Home Vakantie landen in Europa Zwitserland vakantie in Zwitserland

vakantie in Zwitserland

DELEN
Zwitserland is een land van uitersten: binnen een straal van enkele tientallen kilometers kun je zowel eeuwige sneeuw als palmbomen tegenkomen. Zwitserland kent drie grote landschapsgebieden, te weten: het bosrijke en heuvelachtige Jura in het westen; het relatief vlakke Mittelland in het noorden; de Alpen.

Het middelgebergte van de Jura is wat de oppervlakte betreft het kleinste gedeelte van Zwitserland. De langgerekte, beboste en door smalle dwarsdalen verdeelde kalksteenketens doorkruisen Zwitserland van Genève tot Schaffhausen en hellen tegen het Mittelland steil af.

Tussen Jura en Alpen strekt zich het Mittellland uit. Een golvende hoogvlakte met vruchtbare landbouwgrond, weidegebieden en deels grote meren. Het Mittelland beslaat eenderde van de totale oppervlakte van het land. De industrie en de grote bevolkingsdichtheid drukken echter ook hun stempel op deze kernzone van de Zwitserse landbouw.
De Zwitserse Alpen zijn een klassiek hooggebergte met vele dalen, meren, passen en gletsjers. Ze bestrijken ongeveer drievijfde deel van de oppervlakte van Zwitserland. Meer dan 100 bergtoppen boven de 3000 m, een dertigtal zelfs boven de 4000 m, bepalen hier het beeld.

Klimaat in Zwitserland
Zwitserland kunnen we verdelen in een aantal verschillende klimaatzones. Als we over de overgangszone van het zeeklimaat naar het landklimaat spreken, bedoelen we daarmee het gebied in het noorden en westen van het land. De Jura heeft gematigde zomers, maar koude, sneeuwrijke winters. In het noorden overheerst de noordoostenwind, maar de temperatuur en de neerslag zijn niet extreem. In het hoge middengebied van Zwitserland vinden we een gebergteklimaat. Grote temperatuurschommelingen kunnen er voorkomen. In korte tijd kan het mooie weer omslaan naar heftig onweer en regen. In het noordelijk Alpengebied valt de meeste regen. De winters zijn streng en sneeuwrijk. In winter, voor- en najaar steekt aan de noordzijde van de Alpen vaak de föhn als warme valwind op. Lawines en overstromingen kunnen hier het gevolg van zijn. De zuidelijke hellingen van de Alpen hebben in de winter een zacht klimaat. De zomers kunnen hier vrij warm worden. Het klimaat van Ticino heeft subtropische kenmerken.

Flora en Fauna in Zwitserland
De grote variatie in hoogte en klimaat staat garant voor een rijke verscheidenheid aan bomen, planten en bloemen. Boven de boomgrens bestaat de begroeiing uit struiken, mossen en vetplantjes. In de lager gelegen gebieden van Midden-Zwitserland en de Jura komen de gemengde loofbossen voor. In de hogere Alpen groeien vooral dennen, zilversparren, lariksen en pijnbomen, terwijl aan de zuidkant van het hooggebergte veel edelkastanjes voorkomen. In Ticino vindt men cipressen, palmen en magnolia’s. In de bergen komen een groot aantal verschillende bloemen en kruiden voor, die vooral in het voorjaar en zomer de alpenweiden een kleurig aanzien geven. Alpenmarmotten hebben er hun woonplaats, steenarenden zweven er door de lucht en gemzen springen er van rots naar rots. Boven de 2800 m. begint het gebied van de eeuwige sneeuw.

Sinds in 1876 de eerste natuurbeschermingswet van kracht ging, heeft de bescherming van natuur altijd in de belangstelling gestaan van de Zwitserse bevolking. De regels zijn in 1987 verder aangescherpt: ongerepte rivierlandschappen en brongebieden kregen de status van natuurreservaat. Alpenbloemen zoals edelweiss, gentiaan, ereprijs, vuurlelie en alpenakelei mogen onder geen beding worden geplukt of vertrapt worden.

De belangrijkste natuurgebieden in de zuidelijke alpen zijn: het reservaat Schweizer Nationalpark met een totale oppervlakte van 160 km² in het kanton Graubünden en het Aletschwoud in het Wallis.

Regio’s in Zwitserland
Zwitserland is verdeeld in regio’s, de zogenaamde Kantons. Er zijn in totaal 24 kantons.

DELEN