeer indrukwekkende Apartheidsmuseum. Net buiten de stad liggen de grotten van Sterkfontein, waar tot op de dag van vandaag het oudste premenhistische skelet ligt. Deze zogenaamde “wieg van de mensheid” is sinds 1999 een UNESCO-werelderfgoed.

Robbeneiland in Kaapstad

Als je op vakantie bent in Kaapstad en je bent een beetje in de geschiedenis van het land, dan moet je zeker een tour maken naar Robbeneiland, het legendarische eiland waar Nelson Mandela vele jaren van zijn leven doorbracht. Voormalige gevangenen rapporteren de eerste hand over de periode van vrijheidsbeweging en leven in de bekende gevangenis van heel Afrika.

Uniegebouw in Pretoria

Als u het rustige Pretoria bezoekt, moet u het Uniegebouw niet missen, dat de inhuldiging van de eerste Afrikaanse president Nelson Mandela in 1994 organiseerde. Helaas zijn niet alle kamers open voor het publiek, maar vanaf daar heb je een onbeschrijfelijk uitzicht op de kleurrijke hoofdstad van Pretoria.

Tuinroute (Garden route)

Voor degenen die graag een beetje reizen tijdens hun vakantie, raden we een rondleiding op de Tuinroute aan. Het fascineert vooral door een prachtige vegetatie. Natuurlijk zijn de beroemde Zuid-Afrikaanse wijnhuizen langs de Tuinroute ook erg populair.

Rondreis in Zuid-Afrika

Er is zoveel te ontdekken in Zuid-Afrika dat een rondreis echt de moeite waard is om zoveel mogelijk van dit fascinerende land te verkennen. Er zijn een groot aantal zeer goede gidsen over Zuid-Afrika die het plannen vergemakkelijken.

Safari vakantie in Zuid-Afrika

Nationale parken in Zuid-Afrika

Kruger National Park

Het bekendste nationale park in Zuid-Afrika is ongetwijfeld het Krugerpark (genoemd naar president Paul Kruger) in het noordoosten van het land. Het park beslaat de provincies Mpumalanga en Limpopo. Met zijn oppervlakte van ca. 20.000 km² is het een van de grootste nationale parken in Afrika. Veel toeristen reizen extra naar Zuid-Afrika om een ​​safari in het Kruger National Park te ervaren die ongeëvenaard is overal ter wereld. Afgezien van de beroemde Big Five Afrikaanse olifant, neushoorn, buffel, leeuw en luipaard meer dan 150 andere fascinerende soorten zoogdieren kan worden waargenomen in hun natuurlijke omgeving hier. Er zijn meer dan honderd reptielen in het Kruger National Park en ongeveer 500 verschillende vogels. Hier kun je dichtbij de mooiste foto’s van wilde dieren in Afrika maken.

De beste reistijd voor dit gebied zijn de droge wintermaanden tussen juni en september. Dan is de gemiddelde dagelijkse temperatuur ook erg prettig en kun je ten volle genieten van de Adventure Safari. Het Krugerpark biedt tal van accommodaties, die na afloop echte ontspanning beloven. Veel toeristen genieten vooral van een verblijf in een typische Afrikaanse lodge. Degenen die liever te veel afstand willen doen van een safari zijn op de juiste plek in een van de vele kampen in het Krugerpark. De accommodaties daar zijn meestal minder luxe dan een lodge, maar zijn meestal erg goed uitgerust. In elke gids over Zuid-Afrika vindt u veel informatie over een reis naar het Kruger National Park. Zonder twijfel is dit park een hoogtepunt voor elke toerist op vakantie in Zuid-Afrika.

Addo Elephant National Park

Als u bijzonder geïnteresseerd bent in de grijze reuzen van Afrika, mag u het Addo Elephant National Park niet missen. Het park werd in 1931 in de oostelijke provincie Zuid-Afrika opgericht. Op dat moment werden slechts elf olifanten geteld in deze regio. Vanwege het initiatief om een reservaat voor de dikhuiden te creëren, leven vandaag honderden olifanten in dit nationale park. Natuurlijk zijn er ook veel andere fascinerende soorten om hier te ontdekken.

Meer vakantie in Zuid-Afrika